"Медея - майка ми" отива в Румъния

Спектакълът - в Международния театрален фестивал NETA
Обновена: 25 авг 2015 13:55 | 25 авг 2015 12:00, Петя Славова
0
"Медея - майка ми" отива в Румъния
Маргарита Младенова. Снимка: Булфото

 Спектакълът "Медея - майка ми" на Маргарита Младенова и Иван Добчев е част от Международния театрален фестивал на мрежата Нова европейска театрална акция  NETA.

Тазгодишното издание на фестивала е от 28 август до 4 септември в Букурещ, на сцените на изцяло обновения Национален театър на Румъния. Представлението на "Медея - майка ми" е на 30 август.

"Сфумато" участва в този фестивал за пети път, но досега той беше винаги в Любляна, където е седалището на NETA. Миналата година имаше издание и във Враца, на което международното жури награди "Медея - майка ми" за най-добър спектакъл.

Мотото сега е "Театърът - герой на нашето време". В рамките на фестивала са организирани три кръгли маси с представители от различни европейски страни. "Сфумато" ще участва в първата - "Театърът и етиката на присъствието".
В афиша са 13 спектакъла от 10 държави - членки на мрежата.

Заглавията са избрани от международното жури с членове Благоя Стефановски от Македония, президент на NETA и артистичен директор на Малък драматичен театър - Битоля, Дамир Домитрович от Словения, генерален секретар на NETA и директор на Международния театрален фестивал Ex Ponto, Любляна, и Жорж Баню от Франция, театровед, почетен председател на Асоциацията на театралните критици и професор в Сорбоната, Париж.

За последните 10 години мрежата NETA се превърна в една от най-значимите европейски театрални асоциации, чиято дейност е подкрепяна от Европейския съвет и Агенцията за образование, аудиовизия и култура (EACEA). Мрежата има 67 члена (театри, театрални компании и фестивали) от 19 европейски страни, което я прави и най-обхватната по рода си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари