Актьорите в Благоевград се опълчиха на Рашидов

Пазарът в столицата не е като в другите градове, смятат те
21 фев 2016 18:45, Петя Славова
33
Актьорите в Благоевград се опълчиха на Рашидов
Като не се справя с реформите, ще му поискаме оставката, казаха артистите. Снимка: архив, Булфото
Актьорите от Драматичен театър "Никола Вапцаров" в Благоевград се опълчиха на предложенията за промяна на Министерството на културата, които се оказват непосилни за театралните салони в провинцията.
 
В началото на месец февруари се чу за намерението на Министерството на културата да превърне в открити сцени без щатни трупи онези държавни музикални, оперни, куклени и драматични театри, които са на загуба в края на годината. Това намерение включва Операта в Стара Загора, театрите в Благоевград, Смолян, Кърджали, Велико Търново, Враца и ансамбъл "Филип Кутев".
 
Творците разпространиха отворено писмо, с което се обръщат не само към театралното съсловие, но и към цялото българско общество, защото смятат, че проблемите засягат всички.
 
От писмото се разбира, че изискванията  на Министерството на културата са непосилни за изпълнение за много от извънстоличните театри, тъй като не са съобразени със спецификите на регионите, които тези институции обслужват.
 
Актьорите считат, че няма как да се говори за равен старт и конкурентоспособност, когато се сравнява пазара на един театър от провинцията и такъв на "Раковска".
 
Проблемите в реформата не бяха взети предвид с години, което доведе до постепенно влизане в преразход на бюджета на театрите в Благоевград, Смолян, Кърджали, Враца, Велико Търново, операта в Стара Загора и ансамбъл "Филип Кутев", се посочва в отвореното писмо.
 
Авторите му изразяват също опасенията си от подготвяни изменения в закона за развитие и закрила на културата, на базата на които част от тези театри ще се преобразуват в открити или държавни сцени. Това според тях ще доведе "единствено и само до погубването на извънстоличните театри и трупи, както и достъпа до театър и изкуство на хората от много населени места в провинцията".
 
"Ние не сме срещу промяна, не сме срещу реформа, стига тя да е в полза на културата, на театрите, на публиката и да се намерят компетентни кадри, които да я проведат", пише още в отвореното писмо.
 
Актьорите от трупата на театъра заявяват, че ако за Министерството на културата тази задача е непосилна и не може да проведе адекватна политика, тогава те ще поискат оставката на министър Вежди Рашидов и заместник-министър Боил Банов.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Стар преди 8 години
Заставам изцяло зад актьорите от благоевградския театър. Ако трябва някой да си ходи това са ГЕРБ и Тиквуняка, държава се управлява с икономика а не с кредити. А като има икономика в развитие ще има и за култура достатъчно, виждате че няма пари вече и за магистрали. Или време е да си ходят, осъзнай се българино за кого гласуваш!!!
15
5
 
0
 
! Отговори
Хаха преди 8 години
Явно във форума има доста хора на държавна хранилка, защото повечето от тях са за данъците ни да отиват за артисти и режисьори не способно на напълнят театралните зали. Друго не виждам в случая, че да подкрепят плащането на заплати, които не са изкарани с труд и пот на челото. Макар и под светлините на прожелторите
14
0
 
7
 
! Отговори
ШибиРиби преди 8 години
Когато спрат кранчето на политиците да врътнат и другите кранчета. Така на парче обсерватории, опери, театри и училища да закриват докато тюфлеците се плацикат във бирени фонтани из Брюксел и Женева аре баста
13
3
 
10
 
! Отговори
bolbov преди 8 години
Истински наследник на друг мулташки хрантутник,който по заповед на Патрона и за своя изгода ликвидира българското кино и киноразпространение.И той е бившето ченге министъче и професорче по нищознание Ивайло Знеполски.Ликвидирайте Господа бавно и полека та помен да направим на българската култура.
12
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой няма нищо против хората на изкуството . Има обаче едно но , и при пълен театър и пред празен искат заплати. След като никой не те иска за какво изкуство говорим . Нали трябва някой да те гледа . Всички сме за пазарна икономика ама по така .
11
7
 
29
 
! Отговори
данъкоплатец преди 8 години
Я аз да попитам ,за какво е това министерство ? Един мултак и пияница и стотици чиновници ядът от парите за култура...Оставка и закриване на лапачите.Оставете хората на изкуството.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
dano vseki da ne go izspita,za6toto parite za zdrave ne stigat
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Znaem kakvo e Gerb,BG mafiata ,a koito ne razbira,6te go ponese v nai skoro vreme
8
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Gerb=GrobSpolaivi
7
6
 
11
 
! Отговори
Дърт Крейзър преди 8 години
Култура не се прави с пари а с желание , прочетете "Под Игото" - главата къде представят постановката , все хора без театрално образование ,но с желание .... Тогава хората са имали време да разкажат нещо на децата си а не да чакат поредния министър да им дава наклон на
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Културата не ни интересува,пишете повече за Бойко!
5
26
 
15
 
! Отговори
Хаха преди 8 години
Аз пък съм фен на рашидката. Защото не може група актьорската, които не могат да напълнят салоните да се хрантутници на гърба на данъкоплатеца у да се наливат. Не става. Да сте чули някои инженери или счетоводители или монитори или програмисти да ги държат на работа без да печелят. НЕ И НЕ И НЕ И НЕ. А с какво са повече тези актьори, не успели режисьори и т.н. Ако не можеш да създадеш правилният продукт за пазара или не можеш да ги рекламираш или продадеш както трябва - обикновено загиваш-фалира
4
18
 
15
 
! Отговори
МГ преди 8 години
Акторите искат да са на държавна заплатка. Да, ама НЕ!
3
10
 
38
 
! Отговори
БГ преди 8 години
ВЪПРОС: Назовете един министър от правителството на ГЕРБ, който да не се е провалил в реформата на институцията, която управлява ?Почна се от съдебния министър, който искаше да направи действително нещо, но не му позволиха и веднаха беше заменен от поредната ***, която да слуша Борисов какво да прави, после тая с МВР-то Бъчквата, пълен провал, после Москов с неговите ваксини и пръстови отпечатъци и сега тоя дъртия иска да погуби театрите.. Кога ще има уволнени министри или направо ОСТАВКА
2
7
 
24
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Тоя живна и пак взе да се прави на безсмъртен то алкохола и пурите на никой не са простили та да не си мачкат шапките слугите му.
1
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Министърът на културата е арогантен, *** и пияница.