Шафранът (Crocus sativus) е растение. Изсушените нишковидни части на цветето (стигми) се използват за направата на подправка за шафран, хранителни оцветители и лекарства. Може да са необходими 75 000 шафранови цвята, за да се произведе един килограм шафранова подправка. Шафранът се отглежда главно в Иран и се събира ръчно. Това е една от най-скъпите подправки в света. Хората обикновено използват шафран при специфични състояния като депресия, тревожност, болест на Алцхаймер, менструални спазми, предменструален синдром (ПМС) и много други състояния.
За какво още помага шафранът?
Поддържа психичното здраве
Настоящите данни сочат, че съединенията на шафрана – кроцин и сафранал могат да помогнат за увеличаване на химикалите, повишаващи настроението (като допамин, серотонин и норепинефрин) в мозъка. Според едно проучване, шафранът повлиява положително симптомите на тревожност и депресия в сравнение с плацебо лечението. Той може да предложи ползи, подобни на антидепресантите.
Мощен антиоксидант
Шафранът съдържа впечатляващо разнообразие от растителни съединения. Те могат да действат като антиоксиданти, молекули, които предпазват вашите клетки от свободни радикали и оксидативен стрес. Някои мощни шафранови антиоксиданти включват кроцин, кроцетин, сафранал, пикрокроцин, кемпферол и др. Кроцинът е може би най-забележителният антиоксидант в шафрана.
Той е отговорен за червения цвят на шафрана и изследванията сочат, че може да има антидепресантни свойства и да предпазва мозъчните клетки от прогресивно увреждане. Изследванията показват, че сафранал може да има ползи за няколко здравословни състояния, като: възпаление; астма; хипертония; рак; депресия и др. И накрая, кемпферолът се намира във венчелистчетата на шафрана. Това съединение може да помогне за засилване на имунната ви система и защита на тялото ви срещу няколко вируса.
Източник: 7 неподозирани ползи от шафрана
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.