Sofia Summer Fest - събитието, което се роди по време на пандемията

Амбицията ни е да е всяка година и да е с международно участие, разказва Ради Георгиев
Обновена: 26 авг 2021 23:09 | 26 авг 2021 21:30, Петя Славова
2
Sofia Summer Fest - събитието, което се роди по време на пандемията
Снимка: Красена Ангелова

Кино, театър и музика събира и тази година публиката на Sofia Summer Fest. Програмата започна на 16 юли и продължава и през септември. В основата на събитието е Ради Георгиев, който работи с много хора от културния бранш.

"Събрахме се група съмишленици по време на пандемията миналата година. По една или друга причина имах нещо общо с всеки от тях, по което сме работили", спомня си той пред Dnes.bg.

Работи с братя Чучкови по техните филми, също и с Алекси Калев по големите рок фестивали. С идването на пандемията и те както и много други хора на изкуството се лутат какво да правят. След като се запознават, се заражда и идеята да правят този фестивал заедно като всеки съдейства със своя опит.

Алекси, който има опит в рок концерти и в създаването и поддържането на голяма сцена, осигурява техниката. Борислав Чучков с неговите опит и познания в киното прави и програмата. Намират и човек, който да осигури напитките и храните в пространството - Борис Гълъбов.

Освен в София, тази година екипът прави и Pernik Summer Fest. "Беше много приятна авантюра, която ще продължим, тъй като срещнахме много амбициозни хора в общината, които искат да развиват града", разказва още Ради Георгиев. - "Хубавото е, че и те видяха в наши очи партньори, които биха съдействали за развитието на културата в града."

По думите му, първото издание е било плах опит, тъй като градът още не е свикнал за такова прживяване, но и мнозина са припознали събитието и са усетили, че всеки може да влезе и да гледа събитията от програмата.

"София става все по-голяма и много хора бягат от града. Пандемията показа, че мнозина от нас могат да работят от всякакви точки на страната, а Перник не е много далеч от столицата.Така че този фестивал ще го има и догодина", сигурен е още Ради.

Що се отнася до Sofia Summer Fest, това вече е второто издание и смело може да каже, че нещата там се случват много добре. Има хора, които дори не се интересуват от това каква е програмата и ходят всеки ден там, доверявайки се на вкуса на организаторите.

Добрият резултат, според Ради идва от факта, че всеки от екипа прави това, което може и го развива. "Стискаме палци да продължаваме така. Хората научиха фестивала и като локация. Амбициите ни са да се случва всяка година. Сега дали ще продължи да е 78 дни, не сме сигурни, защото е доста трудоемко, но пък е и много приятно", допълва той.

За миналата година Sofia Summer Fest е единственият работещ фестивал. "Добрата новина е, че сега има много културни събития, що се отнася до София. Вярвам, че когато има повече конкуренция, тогава се качва и качеството, а има и разнообразие за хората. В Европа такива фестивали, като нашият, се случват често и са особено популярни. Те са голям двигател за туризъм. Правят се през лятото, когато се очаква големите градове да умират, ако няма наблизо море. Истината е, че София остава по-празна през лятото, но винаги има и хора, които още не са отишли на почивка, или вече са се върнали. Те са си на работа тук. Отпуската си е отпуска, но през другите дни всички те си остават в града. И фестивалът е отдушник за тях", разказва още Ради.

И макар пандемията да е повод това събитие да се случи, организаторите силно се надяват това да е последния напън, защото идеята им е фестивалът да стане международен.

"Планираме доста по-големи участия, но за това трябва нещата да са спокойни. Подготовката ще изисква много повече сериозни разговори с международни артисти. Искаме да стане летен фестивал, който да събира не само хората от София, но да идват именно за него и от други градове, а защо не и страни", финализира Ради Георгиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Петър Папазов преди 2 години
Браво Ради!!!
1
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 2 години
Комплименти за хубавата инициатива