Мутафчиев: Финансовият министър бяга като дявол от тамян от културния сектор

Ако не ни чуят, започваме да затваряме културни институти, предупреди той
6 дек 2023 12:56, Стела Стоянова
37
Мутафчиев: Финансовият министър бяга като дявол от тамян от културния сектор
Снимка БГНЕС

"От 1 ноември до днес не сме имали разговори с министъра на културата и министъра на финансите, на които да се договорим за повече средства за култура.

Министърът на финансите бяга като дявол от тамян от нашия сектор и не иска да говори за средства, защото смята, че ние искаме пари за заплати, което не е вярно. Искаме пари и за заплати, но не ги искаме от бюджета. Ние работим, за да си изкарваме заплатите и не чакаме на държавата. Но държавата, по закон, е длъжна да осигури средствата, които са необходими, за да може да функционира един културен институт - и театър, и музей, и галерия - държавни и общински културни институти. Така че държавата да си влезе в ролята, а нашият министър, ако обича, да бъде така добър да спре да бъде пиар на правителството и да се върне в ролята си на адвокат на сектора и в частност на нашата гилдия, от която произхожда".

Това каза пред БНР по повод днешния протест пред Министерството на културата председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Министърът на културата беше директор на Пловдивския театър и познава проблемите, подчерта той:

“Той каза “да, ще направим всичко възможно, да”. Но това “всичко възможно” се вижда, че е не защото ние поискахме 50% увеличение на бюджета на Министерство на културата, за да може да се увеличат разходните стандарти, с които да можем да спазим и браншовото споразумение, подписано между синдикати и работодатели за увеличаване на началната стартова заплата в нашия сектор, но, както виждаме, министърът на финансите подхвърли едни 50 милиона, с които се опитва да запуши устата на театралите. Но това няма как да стане, защото ние уважаваме колегите си в другите сектори, работим заедно с тях и ние сме в едно тесто замесени. Няма как да се съгласим на тези подхвърлени 50 милиона, които да запушат нашите усти, а ще продължим да се борим за увеличение на средствата за сектора".

На последното заседание на парламентарната комисия по култура миналата седмица бюджетът за култура беше отхвърлен. Според Мутафчиев това е знак, че депутатите са на страната на артистите и смятат, че бюджетът е малък.

"Резултатите от нашата работа се виждат след 10 години. Нашата работа е нещо, което е инвестиция в бъдещето, бъдещето на поколения наред”, подчерта той.

Културните дейци не очакват среща с министъра си днес.

“Министърът няма да разговаря с нас, защото той по това време ще бъде на Министерски съвет. Най-вероятно ще изпрати контактна група, която да поиска среща с нас и ние, като представители на синдикатите, ще се качим и ще представим конкретни условия, искания, както и срокове за изпълнение. И ако това не бъде спазено, започваме да искаме персонални оставки, след което затваряме абсолютно всички културни институти в България”.

Първите оставки, които ще бъдат поискани, са на хората, които ще преговарят днес и ще поемат ангажимент да спазват конкретното споразумение.

“Това е само, при положение че има среща с нас. Ако няма среща пред Министерството на културата, отиваме пред Народното събрание и Министерския съвет, където ще има заседание на МС, като се надяваме министър-председателят Денков да покани протестиращите да се срещнем с него”.

Мутафчиев се надява, ако исканията на културните дейци не бъдат удовлетворени заедно с останалите синдикати в сектора, да се стигне до общо решение за затваряне на “абсолютно всички културни институти в рамките на седмица”. Това означава да няма театрални представления и репетиции, да няма музикални събития, да не работят галерии, читалища, библиотеки, концертни зали, театрални зали...

В момента Министерството на културата има недостиг на средства, които не могат да покрият вече направени разходи на културните институти и много хора не могат да си получат средствата, които са вече изработени заради това, че няма пари, допълни Мутафчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 4 месеца
Мутафчиев ,ти не си от "културния сектор" ,ти си от поръчковия обслужващ сектор на твоя вожд и компания....Хора ,които се "продават" ,не могат да бъдат хора на изкуството.
34
1
 
5
 
! Отговори
Мутафчиев лъжецът! преди 4 месеца
Този Мутафчиев голям льо.льо. При Борисов културния сектор беше много по-зле. Асен Василев им УВЕЛИЧИ бюджетът за култура и то значително спрямо миналата година - над 50 млн. лв. са за сценични изкуства и с 28,5 млн. лв. за музеи, читалища и библиотеки. Ама нали за днес Мутафчиев има засача да клевети и плюе по Асен Василев! Утре ще излезе друг да атакува с лъжи Асен Василев! Не го оставиха финансовия министър да работи, ежедневни лъжи и клевети срещу него. Как не го е срам Мутафчиев?!
33
2
 
6
 
! Отговори
Алооо противняк, преди 4 месеца
а какво да кажат археолозите които се справят без пари с"изравяне"не ценното ни минало когато сме биле велики?Правете кино и театър качествени и на достъпни цени,така,че да спечелите клиенти и ПАРИ с които да се издържате бе проsтак!Холивут нима е постигнал славата си с ПРОСИЯ от държавата?Нали сте ИНТЕЛИГЕНЦИЯ нямате ли акъл как да постигнете финансови успехи,комунизмът си отиде,няма вече помощи за неуспешни отрасли,като искаш да просиш заставай с една чаша пред университета и чакай милостиня
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ходи люхни 3 мастики и не се занимавай с глупости!
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ице, а при Баце по-добре ли бяха нещата? Нещо не помня да си протестирал срещу него.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
имаме награди от олимпиади по физика и математика-----------------------------------------------------------------------------Това е една голяма заблуда, не че не е имало, но училищата всяко състезание го наричат олимпиада (има си официална такава) , а най-важното е че там близо половината участници получават "медали" (нашенецът си мисли че става въпрос за 1-2-3 място и се надува какви талантливи деца имаме)
29
1
 
7
 
! Отговори
Абе, Глупости... преди 4 месеца
Изкуство и култура --НЕ СЕ ПРАВЯТ С ПАРИ! Те са плод на духовното израстване на народа и ---ВИНАГИ ТРЯБВА ДА СЕ ОЦЕНЯВАТ СПОРЕД ДОСТОЙНСТВАТА!---С ПАРИ МОГАТ ДА СЕ СТИМУЛИРА , САМО ДУХОВАТА МУЗИКА ПО ТЪРЖЕСТВА , СВАТБИ И ПОГРЕБЕНИЯ--ВСИЧКО ДРУГО ПОДЛЕЖИ НА ПАЗАРНАТА ОЦЕНКА НА ОБЩЕСТВОТО!
28
3
 
0
 
! Отговори
готин е артиста , преди 4 месеца
цените са по 8-9 пъти . помним кренвирши стара планина - 4,4 лв . вчера 8,9 лв . месо 4 лв от кауфланд . сега е 13лв . Когато няма , може бурлеска Пред Домусчиеви , ама по хубавките артистки . Да . Танци срещу потдаяния . щом не ги е срам , от армиите взеха от бюджета, от въглищарите , от зърнарите , 8 нови хиликоптера, 8 линии нови на метрото , 8 нови заема . За култура - Нищо . Да .
27
2
 
4
 
! Отговори
СМЕХ... преди 4 месеца
КВИ НАГРАДИ ИМАТЕ ПО МАТЕВАТИКА , КАТО СТЕ НА ПРЕДПОСЛЕДНО МЯСТО...ХА,ХА,ХАААЙДЕ , СТИГА ЛЪГОТЕНЕ ПО САЙТОВЕТЕ...ЗАЩОТО И КУЛТУРАТА НИ Е "ЧАЛГАРСКА" И ЕДНА СВЯСТНА ПЕСЕН НЯМА ПО ТИЯ ПОДИУМИ И НАДПЯВАНИЯ , А ЗА ТЕАТЪР --ДА НЕ ГОВОРИМ ИЗОБЩО...!
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как при ниски ценности и слабо образование имаме награди от олимпиади по физика и математика, и същевременно масата от учениците са неграмотни. Това което много хора не разбират е, че в обществото се получи рязко разделение между деца учещи и работещи и искащи да постигнат нещо (за съжаление малцинство), ... и мнозинство от неграмотни ***.чета мислещи само за глупости, при възрастните имаме същото разделение. Така, че като говорите за народ, мислете къде сте вие, вместо да обобщавате.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АЗ: Той и друга роля нема! Опита в Под прикритие, и се видя, че е гола вода на фона на останалите. Дано не се накърка пак, че Баце пак ще изпраща самолета да го разкарва до изтрезвителя.
24
3
 
3
 
! Отговори
R.A.T.M преди 4 месеца
В една Северна страна след ВСВ отпуснали много пари за култура и образование и станало скандал как така няма пътища, мостове, заводи, а вие давате пари за театри, кино, култура и образование. Тогава един от управляващите казал, че един културен и образован човек би построил и решавал прижлемите по-бързо от един некултурен и необразован. За Бг май всичко е изгубено, ниските ценности и слабото образование те първа ще дават своите "плодове".
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сирене, ти ли си? Още ли е 16лв вмирисаното овче сирене? Отиди да те диагностицират.
22
0
 
16
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 4 месеца
Не сме във времето на социализма,но Мутафчиев явно още е там.Има пазар-правиш постановки,пълниш зали,печелиш.Голама част от артистите само постват снимки във фейса къде били на почивка,цял месец на морето и т.н.Значи имат пари.И какво като затворите театрите?Животът продължава и е хубав.Да оставим настрана,че е вечен председател на артистите.Като не можеш да изкарваш пари-сменяй професията,както много други.Не можеш да ревеш,че д-вата не ти дава пари.
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този явно е убеден, че има монопол върху 'културата' ... интересно какво точно разбира под това понятие.
20
0
 
8
 
! Отговори
Емигрант преди 4 месеца
Ами има си министър на културата бе гаLош, за какъв 4еп ти е финансовия министър ?
19
0
 
11
 
! Отговори
Свобода преди 4 месеца
Гербаджийската пиянка се обади.
18
0
 
8
 
! Отговори
от 90 година до стък преди 4 месеца
лен дом , пари за артисти не се даваха . Да има за магистрала за гасарбайтерите . около 24 години . умряха старите и 2 поколения след тях - пиха, пиха и умряха . Предния път като беше финансов толкова много пари даде за култура . изядоха , изпиха, много се дрогират и обикалят с коли , бият си жените . културата е като земеделците - 1 зърнари, 2 пчелари 3 млекари 4 пшеничари 5 .... край няма пенсии, за заслуги , за филми, за заплати , за бояна, за директорите, театрите, кината, ами дарете си !
17
0
 
13
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 4 месеца
Не се ли наядохте бе циркаджии или за вас апетитът идва с яденето?
16
0
 
13
 
! Отговори
ПИЯНИЦИ преди 4 месеца
ГОВОРЯТ ЗА КУЛТ У РА