Директорът на Народния театър съди Морфов за 100 000 лв.

Засегнат е от думите "партийно-номенклатурна нищожна личност"
23 апр 2024 09:47, Петър Бойчев
17
Директорът на Народния театър съди Морфов за 100 000 лв.
Снимка БГНЕС

Директорът на Народния театър Васил Василев е завел наказателно дело с граждански иск за 100 000 лв. срещу Александър Морфов. Повод е изказването му при получаването на наградата “Аскеер” за най-добър режисьор през 2023 г.

Делото е насрочено за 26 април в Софийския районен съд. Това съобщи в своя профил във Фейсбук актрисата Рени Врангова, съпруга на дисциплинарно уволнения от Василев именит наш режисьор.

"След почти две години административен тормоз, поръчки в жълти медии, разследващи комисии, забрана за работа, уволнение, заплахи, забрана на спектакли, дела…", припомня предисторията в публикацията си Врангова. Актрисата сравнява поисканото от Василев обезщетение с това по заведеното от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов дело за 65 000 лв. срещу разследващи журналисти. "Колко е скромен този министър!", иронизира тя.

Припомняме, че уволненият от Народния театър Александър Морфов при получаване на "Аскеер" за най-добра режисура на "Антигона" миналата година - излезе на сцената, слагайки край на почти тримесечно отсъствие от публични изяви.

Тогава той отбеляза, че настоящият "Аскеер" е пети за него, а останалите 4 са в Народния театър и каза: "Там някъде се спотайва онази партийно-номенклатурна нищожна личност, който е директор в момента. Но да не го превръщаме в политически разговор"“. Това явно е поводът за обидата на Василев и последвалия иск.

Миналата година директорът Василев беше подал тъжба в Софийския районен съд и срещу Камен Донев, тъй като се почувствал засегнат от изказване на актьора, който в интервю пред бТВ го беше нарекъл "мижитурка" и бе казал, че "не е читав човек". По този иск той настояваше Донев да бъде признат за виновен за обида и да му плати далеч по-скромните 2500 лв. за причинени неимуществени вреди.

От своя страна актьорът Валери Йорданов, който е един от най-убедените поддръжници на Морфов в конфликта му с Василев, пък заведе дело срещу директора с аргумента, че здравословното му състояние сериозно се е влошило във връзка с административния тормоз над режисьора, когото смята за свой духовен баща и ментор. За претърпени неимуществени вреди той претендираше за обезщетение от 10 000 лв., но като начало бе предявил частичен иск за 1000 лв.

Уволненият дисциплинарно от Народния театър Морфов пък понастоящем намери пристан в частния "Tеатро отсам канала", където поднови един от спектаклите си, поставени някога на първата ни сцена - "Животът е прекрасен". Той се играе под името "И все пак, животът е прекрасен" и с леки промени в актьорския състав.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от Театър
Актрисата Ива Тодорова с първо стендъп шоу
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Демек Морфов може да си обижда безнаказано, който го съди, е наглец. Йорданов претендира, че Морфов му е духовен баща, затова иска обезщетение? Ами ако Цецка Цачева му е духовна майка, ще иска ли обезщетение от Борисов?
13
0
 
2
 
! Отговори
тралала-ла преди 1 седмица
То пък един съд :)
12
2
 
6
 
! Отговори
БАБА НАТО преди 1 седмица
Баща му е бил военен и едно време насила и караха да са партийни членове.Справка-Методи и Бойко Борисови.Но майка му е била диригент и са я лишавали да ходи на съития,защото не е партиен член.Истината не е половинчата.
11
12
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
Морфов е син на комунистическия военен аташе в Москва и от ранно детство е закърмен с идеите на рашизъма. Путински лауреат. Всичките му постановки са представяне на българите като рузки про стаци. Публичните обиди към хора, в тяхното отсъствие, е една от най-долните постъпки, но комунистическия изклесяг Морфов явно смята, че за него закони не са писани.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Съдът да махне 3 нули и да останат 100 лв за утеха.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Морфов го познавам добре,но Василчов-не.Явно е връзкарче.
8
0
 
6
 
! Отговори
губерка преди 1 седмица
Малките хора искат по някога да станат големи хора.Ей Богу това в цялата история на човека не естанало
7
8
 
3
 
! Отговори
Морфов е бездарник преди 1 седмица
И те така!
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В цял свят борбата е между връзкари и не-връзкари. Първите са много обидчиви!
5
7
 
4
 
! Отговори
Накратко преди 1 седмица
Точно па морфов да говори за номенклатура.Аиде да си заминава за любимата русия.
4
3
 
18
 
! Отговори
ХЯКОЙ преди 1 седмица
ЗНАЕ ЛИ ТОЗИ василев ДА Е НАПРАВИЛ (СЪТВОРИЛ) НЕЩО ЗНАЧИМО?!
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ясно ,че директора е маша на ДПС.Казаното от Морфов е самата истина.А истината трябва да се казва ясно и на висок глас.Да се изкрещи..
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много в странно когато хората се обиждат от истината...
1
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя морков се прави на голема работа ,бил и артист навремето ,пълен гад,явно се е правил на интересен пред директора