Енергоспестяващите крушки са опасни за здравето

От енергоспестяващите крушки могат да пострадат преди всичко хората с повишена чувствителност на кожата към светлината
7 яну 2008 10:33,
13
Енергоспестяващите крушки са опасни за здравето
Снимка: dailymail.co.uk
Британски учени установиха, че енергоспестяващите крушки могат да навредят на здравето.

Както съобщава The Daily Mail, по данни на Британската асоциация на дерматолозите, от крушките от ново поколение могат да пострадат преди всичко хората с повишена чувствителност на кожата към светлината. Защото флуорисцентните крушки излъчват по-интензивна светлина от обикновените.

Според учените използваните енергоспестяващи крушки могат да обострят кожните заболявания и да доведат до рак на кожата, а също така да предизвикат мигрена и световъртеж при хората, които страдат от епилепсия.

Учените са обезпокоени от факта, че, съгласно енергоспестяващата програма, предложена от британското правителство, към 2011 година се планира изцяло да се прекрати използването на високоенергийни крушки и да се мине изцяло на флуорисцентни.

По изчисления на благотворителното обединение Spectrum, което помага на хората с повишена чувствителност към светлината, от енергоспестяващата програма могат да пострадат около 340 хиляди британци.

„Важно е да се позволи на хората с фоточувствителна кожа да използват крушки, които няма да доведат до влошаване на здравословното им състояние. На тях така или иначе им се налага по-често да остават в помещение, защото не могат да излязат на слънчева светлина“, заяви президентът на Британската асоциация на дерматолозите Колин Холдън.

Същевременно традиционните крушки с мощност до 150 вата започнаха да изчезват от магазините във Великобритания още през януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Мислещ преди 14 години
Трябва да се мисли преди да се напише "ГЛУПОСТИ". Преди да пробвам тези крушки и да прочета тази статия имам опасения. Работих 7 години на луминисцентно осветление и се чувствах зле и с посивяла кожа. Така че на здравата селска жилка й е лесно да каже "глупости".
11
2
 
0
 
! Отговори
Pesimist преди 15 години
България е извънземна територия. Енергоспестяващите при мене изгарят постоянно. Зависи от мрежата, респ.къде живеете. На места са засичани пикове в електропреносната мрежа до 2000V. Те причиняват повреда в електрониката, която се намира в основата на лампата. На лекции са ме учили следното - параметрите на едно изделие са поне 2 пъти по-лоши, отколкото пише в рекламата.
10
1
 
0
 
! Отговори
МИТКО преди 16 години
"На тях така или иначе им се налага по-често да остават в помещение, защото не могат да излязат на слънчева светлина".Ето това могат да кажат хората които прекаляват с американските филми.
9
1
 
0
 
! Отговори
ManyG преди 16 години
Tova e nqkuv sabotaj ot strna na grupirovkata "anti krushka" tai 4e spox polzvaite si gi tiq grushki i ne se pritesnqvaite vsi4ki 6te umrem . Kru6kite nemogat da ni ubiqt
8
1
 
0
 
! Отговори
Емо преди 16 години
И аз изпитвам такава чувствителност, само че не към енергоспестяващите а към обикновените лампи. Откакто си сложих такива навсякъде нямам проблем. Дори като почна да чета на нощната си лампа с енергоспестяваща крушка на 2-рата минута ми се доспива. А със старите така ме боляха очите....Платено проучване и долна инсинуация! Слагайте такива крушки, заслужава си!
7
0
 
0
 
! Отговори
Yonex преди 16 години
Научно доказано е че всички хора, които някога са пили вода са умрели, а тези, които още не са умрели се очаква да умрат.
6
0
 
0
 
! Отговори
луминисцентния преди 16 години
Има много по безвредни за околната среда и горива , например. Обаче защо ли хората не могат да ги вкарат масово на пазара?
5
0
 
0
 
! Отговори
Георги преди 16 години
Особено ако изследването е спонсорирано от най-гоелмия производител на обикновени крушки във англия, може да се окаже че това ще се отрази най-вече на внуците, защото проблема се предава през поколение (и най-вече разбира се защото няма да може да бъде проверен)
4
0
 
0
 
! Отговори
svetodioda преди 16 години
От поне седем-осем години съм с такива крушки и нищо ми няма. Първо ме плашеха, че ще ослепея, ако чета на тях - не нося коригиращи зрението средства и никога не съм носил. Сега пък ме плашат, че ще хвана рак на кожата :) Това се установява доста по-бавно. Нали?Просто има хора, които искат да гепят кинти, както постарому. Това е! Я от ток и енергоресурси, я от производство по старата технология, я поради добри традиции в търговията със старите крушки, я поради някоя друга причина...:)))Просто има хора, които искат да гепят. Това е! Я от ток и енергоресурси, я от производство по старата технология, я поради добри традиции в търговията със старите крушки, я поради някоя друга причина...
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
PO SVETA VSJAKA SEKUNDA SE GOVORJAT MNOGO GLUPOSTI I SE IZKAZVAT MNOGO GLUPAVI MNENIJA NOZA6TO TRJABVA DAGI PUBLIKUVA DOBAR SAIT KATO TOZI
2
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Ако тези лампи са вредни то и всички останали уреди като TFT монитори например са не по малко вредни.
1
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 16 години
Това са абсолютни глупости. Вярно е, че има чувствителни на светлината хора, но не е вярно, че енергоспестяващите лампи са опасни за здравето.

Спонсорирани публикации