Завръщането на Големия адронен колайдер

Пускането на ускорителя на елементарни частици е плод на титанични усилия
22 ное 2009 10:37,
57
Завръщането на Големия адронен колайдер
Снимка: CERN

В петък вечерта учените отново пуснаха най-големия и най-известен уред на физиката – Големия адронен колайдер, който беше спрян през септември 2008 г. заради авария, пише РИА Новости.

Специалистите от CERN пуснаха лъч от елементарни частици в двете противоположни посоки по целия 27-километров пръстен на ускорителя. Изпитанието беше успешно, а след Нова година се планира пристъпването към сериозни научни изследвания.

След година престой

„Великолепно е да наблюдаваш как лъчът отново циркулира в колайдера. Имаме още работа, но важният етап вече е минат успешно”, заяви генералният директор на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) Ролф Хойер.

Големият адронен колайдер, чиято стойност надхвърли 6 млрд. евро, е най-големият в историята ускорител на елементарни частици, създаден за получаване на принципно нови данни за произхода на материята и фундаменталните физични закони. Думата „колайдер” произхожда от английската дума „collide” – „сблъсък”, и означава, че в него се сблъскват летящи в противоположни страни частици.

Създаването на колайдера започна в края на 1990 г., а през септември 2008 г. той беше пуснат тържествено – физиците проведоха първите успешни пускания на сноп протони в две посоки, но само след седмица голяма авария спря ускорителя. Тя беше свързана с излизане на един от магнитите от свръхпроводимо състояние.

Ремонтът на колайдера и неговата модернизация, в частност системата QPS (Quench Protection System) за защита от подобни аварии, отнеха повече от 14 месеца и глътнаха 40 млн. долара.

Завръщането на протоните

В петък вечерта физиците успяха да се върнат там, където бяха преди година – те пуснаха лъч протони по целия пръстен на колайдера в двете посоки – по часовниковата стрелка и обратно.

Пускането на колайдера е плод на титанични усилия. Протоните в ускорителя се движат в противоположни посоки по две вакуумни тръби (beam pipes). В четирите точки, където се сблъскват частиците, се намират четири детектора – ALICE, ATLAS, CMS и LHCb, чиято цел е изучаването на последствията от сблъсъците.

Не мина обаче без инциденти – по време на преминаването през сектори 5-6 по часовниковата стрелка лъчът протони се докосна до един от магнитите и системата за защита го изведе от свръхпроводимо състояние, което забави работата с 20-30 минути.

„Системата за защита „видя”, че лъчът докосна магнита, и го изведе от свръхпроводимо състояние. Системата QPS сработи коректно, но заради това се наложи да изключим веригата в един от секторите, което доведе до половинчасово забавяне”, заяви пред РИА Новости сътрудникът от Института за ядрени изследвания РАН Зинур Шарифулин.

Така системата за защита още в първите часове след пускането на ускорителя успешно премина „боен тест”. Първо беше пуснат единият лъч да обиколи целия пръстен, а после беше проведен опит с пускането на лъча в двете противоположни посоки.

Успешно сработиха и четирите детектора – учените отчетоха резултати от преминаването на частиците. Това е много важно, тъй като досега детекторите са фиксирали само частици от космически лъчи.

Първите сблъсъци – след седмица

Първите протонни сблъсъци в Големия адронен колайдер могат да бъдат осъществени след седмица-две, заяви специалист на CERN.

Първите сблъсъци ще се осъществят при 450 гигаелектронволта. Това е важно събитие за ускорителя, тъй като по време на първото пускане на колайдера през есента на 2008 г. физиците не успяха да осъществят сблъсък заради аварията.

„Новата физика” – след Нова година

Големият адронен колайдер ще започне да дава нови научни резултати през февруари 2010 г., когато енергията на сблъсък в него ще достигне до 7 тераелектронволта.

След аварията миналата есен ръководството на CERN реши, че при новото пускане на колайдера той първо ще работи с половин мощност – лъчите протони ще достигнат енергия 3,5 тераелектронволта вместо 7.

След това се планира енергията да се покачи до пет тераелектронволта на лъч. След това колайдерът ще бъде спрян, а после отново ще възобнови работа на проектната мощност седем тераелектронволта на лъч.

Хигс бозон и антиматерия

Съвременните представи на физиката за Вселената са непълни. Сегашната теория – т.нар. Стандартен модел – обобщава нашите знания за елементарните частици, тя е проверена в много експерименти, но остават много нерешени въпроси, на които Големият адронен колайдер трябва да отговори.

Сред тях са проблемът за произхода на масата, който не е решен в рамките на Стандартния модел. Отговорът на въпроса защо някои частици са много тежки, а други изобщо нямат маса, може да бъде даден от механизма на Хигс, по името на британския учен Питър Хигс. Според тази теория пространството е запълнено с поле на Хигс и взаимодействайки с него, частиците придобиват маса.

Частиците, които силно взаимодействат с него, са тежки, а тези, които взаимодействат слабо, са леки. Полето на Хигс има минимум една частица, свързана с него – Хигс бозон. Ако тя съществува, то Големият адронен колайдер ще може да я открие.

Освен това устройството ще помогне да се отговори на въпроса за съдбата на антиматерията – защо, ако в момент на голям взрив възниква равно количество материя и антиматерия, в наблюдаваната Вселена няма антиматерия?

Освен това, в рамките на един от експериментите на колайдера, на детектора ALICE ще бъде изследвана кварк-глуонова плазма, която трябва да възникне при сблъсък на ускорени оловни йони.

Учените предполагат, че това е състояние на материята – в първите мигове след Големия взрив е имало само „група” кварки и глуони, които още не са се превърнали в елементарни частици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
-------------------- преди 14 години
ВЕРНО МНОГО ГЛУПОСТИС ИЗПИСАХА ТУКА-МОЛЯ ЛАИЦИТЕ ДА СИ ТРАЯТА КОЛКОТО ДО ЧЕРНАТА ДУПКА- ТОВА Е БЪЛГАРИЯ КОЛКОТО И ПАРИ И СРЕДСТВА ДА НАЛИВАШ ТУКА ВСИЧКИ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ И РЕЗУЛТАТ НЯМА
39
0
 
0
 
! Отговори
Жо преди 14 години
До номер 35: Благодаря ! Не бях чувал за миничерните дупки. Човек винаги може нещо да научи, въпреки че много неща са хипотези. А специално за National Geografic съм с големи резерви. Въпрос на лично мнение.
38
0
 
0
 
! Отговори
аояао преди 14 години
Пигс бозон и СантимЕтрия. и идна малкъ водкъ
37
0
 
0
 
! Отговори
34123 преди 14 години
Колайдера ми напомня за "Пътеводител на галактическия стопаджия", в който една супер развита цивилизация създава стотици години най - мощният компютър създаван някога, задават му въпроса "какъв е смисъла на живота" и след хиляди години изчисления когато даже и цивилизацията е изчезнала компютърът казва 42. Та нещо такова май ще научат учените :-)
36
0
 
0
 
! Отговори
читател преди 14 години
Всичко казано от физиците е вярно,но всички те говорят за експеримента с НАДЕЖДА и ОЧАКВАНИЯ - гаранция за това какво ще се случи просто ... няма
35
0
 
0
 
! Отговори
Леко повече запоснат преди 14 години
Драги ми Жо, черна дупка може да се появи с всякакви размери и навсякъде във вселената и то с различни размери. Черна дупка може да съществува дори сега в момента пред очите ти но с толкова малки размери че дори да не можеш да я видиш. За по-любопитните препоръцвам трудвиете на Стин Хокинс, а за по-мързеливите поредицата на National Georgrafic Aton и също така The universe. Черната супка е частица с мезкрайно малки размери и безкрайно голяма гравитация - сингулярност.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
1 TeV: one teraelectronvolt (a million million electronvolts), or 1.602×10-7 J, about the kinetic energy of a flying mosquito[5]Mdaaa, ako e taka, to kakwa cherna dupka.
33
0
 
0
 
! Отговори
Див Петел преди 14 години
Аааааааа, сега ми стана ясно защо на някои хора проект за нова атомна електроцентрала им изглежда морално остарял. Най-вероятно тоя колайдер, освен в чисто научен аспек, е и енергиен проект, щом говорят за разни ватове и волтове. А дано.....*** като е нов, да не еееее....Ееее Бай Вълчо, познаваш ме, всички ме познават....
32
0
 
0
 
! Отговори
ops преди 14 години
opsaaaaaa 2012 идва, така че няма страшно!
31
0
 
0
 
! Отговори
До 25 преди 14 години
Да - много си прав! Щом в лабораторни условия немогат нищо да направят, защо си мислят че точно 27км ще са им достатъчни. Земята е едно доста малко нещо, а размерите на вселената са ... Как точно на това малко нещо - Земята, на една много малка част от нея си мислят че ще успеят да пресъздадат нещо като Големия взрив !? За мен нещата са ясни - италианска, мароканската и руската мафии перат пари там и затова все ще има аварии и никога нищо няма да тръгне и да се докаже.
30
0
 
0
 
! Отговори
do 22 преди 14 години
А ти за какъв се помисли,а?Професор, Хонорис кауза или...какво ?Просто изказах шибаното си лично мнение...и ако ти зачиташе личните мнения на другите, както надявам се те зачитат твоето, нямаше да ръсиш мозък и да се изказваш авторитетно, обиждайки...А, сетх се - ти си от 'феодалните старци'.Я се поуспокой малко - вредно е...
29
0
 
0
 
! Отговори
alkoholik преди 14 години
kvo sa zanimavat s prostotii s tiq pari deto sa farlili za taq glupost kolko rakiq mojeh da savraq.......
28
0
 
0
 
! Отговори
Жо преди 14 години
ЧЕРНА ДУПКА не може да се появи на мястото на Швейцария, защото тя е държава, а не звезда в космоса. Черните дупки не са дупки в земята за садене на картофи. Ако, обаче, се предизвика взрив, които да направи дупка с размерите на държавата Швейцария, то не само съседните държави, цялата планета ще излезе от досегашната си орбита с всички трагични последствия. Представете си топка, която се пука от едната си страна, как ще отскочи...
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
tezi seriozni ucheni sa kritici awe xora po seriozni ot tezi koito stroqt kolaidera nqma i te sa kazali che nqma opasnost a pak i zriwowe nqma da ima tupi li ste pone ne goworeite kato neznaitee
26
1
 
0
 
! Отговори
Нострадамус преди 14 години
НОМЕР 10 И 20 СА ПРАВИ! Сериозни учени-физици в Америка и Русия след направени подробни изчисления предвиждат поява на черна дупка в тоя колайдер,която ще погълне близките държави! Това може да е краят на европейския континент или поне на западната му част.Не се знае ще доживеем ли следващото лято или цялата планета ще бъде взривена на милиони парчета от огромната енергия на колайдера. Яжте и пийте,щото това ще е краят на света и на нашия живот!
25
0
 
0
 
! Отговори
shithit преди 14 години
споко, черни дупки и тъмна материя има само в главите на теоретичните физици. този колайдер е поредния скъпоструващ фарс. когата стане ясно, че нищо не могат да открият с него, просто ще започнат да проектират следващия, още по-голям, скъп и бесмислен колайдер. и така, докато днешната теоретична физика не стане срамен спомен от близкото минало, което всички физици ще бързат да забравят
24
1
 
0
 
! Отговори
физик преди 14 години
Добра и хубава новина!
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
a puk twa ne go kazwam az da ne mislite che se prawq na profesor twa e kazan0o0 ot cern ama wie tyka goorite gluposti bez da znaete
22
0
 
0
 
! Отговори
до 16 преди 14 години
ако не бяха "болните " мозъци нямаше да драскаш тук, умнико...я *** паси и ... козичките на дядо
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ne che ti si po umen tezi cherni dupki v galaktikata sa mnogo po razlichni ot tezi ko0ito chte sazdadat ako mogat xorata ot cern zashto0to0o onezi cherni dupki sa formirani ot zwezdi i sa sas masa kato na slunceto a tezi k0it0 shte napravqt ako mogat ot cern chte sa ot goleminata na 1 komar i shte izcheznat

Спонсорирани публикации