Завръщането на Големия адронен колайдер

Пускането на ускорителя на елементарни частици е плод на титанични усилия
22 ное 2009 10:37,
57
Завръщането на Големия адронен колайдер
Снимка: CERN

В петък вечерта учените отново пуснаха най-големия и най-известен уред на физиката – Големия адронен колайдер, който беше спрян през септември 2008 г. заради авария, пише РИА Новости.

Специалистите от CERN пуснаха лъч от елементарни частици в двете противоположни посоки по целия 27-километров пръстен на ускорителя. Изпитанието беше успешно, а след Нова година се планира пристъпването към сериозни научни изследвания.

След година престой

„Великолепно е да наблюдаваш как лъчът отново циркулира в колайдера. Имаме още работа, но важният етап вече е минат успешно”, заяви генералният директор на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) Ролф Хойер.

Големият адронен колайдер, чиято стойност надхвърли 6 млрд. евро, е най-големият в историята ускорител на елементарни частици, създаден за получаване на принципно нови данни за произхода на материята и фундаменталните физични закони. Думата „колайдер” произхожда от английската дума „collide” – „сблъсък”, и означава, че в него се сблъскват летящи в противоположни страни частици.

Създаването на колайдера започна в края на 1990 г., а през септември 2008 г. той беше пуснат тържествено – физиците проведоха първите успешни пускания на сноп протони в две посоки, но само след седмица голяма авария спря ускорителя. Тя беше свързана с излизане на един от магнитите от свръхпроводимо състояние.

Ремонтът на колайдера и неговата модернизация, в частност системата QPS (Quench Protection System) за защита от подобни аварии, отнеха повече от 14 месеца и глътнаха 40 млн. долара.

Завръщането на протоните

В петък вечерта физиците успяха да се върнат там, където бяха преди година – те пуснаха лъч протони по целия пръстен на колайдера в двете посоки – по часовниковата стрелка и обратно.

Пускането на колайдера е плод на титанични усилия. Протоните в ускорителя се движат в противоположни посоки по две вакуумни тръби (beam pipes). В четирите точки, където се сблъскват частиците, се намират четири детектора – ALICE, ATLAS, CMS и LHCb, чиято цел е изучаването на последствията от сблъсъците.

Не мина обаче без инциденти – по време на преминаването през сектори 5-6 по часовниковата стрелка лъчът протони се докосна до един от магнитите и системата за защита го изведе от свръхпроводимо състояние, което забави работата с 20-30 минути.

„Системата за защита „видя”, че лъчът докосна магнита, и го изведе от свръхпроводимо състояние. Системата QPS сработи коректно, но заради това се наложи да изключим веригата в един от секторите, което доведе до половинчасово забавяне”, заяви пред РИА Новости сътрудникът от Института за ядрени изследвания РАН Зинур Шарифулин.

Така системата за защита още в първите часове след пускането на ускорителя успешно премина „боен тест”. Първо беше пуснат единият лъч да обиколи целия пръстен, а после беше проведен опит с пускането на лъча в двете противоположни посоки.

Успешно сработиха и четирите детектора – учените отчетоха резултати от преминаването на частиците. Това е много важно, тъй като досега детекторите са фиксирали само частици от космически лъчи.

Първите сблъсъци – след седмица

Първите протонни сблъсъци в Големия адронен колайдер могат да бъдат осъществени след седмица-две, заяви специалист на CERN.

Първите сблъсъци ще се осъществят при 450 гигаелектронволта. Това е важно събитие за ускорителя, тъй като по време на първото пускане на колайдера през есента на 2008 г. физиците не успяха да осъществят сблъсък заради аварията.

„Новата физика” – след Нова година

Големият адронен колайдер ще започне да дава нови научни резултати през февруари 2010 г., когато енергията на сблъсък в него ще достигне до 7 тераелектронволта.

След аварията миналата есен ръководството на CERN реши, че при новото пускане на колайдера той първо ще работи с половин мощност – лъчите протони ще достигнат енергия 3,5 тераелектронволта вместо 7.

След това се планира енергията да се покачи до пет тераелектронволта на лъч. След това колайдерът ще бъде спрян, а после отново ще възобнови работа на проектната мощност седем тераелектронволта на лъч.

Хигс бозон и антиматерия

Съвременните представи на физиката за Вселената са непълни. Сегашната теория – т.нар. Стандартен модел – обобщава нашите знания за елементарните частици, тя е проверена в много експерименти, но остават много нерешени въпроси, на които Големият адронен колайдер трябва да отговори.

Сред тях са проблемът за произхода на масата, който не е решен в рамките на Стандартния модел. Отговорът на въпроса защо някои частици са много тежки, а други изобщо нямат маса, може да бъде даден от механизма на Хигс, по името на британския учен Питър Хигс. Според тази теория пространството е запълнено с поле на Хигс и взаимодействайки с него, частиците придобиват маса.

Частиците, които силно взаимодействат с него, са тежки, а тези, които взаимодействат слабо, са леки. Полето на Хигс има минимум една частица, свързана с него – Хигс бозон. Ако тя съществува, то Големият адронен колайдер ще може да я открие.

Освен това устройството ще помогне да се отговори на въпроса за съдбата на антиматерията – защо, ако в момент на голям взрив възниква равно количество материя и антиматерия, в наблюдаваната Вселена няма антиматерия?

Освен това, в рамките на един от експериментите на колайдера, на детектора ALICE ще бъде изследвана кварк-глуонова плазма, която трябва да възникне при сблъсък на ускорени оловни йони.

Учените предполагат, че това е състояние на материята – в първите мигове след Големия взрив е имало само „група” кварки и глуони, които още не са се превърнали в елементарни частици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
До a saintist преди 14 години
Те и за ядрените бомби при първоначалните им опити са използвали войници окопани в окопи в обсега на бомбите и са им казвали няма страшно ама радиацията хубаво ги е довършила .
19
0
 
0
 
! Отговори
Пфу преди 14 години
Абе много прости хора има тука бе където има доказани черни дупки в нашата галактика няма такова нещо те да изчезнат изчезват други работи в тях и те си стоят и каквото им влезе в обсега те го поглъщат .
18
0
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 14 години
като си много загрижен за черните маймуни, ти им изпращай пари, не чакай другите да го правят вместо тебе.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ch0wek nqma da grumne nishto0o beee twa shte e kato simulaciq na golemiq zriw neznaniet0o0 wodi do strax ... zashto0o0 uchenite da si rizkuwat jiwota za 1 eksperiment ako imashe realen risk da ne mislish che shte dopusnexa tozi eksperiment da se naprawi vuobshte ne pak da se pusne
16
1
 
0
 
! Отговори
a saintist преди 14 години
Верно, че не им е верен календара на маите... Това ако гръмне не както трябва - адиос !Ако тия болни мозъци бяха използвали парите за помощи на др държави от третия свят и в борбата срещу затоплянето на планетата, то поне щяха да сършат нещо полезно. Много хора са на мнение,че планетата може да бъде погълната от черната дупка,която ще се създаде,а ако това не стане, то ще има много природни катаклизми...Луда работа.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
saglasen sam
14
1
 
0
 
! Отговори
(О) Приятелка на *I* преди 14 години
Според проучвания на ЦЕРН няма опасност от подобни инциденти. Учените очакват получените мини черни дупки да се изпаряват почти мигновенно заради лъчението на Хокинг, въпреки че то не е доказано.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
shte e cqlo chudo ako se sazdade takava cherna dupka pak i da se sazdade chte e v razmera na proton i shte izchezne za chastica ot sekundata i tova ne go kazvam az a e v deklaraziqta za sigornost na cern izpratena do EU
12
0
 
0
 
! Отговори
До *I* преди 14 години
Те тези независими учени ще имат твоето образование и MINI BLACK HOLE да се получи цялата Земя ще си замине барбар със близките планети .
11
0
 
0
 
! Отговори
черната дупка преди 14 години
Ейй много *** има тука.....
10
0
 
0
 
! Отговори
*I* преди 14 години
Според някои независими учени, мини-черната дупка която ще се създаде при сблъсъка вероятно ще погълне цяла Швейцария и е възможно да засегне и съседните Франция, Германия, Австрия и Италия, дори Чехия и Словения, така че не ходете там на екскурзии след нова година!
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
a inache za sblusacite sled 1 sedmica veche ima napraveni s takava sila na dr uskoritel tavatron ;)
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
awe chowek kato se kaje che shte se naprawi big bang twa ne oznachawa che shte ima big bang otnovo prosto te shte presezdadat momentite sled zriva
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Еми тия си праят бомба и тя ще си им гръмне. Яко да им е дупце на швейцарците
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Пускането на най-големия ускорител на елементарни частици е плод на титанични усилия'Абе, кой ви пише лозунгите?
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
moga da ti kaja che 2012 nqma da e sled 1 sedmica a blizo sled 1 godina vupreki che az ne wqrwam che shte stane neshto0 ima i statiq dokazvashta bezopasnostta... sled 1 godina shte se sbluskat protonite sas nz kolko sila za koeto e napravena mashinata jiveete si jivo0taa
4
0
 
0
 
! Отговори
chach преди 14 години
bravo,stremeja na naukata da namai jivota na planetata be6e uspe6en.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
2012-sled 1 sedmica :((((
2
0
 
0
 
! Отговори
Стоян преди 14 години
Боже боже боже.......*** не се свършиха.......
1
2
 
0
 
! Отговори
neo5 преди 14 години
Благодаря за статията!

Спонсорирани публикации