През 2016 г. в Дубна ще заработи нов ускорител

Руски учени обявиха, че са получили 117-ия елемент от Менделеевата таблица
10 апр 2010 08:55,
44
През 2016 г. в Дубна ще заработи нов ускорител
Ускорителят за тежки йони У-400. Снимка: ОИЯИ

През 2016 г. в Дубна (Русия) ще бъде пуснат нов ускорител ТЦ-200, с помощта на който учените ще могат да получат свръхтежки елементи с атомен номер над 118. Това съобщи на пресконференция директорът на Лабораторията за ядрени реакции (ЛЯР) „Флеров“ на Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ) проф. Сергей Дмитриев .

Сега учените от ОИЯИ работят с ускорителя У-400. В сряда, 7 април, те обявиха, че са получили 117-ия елемент от Менделеевата таблица. Фиксирани са шест случая на раждане и разпад на новия елемент.

Докато новият ускорител бъде създаден, учените от ОИЯИ възнамеряват да модернизират ускорителя У-400. Модернизацията ще започне още тази година, а първите опити са предвидени за 2012 г. Изследователите планират да изучат физичните свойства на новия елемент. По-рано сътрудниците на ЛЯР изследваха химичните свойства на 113-ия елемент, чийто живот се измерва в секунди.

Освен 117-ия елемент в ЛЯР са синтезирани свръхтежки елементи с атомни номера 113, 114-116 и 118. Към момента в други лаборатории вече е повторен опитът по синтеза на 114-ия елемент. Според правилата на IUPAC  (Международния съюз за теоретична и приложна химия), за да бъде признат новият елемент за съществуващ, той трябва да бъде получен в повече от една лаборатория.

Такива експерименти обаче са доста трудоемки и скъпи. Сергей Дмитриев отбелязва, че според него в близко време IUPAC може да промени правилата. Той добавя, че през 2010 г. разчита на признаването от IUPAC на 114-ия и 116-ия елемент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
35
 
! Отговори
weakling преди 14 години
а бе братчеди хората тука за наука пишат вие на национализъм го обърнахте ... кажете едно евала барем под коментара за руснаците ... квото и да е постижение си е .... :D
21
13
 
7
 
! Отговори
rasputin преди 14 години
тва за казан за ракия дали ще стане? има да праим и да продавам , да праим и да продавам
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това може ли да ускорява хора. Да ускоря повечето от писалите преди мен нанякъде.
19
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
американците като наредиха България да си затрие науката, а Дянков даже искаше да закрие БАН!!!!!! Браво на руснаците, затова ще отриват това и онова, защото си уважават науката и дават пари за това, а ние какво ПРАВИМ?! ПО ЦЯЛ ДЕН МОЖЕМ ДА ГЛЕДАМЕ ПОЛИТИКА И ДА ЦЪКАМЕ САМО С ЕЗИК, А ХОРАТА ВЕЧЕ СА В 22 ВЕК
18
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
сесарче не ми се слушат омразните ти приказки колко били лоши руснаците и така нат. аз живея в 51 вия щат на Америка - България! Тук черните са на почит и служим на Вашингтон, тей че не ми хвали твоята америка! РАЗБРА ЛИ!!!!!!!! И ХИЧ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ ТВОЙТЕ ПРОПАДНАЛИ БИЗНЕС НАПЪНИ!
17
2
 
7
 
! Отговори
sharp преди 14 години
не си прави труда......говориш на този дето клати дърветата......много изпростя народа....сигурно и не разбират за какво става въпрос
16
10
 
12
 
! Отговори
Седесар преди 14 години
Да,*** съм.И то много!Затова че не си събрах багажа в самото начало на прехода към Канада където всичко ми беше уредено да замина,ами реших да се правя тук на бизнесмен и патриот, та и сега тъна в червени *** до шия.
15
0
 
22
 
! Отговори
Варамондин преди 14 години
абе вие сте много прости. кво намесихте гербове и бесепарки в тая тема аз не моа да разбера. смотана работа.
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Как така, нали 2012 е края?
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
седесар - ти се МНОГО ***!
12
4
 
15
 
! Отговори
Любомирчо преди 14 години
Плащаме най-скъпо заради комисионните на нашите ***. Това че не сме си договорили добра цена не е по вина на Русия. Едно време те ни даваха ресурси за жълти стотинки и икономиктата ни вървеше с бесни темпове ама ние искахме да избягаме от тях и сега пащаме пазарно. Факта е неоспорим след 44 за 20 години темповете на развитие на България са бесни направени са толков мног неща. Как се е развила икономиката ни последните 20 г питам аз ?
11
17
 
6
 
! Отговори
Седесар преди 14 години
Червен кхмер,през колко от тези 20 години дето споменаваш на власт бяха червени престъпници?От 10 Ноември 1989г. до сега БГ-то изживява трета национална катастрофа?Тези катастрофи си имат и имена-все на лидерите на червената разбойническа партия създадена от КП на СъвеЦкия Съюз.Аз на Желю да му бера лайката!За това че се предаде на червените *** и започна да проповядва мирен преход?Ако ви бяхме резнали червените кухи кратуни преди 19 години сега по нищо нямаше да отстъпваме на страните ЕС
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Като сме 51 вия щат на Америка и плюхме против братята руснаци ще плащаме!!!!!!!!Ти какво искаш, тук да слагаме ракети против тях, да слугуваме на Америка и да ни дават безплатно ХАХАХХА много жалка пропаганда правиш пич, не ти се връзва тезата, дори за 2 годишно дете!
9
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
МОЛЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ!!!!!!! БЕДНОТИЯТА И *** ДОЙДЕ КАТО ДОЙДЕ 9ТИ НОЕМВРИ И БАНДАТА КОСТОВ И СДС !!!!!!!!! *** БЯХА МАЛКО И ГЪК НЕ СМЕЕХА ДА КАЖАТ, СЕГА ГИ ГУШИТЕ С ПОМОЩИ 20 ГОДИНИ И ГИ УТРОИХТЕ! КАКВО НАХАЛСТВО, КАКВИ ЛЪЖЕ, ЕЙЙЙ СЕДЕСАРЧЕ, ВИЕ САМО С ЛЪЖИ СИ СЛУЖИТЕ! ОТВРАЩАВАТЕ МЕ!
8
21
 
2
 
! Отговори
Седесар преди 14 години
Защото са много готини пичове,затова плащаме най-скъпо природния газ от всички страни в ЕС.И пак защото са много готини пичове и пръщят от инетелкт във времето когато не са мъртво пияни,затоваще са ни необходими още поне 2 пъти по 20 години за да заприличаме на що годе нормална държава.
7
20
 
6
 
! Отговори
Седесар преди 14 години
гербадижията, ако не бяха тези "гадни"руснаци щеше да се казваш ахмет или асан! не забравяй смотаняко! руснаците са велик народ и мн готини пичове, за разлика от твойте западняци, турци и американци, към които такива като теб ни вкараха в съдружие, та вече 20 години така и затънахме в беднотия и ***=========================================Да ти бера лайката проста!Затънахме в беднотия и *** по образец на СъвеЦкия модел олигархия.Що през тези 20 години не затънаха чехи,унгарци и поляци
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Гербаджията е комунист плюе по руснаците да привлече гласове за БСП и БКП. Разчита на ответната ви реакция. Не му се връзвайте.
5
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
гербадижията, ако не бяха тези "гадни"руснаци щеше да се казваш ахмет или асан! не забравяй смотаняко! руснаците са велик народ и мн готини пичове, за разлика от твойте западняци, турци и американци, към които такива като теб ни вкараха в съдружие, та вече 20 години така и затънахме в беднотия и ***
4
4
 
12
 
! Отговори
българин преди 14 години
ei nevej muhlio, ne govori za rusia taka zashtoto dobre 4e sa te ina4e mnogo otdavna niamashe da sashtestvuva bulgaria,ako nesi zabeliazal rusia ostava nai cistata rasa na tazi planeta
3
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тия учените изобщо не се замислят какво вършат. Дай им само опити да правят.Повечето от тези елементи са по радиоактивни от плутония ; )))))