Американски ученици откриха отвор на повърхността на Марс

Това може да е "светлинен прозорец", който води към пещера
18 юни 2010 07:30,
71
Американски ученици откриха отвор на повърхността на Марс
Отворът на повърхността на лунното Mare Ingenii, заснет от Lunar Reconnaissance Orbiter. Снимка: НАСА

Ученици от седми клас на американско училище, които изучавали снимки, направени от сондата Mars Odyssey, открили на повърхността на Марс отвор, който може да води към пещера под повърхността, съобщава РИА Новости, като се позовава на НАСА и Университета в щата Аризона.

Седмокласниците от средното училище Евъргрийн в Котънуд, Калифорния, работили върху проект с лавови тръби, кухини с вулканичен произход, разпространени както на Земята, така и на Марс.

16-те ученици изследвали над 200 снимки от повърхността на планетата, получени от инструмента THEMIS на сондата Mars Odyssey, и открили неголям отвор с равни вертикални стени.

„Този отвор е нов за нас. И той е вторият в района на угасналия вулкан Павонис (Pavonis Mons)”, обяснява ученият от Геологичната служба на САЩ – Глен Кушинг.

Кушинг публикува през 2007 г. научна статия за редица подобни обекти на Марс, в която обяснява различията им от обикновените кратери и предполага, че това може да са „светлинни прозорци”, отвори, водещи към пещери или лавови тръби. Според Кушинг размерите на намерения от учениците обект са около 190 на 160 м, а дълбочината – не повече от 115 м.

Седмокласниците предложили изучаваният от тях участък да бъде заснет от камерата с висока резолюция HiRISE на апарата Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Това ще може да позволи надникването в откритата „дупка” върху повърхността на планетата.

Подобни малки отвори, които вероятно водят към кухини с вулканичен произход, са доста редки както на Марс, така и на Луната. Един такъв отвор на повърхността на лунното Море на мечтите (Mare Ingenii) е заснет от апарата Lunar Reconnaissance Orbiter.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ходи се прегледай при психиатър по-добре.
40
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и после американците били ***, българите сме били много умни :-)
39
9
 
38
 
! Отговори
gte преди 13 години
"Средмокласниците"... днес.бг уволнете си драскачите!!!
38
8
 
32
 
! Отговори
diqn ivanov преди 13 години
mars swsto se namira v zlatokoska
37
20
 
35
 
! Отговори
кучемраз преди 13 години
хехехе сега имам уникалната възможност да си купя парцел на Марс че цените са паднали доста....е,аз имам 3000 декара на луната,имам документ от НАСА потвърждаващ моята собственост....ако нямате възможност,елате в Дубай,не не е Дупница...ще ви платя билетите да дойдете да измиете златната ми тоалетна чиния
36
9
 
39
 
! Отговори
Дон Кихот преди 13 години
Санчо, Само да не те хванат, че ще ти върнат "услугата" :)
35
13
 
49
 
! Отговори
Санчо преди 13 години
Аз пък снощо открих един друг отвор на едно друго място. Сега по време на световното много отвори ми се налага да запълвам. Тези отвори се намират предимно по чуждите жени чиито мъже гледат тъпите мачове, весто да се радват, на това, което имат.
34
9
 
53
 
! Отговори
VaCaTa преди 13 години
Евала на американците, че са дали възможност на седмокласници да се занимават с астрономия(най - вероятно и с много други неща, които тук не можем и да мечтаем за тях).Браво на хлапетата!За всички хейтъри - огледайте се малко около вас и забележете *** в която живеете, излезте малко на слънце и пробвайте да поговорите НАЖИВО с някой човек.
33
10
 
38
 
! Отговори
moni преди 13 години
taka kato gledam ako se razreje Mars otvutre shte e 1:1 s 6okolad LZ :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
32
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"изтриват", "това"Извинете ме за печатните грешки, които съм направил в бързината.
31
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво, че децата се занимават с нещо смислено!Всеки който иска може да участва в изучаването на Марс, стига да има желание. NASA има специален сайт създаден за тожа.
30
8
 
45
 
! Отговори
:-) преди 13 години
Браво на хлапетата.
29
13
 
37
 
! Отговори
С преди 13 години
"Ученици от седми клас на американско училище, които изучавали снимки, направени от сондата Mars Odyssey, открили на повърхността на Марс отвор, който може да води към пещера под повърхността"Абе вие като пасете трева, не си мислете, че и другите са такива.
28
12
 
44
 
! Отговори
110 преди 13 години
До Дебора и останалите "илюминати"Не разбрах само с какво вярата ми в истинския Бог Христос контролира "слабия" ми мозък - с това, че ме учи да съм по добър, с това че ме учи да помагам на ближния, с това че ме учи да съм по смирен, с това че ме учи да не съм алчно прасе и да се самозабравям, с това че ми помага да видя колко побъркам е днешния забързан свят....Честно да ви кажа, съжалявам ви, но спасение има за всеки стига да има поне малко ум в главата си и желание да се спаси.
27
8
 
55
 
! Отговори
112358 преди 13 години
Американските ученици, за които е написано в статията, не са "пушили трева"! Техните /американски/ училище, семейство и общество са им предоставили възможност да се занимават с нещо смислено и полезно! И за това там си имат хора, като професор Крал Сейгън - той е продукт на тяхната образователна система! Нашият образователен продукт са Пайнер-звездите пред храм паметника!И с какво право един български форумец се подиграва с американските ученици от статията? Те /американските/ изучават истинските звезди и планети, a нашите/ българските/ се интересуват от пайнерките!Кой ти дава право, да се подиграваш с техните деца?
26
9
 
33
 
! Отговори
nane преди 13 години
lele boze otkriha mi skrivalishteto
25
10
 
40
 
! Отговори
до112358 преди 13 години
О,простете г-н/г-жо Професор! Да не Ви скандализирах нещо? Sorry!Ако беше минавал или влизал скоро в някое училище,сигурно щеше да си на друго мнение относно консумацията на трева и др опиати...Ако не знаеш мога да ти кажа,че положението е страшно и директори,даскали и охрана са безсилни.Относно кръжоците-сигурно си от това поколение,което сега е м/у 40 и 50 години.Да,когато ти бе ученик имаше кръжоци.Сега няма.Няма и много други неща,които имаше тогава. Жалко,нали? Още ли мислиш,че мрънкям?
24
10
 
33
 
! Отговори
vetrilo преди 13 години
vajnoto 4e si znaem za nas istinata ===onia s bradite olekvat leka poleka s teoriata im za kontrol i vlianie nad slabite mozuci==
23
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
kak puk razbra,4e e ot Lunata?
22
8
 
46
 
! Отговори
112358 преди 13 години
"Не прекалявайте с тревата в училище !" Ей, нещастен форумен мрънкялник!Изучаването на повърхността на планетите е съвсем нормална дейност в НАУКАТА АСТРОНОМИЯ! Американските ученици в случая са се занимавали със сериозна научна дейност в някаква допълнителна форма на училищното обучение. Тя беше позната и в Б-я преди време - т.н. "кръжоци"! Днес, за съжаление, американците имат научни кръжоци в училище, а ние нямаме!