Конкурент на андронния колайдер открил "божествената частица"?

Вероятността това да е истина клоняла към 99,7%
13 юли 2010 14:06, Елка Василева
81
Конкурент на андронния колайдер открил "божествената частица"?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Елементарната частица Хигс бозон, или както още я наричат „божествената частица“, може би е била открита от главния конкурент на Големия адронен колайдер – ускорителя „Теватрон“, намиращ се в Националната ускорителна лаборатория „Енрико Ферми“ в САЩ. 

Това съобщава в блога си физикът Томазо Дориго от университета в Падуа, пише „Дейли Телеграф“.

„Чух слух от два различни източника, че по време на експеримента в „Теватрон“ са били получени доказателства за съществуването на Хигс бозона“, пише ученият.

По думите му вероятността това да се окаже истина е равна на 99,7%.

„Теватрон“ е огромен ускорител на елементарни частици, най-мощният в света след Големия адронен колайдер. Той се намира в Националната ускорителна лаборатория „Енрико Ферми“ в градчето Батавия в щата Илинойс, близо до Чикаго.

Очаква се Големият адронен колайдер да замени „Теватрон“, когато заработи с пълна сила.

Досега през 27-те години работа „Теватрон“ не успя да открие Хигс бозона. Сега, макар че цялото медийно внимание в последно време е приковано към Големия адронен колайдер, американският ускорител е успял да стесни полето на търсене, където може да бъде открита „божествената частица“.

Още по темата
 

През 2009 г. физиците от лабораторията „Ферми“ заявиха, че оценяват шансовете да открият Хигс бозона до края на 2010 г. По данни на „Ню Сайънтист“ резултатите от работата на „Теватрон“ може да бъдат огласени от учените на международна конференция по физика на високите енергии, която се открива на 22 юли в Париж.

NEWS.ru припомня, че през 1964 г. професор Питър Хигс издигна хипотезата за съществуването на бозона, изящно решавайки една от най-сложните задачи в т.нар. Стандартен модел на теоретичната физика.

Хигс издигна хипотезата, че Вселената е пронизана от невидимо поле, състоящо се от бозони – частици, с помощта на които материята придобива маса и по този начин съществува в някаква форма.

Когато елементарните частици се движат през това поле, бозоните фактически „прилепват“ към някои от тях, увеличавайки масата им, а на други позволяват да летят, без да ги обременяват. Например фотоните – частици светлина, които нямат маса, не изпитват на себе си влияние от страна на полето на Хигс.

Откриването на тази частица ще помогне за намирането на отговор на много въпроси. Например какво точно се е случило по време на Големия взрив? Как се е появила светлината във Вселената? И защо материята има маса?

Големият адронен колайдер беше пуснат на 10 септември 2008 г. Това е най-скъпият в световната история физичен прибор. Очаква се с него да се получат нови данни за природата на материята и фундаменталните физични закони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: стандартен модел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
0
 
! Отговори
mind twist преди 13 години
В какво ги инвестираш парите?
33
1
 
15
 
! Отговори
Футболист преди 13 години
Тази новина заслужава 100 вувузели!!!
32
3
 
1
 
! Отговори
Dan преди 13 години
И понеже не ми стигна място...Ще обасни ли как са построени пирамидите? Ще отговори ли категорично на въпроса има ли Бог(аз за себе си имам отговор)? Ще направи ли пътешествията във времето възможни? Ще предотврати ли евентуалена ядрена война? Ще предотврати ли глобалното затопляне? Ще пребори ли рака и другите нелечими болести? Въобще какво се очаква - ако е разгадаване на произхода на вселената-ние и в момента имаме няколко версии и всеки се придържа и ДОКАЗВА тази която смята за вярна ...
31
1
 
3
 
! Отговори
Dan до Томов mind tw преди 13 години
Моите уважения, но аз като не разбирам нещо си го признавам, и съм съгласен със всичките Ви доводи и примери,но.....така и не ми отговорихте на въпроса, може би защото и Вие както и аз сме като съвременниците на Нютон и Фарадей които не знаят какво точно да очакват, от откритието , само че аз не го превъзнасям и си признавам , че не знам-апропо както и Вие.Въпроса е ***- Какво следва като се открие или не се открие Хигс бозона? Истината е,че и Вие не знаете както и аз, ще обясни ли пирамидите?
30
1
 
3
 
! Отговори
селянин преди 13 години
В момента теоретичната физика е в тотален застой и учените залудо правят експерименти, та дано от опитите да се роди някаква нова теория. И аз искам да доживея нова революция в разбирането на света, обаче гении рядко се раждат. Бих казал през няколко века.
29
2
 
8
 
! Отговори
Чачо преди 13 години
Нямам рак, бе, пари имам. Не можеш ли да четеш?Един виц от мен, като пояснение.Един американски турист отишъл в Йерусалим и на една от улиците видял една огромна концертна зала, която се наричала "Ман".- О, имате зала, наречена на Томас Ман? - въодушевен се обърнал към евреина - преводач. Браво!-а, не е кръстена на Томас Ман а на Джон Ман. - отвърнал екскурзовода.- а той какво е написал? - поинтересувал се американеца.- чек. - отговорил кратко преводача.
28
1
 
11
 
! Отговори
Скъли преди 13 години
по дяволите !!! Мълдър беше прав....
27
3
 
0
 
! Отговори
mind twist преди 13 години
Чачо, направи лекарство срещу рак и си купи очила с които можеш да видиш егоцентристкото си съществуване.
26
1
 
0
 
! Отговори
mind twist преди 13 години
чети физика. Физиците се опитват да открият нещо, което смятат че ще им обяснипроизхода на вселената и така нататък. Всъщност науката в полууляния си вид и чисто теоречтичния, се опитва да обясни нещата само от ролята на абсолюта, което е противоречиво и са един вид днешната средновековна църква. Такава е модата. Надявам се да доживея до постмодернитичните времена на по-духовен живот.
25
1
 
13
 
! Отговори
Томов преди 13 години
Дан,така са питали такива като теб Нютон на времето, за какво ни е да знаем за движението на небесните тела и за гравитацията? За какво ни е да знаем законите на оптиката? А по-късно, за какво ни е това електричество?Когато Фарадей открил втъзка между магнетизма и електричеството, го попитали какви ползи ще ни донесе това. Той казал че не знае, но теорията има потенциала на новородено. Днес само яде и спи и изисква грижи, но утре ще порастне и ще стане пълноценен човек.
24
1
 
2
 
! Отговори
GravityNotAlwaysWins преди 13 години
А аз искам да разбера прелива ли гравитацията в единадесет измерения.Srsly... ако открият хигс бозона - означава много за теорията на струните.
23
3
 
4
 
! Отговори
Чачо преди 13 години
Тия пък... аз имам божествена частица. нарича се "ПАРИ". С тях мога да направя каквото си поискам.
22
2
 
7
 
! Отговори
Желев преди 13 години
Господин Венков, Вчера *** пребиха човек.Преди два часа,аз самият пострадах от ***.Живота ни е като под робство.И какво искате ? Да скърбя за Илия Павлов,Кюлев или за Луканов.А тия частици знаете ли колко касаят обикновения българин.Те не ни хранят.А те така или иначе,няма да разберат как е ,,зачената,,Вселената.А и да се разбере ....Как сте с чувството за хумор ?
21
5
 
6
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Аз си имам мнение за колайдера, независимо къде е, мисля ,че е опасен с тези мощни елетромагнитни полета, но си признавам , че съм лаик.И не, че съм против прогреса напротив искам , да мога да се "телепортирам" след работа веднага на чаша студена бира в Прага да речем, (предполага се че първо ще съм обиколил 7-те чудеса на света...и няколко снимачни площадки на порно), но какво като си отговорят как е станал големия взрив?Някой от компетентните да ми обясни ...нова вселена ли ще си правиме ...?
20
3
 
5
 
! Отговори
Венков преди 13 години
г-н Желев,.................отказвам да приема, че е възможно едно човешко същество, което може да чете и пише, да е толкова ограничено, да не казвам нещо друго ....
19
5
 
6
 
! Отговори
Желев преди 13 години
Като чистех мазето намерих няколко от тия Хикс бозони,ама от къде да знам,че им трябват. Светът душа бере,те се чудят с какви глупости да се занимават.
18
3
 
1
 
! Отговори
Коментатор преди 13 години
Няма частици без маса,
17
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия пак са се объркали.По време на Големия взрив са се появили не елементарните частици бозони, а "македони", които са градивната основа на Вселената. :)
16
1
 
4
 
! Отговори
mind twist преди 13 години
Физика, като не си чел не плюй, че си издаваш примитивната натура. Слушай си чалгата за "бизоните" ги остави на умните.
15
2
 
6
 
! Отговори
mind twist преди 13 години
Според мен Американците просто си рекламират колайдера, конкуренцията ги изяжда.