Конкурент на андронния колайдер открил "божествената частица"?

Вероятността това да е истина клоняла към 99,7%
13 юли 2010 14:06, Елка Василева
81
Конкурент на андронния колайдер открил "божествената частица"?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Елементарната частица Хигс бозон, или както още я наричат „божествената частица“, може би е била открита от главния конкурент на Големия адронен колайдер – ускорителя „Теватрон“, намиращ се в Националната ускорителна лаборатория „Енрико Ферми“ в САЩ. 

Това съобщава в блога си физикът Томазо Дориго от университета в Падуа, пише „Дейли Телеграф“.

„Чух слух от два различни източника, че по време на експеримента в „Теватрон“ са били получени доказателства за съществуването на Хигс бозона“, пише ученият.

По думите му вероятността това да се окаже истина е равна на 99,7%.

„Теватрон“ е огромен ускорител на елементарни частици, най-мощният в света след Големия адронен колайдер. Той се намира в Националната ускорителна лаборатория „Енрико Ферми“ в градчето Батавия в щата Илинойс, близо до Чикаго.

Очаква се Големият адронен колайдер да замени „Теватрон“, когато заработи с пълна сила.

Досега през 27-те години работа „Теватрон“ не успя да открие Хигс бозона. Сега, макар че цялото медийно внимание в последно време е приковано към Големия адронен колайдер, американският ускорител е успял да стесни полето на търсене, където може да бъде открита „божествената частица“.

Още по темата
 

През 2009 г. физиците от лабораторията „Ферми“ заявиха, че оценяват шансовете да открият Хигс бозона до края на 2010 г. По данни на „Ню Сайънтист“ резултатите от работата на „Теватрон“ може да бъдат огласени от учените на международна конференция по физика на високите енергии, която се открива на 22 юли в Париж.

NEWS.ru припомня, че през 1964 г. професор Питър Хигс издигна хипотезата за съществуването на бозона, изящно решавайки една от най-сложните задачи в т.нар. Стандартен модел на теоретичната физика.

Хигс издигна хипотезата, че Вселената е пронизана от невидимо поле, състоящо се от бозони – частици, с помощта на които материята придобива маса и по този начин съществува в някаква форма.

Когато елементарните частици се движат през това поле, бозоните фактически „прилепват“ към някои от тях, увеличавайки масата им, а на други позволяват да летят, без да ги обременяват. Например фотоните – частици светлина, които нямат маса, не изпитват на себе си влияние от страна на полето на Хигс.

Откриването на тази частица ще помогне за намирането на отговор на много въпроси. Например какво точно се е случило по време на Големия взрив? Как се е появила светлината във Вселената? И защо материята има маса?

Големият адронен колайдер беше пуснат на 10 септември 2008 г. Това е най-скъпият в световната история физичен прибор. Очаква се с него да се получат нови данни за природата на материята и фундаменталните физични закони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: стандартен модел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
6
 
! Отговори
До 50 преди 13 години
Как искаш някой да ти разясни що е то Хигс бозон като ти не знаеш значението на елементарни понятия в съвременната физика? Ползите от засиченото и изучаването на физичните закони на които се подчиняват елементарни части като Хигс бозонът са не просто големи, те могат да доведат до революционна промяна на светогледа и начина ни на живот - тук не става въпрос просто за обяснението защо ни има /от тук идва божествена частица/, тук става въпрос за устройството на цялата ни Вселена.
53
3
 
5
 
! Отговори
skilld... преди 13 години
Религията е наука на минали времена...Когато науката и религията се обединят,тогава ще пребъде..
52
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
какво ме топли мен бозонът:) ще спрат смъртта, ще опровергаят Бог, ще променят вида на човечеството, ще решат проблемите на цивилизацията? ще пътуваме във времето ли? какво??? кои дава пари за тези глупости? какво направихме, като открихме атома или клетките на рака? нали пак ще се появи нещо ново и пак ще сме безпомощни?
51
1
 
1
 
! Отговори
^3DAttack преди 13 години
Tazi novina veche q oprovergaha .. Moje da q otkriqt .. i vqrvam che naukata napredva i shte postigne mnogo no tozi pat prosto ne e istinata.. v Specializirani site za nauka q oprovegaha
50
4
 
0
 
! Отговори
Dan до Ха ха ха преди 13 години
Елементарно като има толкова много неща в нета, копирай едно две изречения с нещо конкретно и ми затвори устата! Чакам!
49
1
 
4
 
! Отговори
Ха ха ха преди 13 години
Dan жалко че прочитам толкова късно коментара ти/ дано да го прочетеш / .Сори пич ама коментара ти е много детски.ДАВАМ ТИ ОТГОВОР: Ти не ,но УЧЕНИТЕ ще разберат повече за елементарните частици,ще могат да предложат повече начини да се използва БЕЗОПАСНО атомната енергия ,защото въпреки Хирошима това е бъдещето, или може би ти е мъчно за миризливите ТЕЦ.И не е вярно че никой не може да ти отговори.Просто е много тъпо да пишеш за неща за които свободно можеш да прочетеш в Уикипедия .
48
3
 
3
 
! Отговори
Dan до 47 преди 13 години
За мое съжаление и твоят коментар не,ми отговори на въпроса, а той е *** много ***-Какво се очаква, АКО СЕ ОТКРИЕ НАЛИЧИЕТО НА ХИГС БОЗОНА? - Отговори от сорта- Не знам ама ще е супер....не ме устройва!Пробвай пак!И не ми пука за какъв ме мислите, ФАКТ Е ,ЧЕ НИКОЙ НЕ ОТГОВАРЯ,а иначе примерчета и сравнения както показах и аз мога да давам...питай роднините на загиналите в Хирошима и Нагазаки колко е полезна атомната енергия(не, че не е-просто пример)ТА НЯКОЙ НЕЩО КОНКРЕТНО ЩЕ ОТГОВОРИ ЛИ?
47
1
 
3
 
! Отговори
Въпросче преди 13 години
Може ли някой физик да ми обясни нещо. Означава ли това че ако човешката цивилизация се научи да отделя тази частица от материята ще може да придвижва материя в пространството със скоростта на светлината ???
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И огъня е опасен и всяка годинна какво ли не причинява, но ако човека навремето не беше овладял огъня, сега нямаше да позлваш компютъра!***!
45
4
 
0
 
! Отговори
Dan до sas преди 13 години
...Открил е бащата на бомбите....
44
5
 
2
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Съгласен с всички които ме ругаете ,че съм невежа, но...всичките свеждате нещата до фундамента, т.е. никой от Вас не си признава,че няма никаква представа какво точно очаква, но знае, че ще е много добро и то...АКО се открие Хигс бозона...е питам Ви от къде сте сигурни,че именно Хигн бозона няма да разруши света, след като не знаете а лежите само на емпиричен опит??? По тази логика и корабите са променили живота на ***...Лошото е,че и тези които правят опита не знаят какво точно ще стане!
43
2
 
2
 
! Отговори
sas преди 13 години
А какво откри академик Сахаров преди няколко години така и никой не разбра. Водород плюс и водород минус. Това беше цялата информация.
42
2
 
8
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 13 години
Аз пък чакам да открият метод как *** в София могат да го транслират на Марс. Алтернативно може да станем и най богатата страна ако се намери екологична технология как от *** се прави енергия. По количеството на *** сме доста напред. Бозоните са сложни неща! 90% от драскачите тук, въобще не знаят законите на Нютон, та камо ли квантовата теория. На нас ни трябват елементарни науки - как се държи град чист. Как обществото може да се сплоти, а не дивергира. Айде поздрав от Германя!
41
7
 
12
 
! Отговори
Gosho преди 13 години
"божествената частица" трябва да я тйрсят в ДНК-то на Бойко Борисов!Не им трябват колайдери и ускорители !
40
5
 
36
 
! Отговори
ДОКТОР ЛИВАЙН преди 13 години
Тази информация тук не е вярна, най - големия ускорител на елементарни частици е тунела за Люлин
39
1
 
12
 
! Отговори
do Dan преди 13 години
Когато Шрьодингер, Хайзенберг, Дирак, и т.н. са създавали квантовата механика е звучало като безумие. 30 години след това Втората световна война се решава за 2 дни с тези знания. Факт как няколко човека търсещи истината повлияват на съдбата на милиарди. Малко по късно същите тези знания са причината да ти работи компютъра. А той как е направен ? За да се създаде нещо първо трябва да ги има фундаменталните знания на които то да залегне. Това е което се прави в момента. Хайде, живи здрави
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най лементарната частица е в главата на Сточиков
37
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво е това ускорител? Нищо не разбирам.. баси ситуациите пише тука..
36
1
 
9
 
! Отговори
just me преди 13 години
Дан,Томов ти го е каза много добре. Всяко подобно откритие крие потенциал да промени целия ни живот. С какво знанието кой е построил пирамидите ще промени живота ти? Ежедневно ползваш облаги, които не биха били възможни без откритите от Фарадей взаимодействия. Откритието, че масата може да зависи от взаимодействие с частици, създава огромен потенциал за развитие на техниката в посоки, които едва ли може да предположиш.
35
1
 
0
 
! Отговори
mind twist преди 13 години
Досадно е да се обяснява нещо, което го има с тонове в нета. напиви ф гугъл "X Boson" и чети.