Китайци сглобили стелт, изучавайки свален F-117

Новият боен самолет J-20 полетя на 11 януари
Обновена: 1 фев 2011 14:00 | 24 яну 2011 12:15, Елка Василева
105
Китайци сглобили стелт, изучавайки свален F-117
F-117 Nighthawk. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Китайците са направили своя представен наскоро самолет „невидимка“ с помощта на информация, получена от части от американския F-117, който беше свален над Сърбия по време на бомбардировките на НАТО през 1999 г., предаде АП.

Балкански военни специалисти казаха, че е много вероятно китайците да са успели да направят този самолет въз основа на анализ на части от свалената американска машина, които са купили от сръбските селяни, събрали ги след свалянето на F-117.

Новият китайски боен самолет J-20, който много трудно може да бъде засечен с радар, и който може сериозно да застраши американската доминация във въздухоплавателната индустрия, полетя за първи път на 11 януари.

Американският F-117 Nighthawk е първият стелт, свален в бой. Според Пентагона „невидимият“ самолет е бил свален благодарение на комбинация от добра тактика и много късмет.

През 1999 г. пилотът катапултира и се спаси, а отломките се разлетяха на голяма площ по полето.

Селяните събираха парчетата като сувенири, някои от които бяха с размерите на малък автомобил.

„По онова време според нашата разузнавателна информация китайски агенти са ходели в райони и са купували части от самолета от местни земеделци“, заяви шефът на генщаба на Хърватия по време на бомбардировките на НАТО над Сърбия адмирал Давор Домазет-Лошо.

„Мисля, че китайците са използвали тези материали, за да стигнат до тайната на стелт технологията“, казва адмиралът за АП.

Според сръбския вестник „Блиц“ китайците са разкрили тайната формула на боята на „невидимия“ самолет.

Анонимен военен от Сърбия също потвърждава, че части от отломките от самолета са били прибрани от колекционери и някои от тях са отишли в ръцете на чужди военни аташета.

Военният консултант Зоран Кусовац твърди, че режимът на Слободан Милошевич обикновено е споделял плененото оборудване на западните страни с китайските и руските си съюзници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още по темата: КитайF-117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
2
 
! Отговори
tototo преди 10 години
.....ние и това неможем, както неможем и много други неща......
94
0
 
2
 
! Отговори
IkonomisT преди 13 години
hahah ako Kitaiskiq "balon" se spuka qnkite sa sledvashtite ! Pro4eti malko u4ebnici po ikoomika , predi da se izkazvash nepodgotven !!! Bil v Kitai bil si v xoremaga i si 4ul piqnkite 4e U Kitai bilo takvoZ aman ot razbira4i s diploma ot teni4eski gimnazi !
93
0
 
8
 
! Отговори
Белия преди 13 години
Китаец намери консервена кутия, изхвърлена от пиян Сърбин, от летящ самолет, паднала над село в Камбоджа.Чрез нея те са успели да остановят тайната на Американското Затлъстяване.В момента текът и тестове в Китай за зарибяването на младото поколение.
92
1
 
9
 
! Отговори
Балканец преди 13 години
Изявление на сръбския премиер към американския презисент във връзка със сваления самолед " Извинявай.....не го видехме"
91
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега разбирам причината една ракета дето беше "сбъркала целта" в Белград... Пляс по китайското посолство...
90
0
 
4
 
! Отговори
AGENT № 09.09.1944.! преди 13 години
ДО 73!?! НИЩО ПОДОБНО - ПРОИЗВЕЖДАМЕ СКАПАНИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ КОНТАКТИ - АМА ТЕЗИ ХОРА ИЛИ НИЩО НЕ СА НАУЧИЛИ - ИЛИ ДИПЛОМИТЕ ИМ СА ХАРИЗАНИ - НО ЕТИКЕТ СИ ИМА: "ПРОИЗВЕДЕНО В БЪЛГАРИЯ"! ЗАТРИХМЕ ГОЛЕМИТЕ ЗАВОДИ - ЗА ДА ЗАПОЧНЕМ ДА ОТКРИВАМЕ ТОПЛАТА ВОДА ЧРЕЗ ЗАНАЯТЧИЛЪК. ТОВА НА НИЩО НЕ ПРИЛИЧА!
89
3
 
3
 
! Отговори
Stefko 88 преди 13 години
летящ ***! погледнете им производството нима един роб ще се посвети да разработва стелт технология. стар коптор! китай ще откриват тепърва топлата вода...този *** когото те наричат "самолет" ще изглежда като трабант до мерцедес в сравнение с американските и руските самолети които предстои да видим (ако не са и построени вече) в близките години.пак са назад... руски двигател коя държава ще си продава двигателите на съсед като комунистически китай? освен ако не са остарели и ненужни?
88
0
 
3
 
! Отговори
до 73 преди 13 години
сащ ще заявят, че китай има не пето, ами шесто поколение изтребители, за да може да си оправдаят стотиците милиарди военен бюджет. това не значи, че жълтурите наистина са успели да направят нещо по-качествено от това, което продават на илиенци. ама какво разбира прасе от манипулации.
87
0
 
5
 
! Отговори
учьон преди 13 години
@81Тоя математически модел е отдавна ясен на всички - въпросът е да имаш парите, организацията, доставчиците, материалите, оборудването и ноу-хауто им, за да вдигнеш на практика такова чудо във въздуха!
86
3
 
7
 
! Отговори
Chengdu преди 13 години
Chengdu J-20 пrилича на F-117, колкото Мерседес на кашон от телевизор.Горкото жалко ръбесто самолетче с дозвукова скорост има само едно предимство - толкова не прилича на самолет, че ако го срещне чужд изтребител, пилотът му ще си търка очите и ще се пита "Какво беше това?" и може да изпусне да го нацепи.Сляпа клонка в самолетостроенето.Янките неслучайно го пенсионираха.А сега ги тресе ситната че КНР има петица.Вярно, двигателите му са руски от предпоследно пололение, но те ще си ги модернизират
85
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Батка, тия см ефектни "кобри" и прочие фигури от пилотажа за много интересни за гледане но в практическа схватка не са кой знае какво срещу последни предпоследни и предпредпоследни поколения ракети със радарно лазерно и инфрачервено насочване. За справка "гнилите"натовци ползват такива от 30-40 години.. Но иначе фигурките и фърчилките са ефетни бас държа че много ще им се радват в някой топъл летен следобед в затънтен фермерски village somewhere in united states..So sad..
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много сте ограничени вижте за какво става въпрос и за какво не са готови брадарите американци.youtube/watch?v=pzX2TKv5pAQ
83
0
 
5
 
! Отговори
бг преди 13 години
+ боя която поглъща електромагнитните вълни - още немците са правили опити втората световна, когато англичаните са почнали да ползват радари
82
3
 
5
 
! Отговори
иде времето преди 13 години
Хиперсонични ядрени ракети и оръжия с 10 мин до всяка точка на планетата стелта е прехвалена скъпа и старяла технология въоражения 60 годишно старо старо железо .Китайците са направили с китайски транзистори сигурно стелт щото ако са на интел дали нема да им изгорят още на излитането към америка
81
1
 
4
 
! Отговори
79 до 80 преди 13 години
Имах предивид математическия модел по които са смятани ъглите и площите на отделните елементи така че да се получи ниска ЕОП
80
0
 
5
 
! Отговори
учьон преди 13 години
@79Теорията (електромагнитна или системна) не е само на един математик и математиците не са само руснаци, но всичките са живяли преди 200год, така че нямат нищо общо със СССР или съвременна Русия.
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Технологията използвана при Ф117 е доволно стара - самият конструктор Кларънс Джонсън е признал че е използвал теория на руски математик, публикувана в списание, помагал му е негов приятел математик. Същоста е така да се пресметнат ъглите на отделните плоскости (самия самолет е ръбест от всякъде все едно е сглобен от отделни плоскости) че хем да има подемна сила, хем да не отразява радарните лъчи към атената на радара - това е от преди 35-40 год. достатъчно време и друг да се сети как става туй
78
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
представяте ли си как китайските агенти за разхождат през военна зона и влачат елементи от стелт с пазмери на малка кола ?!ето сценарий за следващия екшън на холивуд .... *** и вица
77
5
 
13
 
! Отговори
Ив.Савов преди 13 години
Айде,бе!Китайците купили две ламарини от прехваления самолет и сглобили тяхната "невидимка"?В последното десетилетие Китай е най-бързо и трайно развиващата се икономика, както и тази на близко разположената до нас Турция.Те могат да си позволят реализирането на доста добри за тях идеи.А скапаните САЩ от десетилетия се гърчат в перманентна икономическа криза,от която се мъчат да излезнат чрез непрекъсната агресия кън страни с енергийни ресурси.
76
7
 
8
 
! Отговори
До 73 преди 13 години
73, Ти ходил ли си в Китай? Аз съм и искам да ти кажа, че си много, ама много далеч от истината. Китай е една много изостанала страна, която има само огромно количество роби. В момента, в който робите откажат да работят за купичка ориз, балончето China ще се спука и толкова.