Китайци сглобили стелт, изучавайки свален F-117

Новият боен самолет J-20 полетя на 11 януари
Обновена: 1 фев 2011 14:00 | 24 яну 2011 12:15, Елка Василева
105
Китайци сглобили стелт, изучавайки свален F-117
F-117 Nighthawk. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Китайците са направили своя представен наскоро самолет „невидимка“ с помощта на информация, получена от части от американския F-117, който беше свален над Сърбия по време на бомбардировките на НАТО през 1999 г., предаде АП.

Балкански военни специалисти казаха, че е много вероятно китайците да са успели да направят този самолет въз основа на анализ на части от свалената американска машина, които са купили от сръбските селяни, събрали ги след свалянето на F-117.

Новият китайски боен самолет J-20, който много трудно може да бъде засечен с радар, и който може сериозно да застраши американската доминация във въздухоплавателната индустрия, полетя за първи път на 11 януари.

Американският F-117 Nighthawk е първият стелт, свален в бой. Според Пентагона „невидимият“ самолет е бил свален благодарение на комбинация от добра тактика и много късмет.

През 1999 г. пилотът катапултира и се спаси, а отломките се разлетяха на голяма площ по полето.

Селяните събираха парчетата като сувенири, някои от които бяха с размерите на малък автомобил.

„По онова време според нашата разузнавателна информация китайски агенти са ходели в райони и са купували части от самолета от местни земеделци“, заяви шефът на генщаба на Хърватия по време на бомбардировките на НАТО над Сърбия адмирал Давор Домазет-Лошо.

„Мисля, че китайците са използвали тези материали, за да стигнат до тайната на стелт технологията“, казва адмиралът за АП.

Според сръбския вестник „Блиц“ китайците са разкрили тайната формула на боята на „невидимия“ самолет.

Анонимен военен от Сърбия също потвърждава, че части от отломките от самолета са били прибрани от колекционери и някои от тях са отишли в ръцете на чужди военни аташета.

Военният консултант Зоран Кусовац твърди, че режимът на Слободан Милошевич обикновено е споделял плененото оборудване на западните страни с китайските и руските си съюзници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още по темата: КитайF-117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
4
 
8
 
! Отговори
Логика преди 13 години
Ако съдя по останалата им "техника", Стелтоподобното ще излети и ще се разглоби след 24 секунди :)
74
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бог създаве човека, всичо друго се прави в КИТАЙ
73
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цървулска работа.Сащ заявяват че Китай има вече 5 поколение стелт самолети, вие тук ми приказвате за макети.Я се огледайте малко на кой се присмивате: космическа програма,10% ръст на икономиката всяка година дори и в световна криза, собственна ядрена програма и оръжия,готови за трета световна война.Къде живеем ние, та в България не можем една дъвка и един кибрит да произведем, па биле те и менте.
72
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гърция се е освободила през 1821г. сама.
71
10
 
4
 
! Отговори
Пълни глупости преди 13 години
Отворковци, това че живеете в резервата на червените в Европа не е оправдание за посредствеността Ви ! Какъв Стелт за направили китайчетата - макет някакъв и веднага им го лапнахте :))За сведение за неграмотниците - Китай купува реактивни двигатели от Русия за съместния си изтребител с Пакистан. Не е по силите им все още приличен двигател.А сега малко история след краят на ВСВ Великобритания продава реактивен двигател на Сталинова Русия........според легендата Сталин казва -Тези са луди
70
2
 
8
 
! Отговори
любопитен преди 13 години
По едно време се носеха слухове, че сръбски офицер е свалил Стелт-а с мобилна управляема ракетна установка от типа "Игла" (SA-16) или "Стрела" (SА-7) . После се заговори за "Печора" (SA-3). Koе в вярното?
69
15
 
8
 
! Отговори
НАТОвец преди 13 години
до 73Тая пъ руска *** се радва, че руските окупатори нахлуха по нашите земи ВЕДНАГА СЛЕД банкрута на Османската империя от 1870те, сакън да не останат без плячка, хиените..! Радвай се, радвай се, родоотстъпник!
68
4
 
5
 
! Отговори
НАТОвец преди 13 години
до 55Казахме: не говорим за компютърни анимации, пластмасови модели, нови части по стари конструкции, полуоборудвани експерименти с неизвестни параметри и др. журналистически алабалистики - говорим за РЕАЛНИ САМОЛЕТИ с доказани и повтаряемо-наблюдаваеми показатели!
67
1
 
8
 
! Отговори
Houks преди 13 години
Ей такова самолетче искам :)
66
4
 
16
 
! Отговори
Валтимор преди 13 години
Този "Стелт" над Сърбия беше свален от ЗРК С 125 " Печора ", и този факт не е случаен. Сърбите САМИ бяха създали и изобретили устройство, което прехвана този самолет... Не е вярно твърдението, че някаква чешка станция "Тамара" била големия фактор на тази американска трагедия. Защото за създаването този самолет са платени стотици милиони долари. Сега той - СТЕЛТЪТ е вече вън от въоръжение, извадиха го в резерв, защото и над Ирак свалиха 3 такива.....
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
66, благодаря, че ме попита! Не вярвам на политически обещания! Това е.
64
7
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 13 години
Нещата в Русия не са винаги в бъдещето, често са и в настоящето, но са само в единични екземпляри, както ПАК ФА. Така едно време и комунизъм беше построен, но само за няколко отговорни другари.
63
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
65 ти....нима ти от 89 година до днес не живееш с обещание и надежда за ново бъдеще и благополучие в личен план... от всички минали ни до сега политици? нима при нас е дошло?
62
3
 
7
 
! Отговори
до 63 преди 13 години
През 80те щяха да въвеждат и комунизма. В Русия нещата все са във бъдещето, а то все не идва, такова каквото го обещават.
61
7
 
6
 
! Отговори
; преди 13 години
Важното е, че тази, както и много други технологии са измислени в САЩ, не в Китай или Русия. По-лесно е да отмъкнеш нещо, отколкото да го създадеш. Затова руснаците дават на BP да им вади нефта. Това става технологии, за каквито руснаците само са чули, но ги нямат.
60
6
 
12
 
! Отговори
Водния преди 13 години
Китаеца не е никво ново поколение самолет .... С руски двигате ли е ! Сащ имат 180 ф 22 но само 80 от тях летят Су-Т50_Пак фа ще е най съвършения изтребител в близкото бъдеще
59
2
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
американският СТЕЛТ бил свален от сърбите с добра тактика (и много късмет) дрън дрън...невидим бил не знам си какво...щом са го свалили значи не е бил съвсем много невидим...и дали пък китайците не са го направили (с много късмет и те?) мнението ми е че никой не е за подценяване вече...и в световен мащаб нещата се променят...както във футбола всеки може да бие всеки,така и във всеки един бизнес напредват все нови и нови разработки ...какво имаме да видим още...хм
58
1
 
3
 
! Отговори
.................. преди 13 години
ti si niama6 napredstava kakvi gi drunka6
57
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
120 руснака бяха избити от руснаци, но чугунените глави в българия бързо забравят. Да спомена ли моряците от Курск които измряха заради поредното руско малоумие, та се наложи после САЩ и норвегия да им вадят останките.
56
3
 
5
 
! Отговори
boza преди 13 години
Abe kolkoto poveche strani imat takiva tehnologii ,tolkova po-dobre ,stoto ako go imash samo ti ,sastestvuva opasnost da se izkushish da se pravish na svetoven vladetel ,a taka sastestvuva ravnovesie .