Теорията за изчезването на динозаврите под съмнение

Учените откриха фосил на едва 64,8 милиона години
Обновена: 31 яну 2011 14:32 | 31 яну 2011 14:32,
22
Теорията за изчезването на динозаврите под съмнение
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Канадски учени оповестиха, че фосилизирана кост, открита в щата Ню Мексико (САЩ), оборва отдавнашните виждания, че динозаврите са изчезнали от лицето на планетата преди 65,5-66 милиона години, съобщи ЮПИ.

Учени от университета на Алберта са уверени, че извадената от земните недра бедрена кост от хадрозавър е само на 64,8 милиона години. Това означава, че тревопасен динозавър е бил жив най-малко 700 000 години след събитието, което според много палеонтолози е свързано с изчезването на всички динозаври, с изключение на онези, които са можели да летят.

Дълго време се смяташе, че масово изчезване на динозаври е имало преди 65,5-66 милиона години, когато най-вероятно огромен метеорит е донесъл в земната атмосфера материал, който е блокирал слънчевите лъчи, причинявайки екстремни климатични условия и унищожавайки растителността в целия свят.

Проф. Лари Хърман от университета заяви, че трябва да има редица причини, поради които хадрозавър в Ню Мексико е оцелял след събитието, свързано с масовото изчезване на динозаври.

Възможно е растителността в някои райони да не е била унищожена. Освен това се знае твърде малко за "потенциала" на динозавърските яйца да оцелеят в екстремни климатични условия, отбеляза ученият. Проф. Хърман поясни, че ако се открият други подобни фосили, теорията за изчезването на динозаврите ще трябва да се преразгледа.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
дино преди 12 години
Най- напред според мен са изчезнали растителноядните динозаври, я тяхното изчезване е довело и до имзирането на хищниците. Подобни изчезвания на животни винаги е имало. Например Мегалодона - най-голямата акула живяла някога и още много видове, които са живяли на тази планета. Много от тях имат наследници и днес. Например най-близкия роднина на Т-рекс е петелът. Което ме навежда на мислъта щом има жив наследник, значи не е измрял толкова внезапно а е еволюиръл постепено до нещо познато ни днес.
20
0
 
1
 
! Отговори
дино преди 12 години
Как може хората да са ги избили, при положение, че първите хуминиди са се появили едва преди около 5-6 милиона години, а homo sapiens едва преди 100 000 години! Защо и как са измрели е загадка. Според мен едва ли е от метеорита, защото до преди само 10 000 години по земята са се разхождали гиганти от типа на мамута, на мечката Ахтодос. Да не би и те да са избити от метеорит. Според мен най-правдоподобната теория е тази, че климатични промени наред с епидемии са една от причините за измирането им
19
0
 
1
 
! Отговори
хм преди 13 години
Доктур иксперт, между "мутирал" и "еволюирал" има огромна разлика. Крокодилите са разклонение от архозаврите и се появяват преди динозаврите. Птерозавър не значи "пернат гущер", а "крилат гущер" и отново не е динозавър. Общото между динозаврите, жабите и крокодилите, че са от клас Влечуги. Неграмотността ти по темата е потресаваща.
18
0
 
1
 
! Отговори
Доктур иксперт преди 13 години
Гигантите може да са измрели поради 1000 причини,не споря за това,аз твърдя само,че не всички са измрели и,че които са оцелели са мутирали, а ние(днешните обитатели на земята) сме умалени копия на дедите си!
17
2
 
2
 
! Отговори
алхимика преди 13 години
Динозаврите не са измрели от въображаем метеорит,а от елементарни болести. Чума,холера,шап,едра шарка.Писна ми вече от глупостите на антрополозите. Метеорит,та метеорит! А болестите,епидемиите къде остават,умници?
16
4
 
4
 
! Отговори
до 14 от кирил преди 13 години
аз също мисля така-хората са ги изтрепали и изяли,обзалагам се
15
3
 
3
 
! Отговори
Доктур иксперт преди 13 години
до 14Злите езици говорят ,че някакво явление е преобърнало всичко с краката нагоре, и че всички предишни гигантски обитатели на планетата Земя са измрели, и че след това всичко е започнало от нула.А сега де,за вярване ли е?
14
4
 
5
 
! Отговори
Кирил преди 13 години
Според мен пещерните хора са ги избили както ние избиваме сега други индивиди :D
13
1
 
4
 
! Отговори
до 12 от 11 преди 13 години
ха ха,съглас.,4е е и мутация=изменение,което може и да е + или -щом си пишем тук мисля, 4е еволюц е по -точно
12
0
 
8
 
! Отговори
Доктур иксперт преди 13 години
до 11Вие му викате еволюция,аз - мутация,но за същото явление говорим!
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СЛ.СЕВРЮКОВА-НЕ Е ИМАЛО МЕТЕОРИТ,А МИНАЛА КОМЕТА И В ОПАШКАТА И ОТ ГАЗОВЕ Е ПОПАДНАЛА ПЛАНЕТАТА НИ-ЗАТОВА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА МН ГОД.СА ИЗМИРАЛИ И ЕВОЛЮИРАЛИ ДИНОЗАВРИ И ВС-КАЗАНО Е ПРЕДИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ОТ НЕЯ
10
0
 
9
 
! Отговори
Доктур иксперт преди 13 години
Кокошките всъщност са динозаври.....dnes.bg/akoshtete-vqrvaite/2008/04/25/kokoshkite-vsyshtnost-sa-dinozavri.50871
9
1
 
7
 
! Отговори
Доктур иксперт преди 13 години
Птерозавър(птеродактил) = пернат гущер
8
0
 
6
 
! Отговори
Доктур иксперт преди 13 години
Забравих за Динозавър = страшен,ужасен гущер
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Experte govorish na izus....i se gluposti
6
2
 
8
 
! Отговори
Доктур иксперт преди 13 години
Гущер = savraЗащо всички тия огромни измрели се наричат гущери,ано не са гущери?Ихтиозавър = воден гущер,Тиранозавър = тираничен гущер и т.н.
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
kokoshka? :O
4
4
 
13
 
! Отговори
блах... преди 13 години
Крокодилите и гущерите не са наследници на динозаврите, еволюционно нямат пряка връзка. Птиците произлизат от терапод, но далеч не са "наследници" на динозаврите и еволюират преди КТ измирането. Фосили са били датирани и на 62 млн. години, едно измиране, от каквото и да е причинено, не става за ден или два, то е процес. Както показва и името Кредско-терциерското измиране е станало в края на креда и началото на терциер.
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цветанов ги е затворил за контрабанда на цигари...и до днес обжалват...
2
5
 
30
 
! Отговори
9.11 преди 13 години
Питайте Лили Иванова, тя знае дали е било така!