Големият адронен колайдер пак тръгна на енергия 7 TeV

До края на 2012 г. физиците се надяват да открият Хигс бозона
1 мар 2011 13:57,
8
Големият адронен колайдер пак тръгна на енергия 7 TeV
Снимка: CERN

В нощта на вторник физиците от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) вдигнаха до 7 тераелектронволта (TeV) сумарната енергия на протонните лъчи в Големия адронен колайдер, свидетелстват данни от монитора за състоянието на ускорителя, съобщи РИА Новости.

Колайдерът, който започна работа през февруари 2010 г. след няколко месеца калибровка, ликвидиране на дребни неизправности, през декември същата година завърши първата си "работна година" и беше спрян до средата на февруари 2011 г. Миналата година ускорителят работеше на половин енергия – 3,5 TeV на лъч, на нея той ще работи и през 2011, докато проектната енергия е 7 TeV на лъч.

Учените започнаха тестовете на оборудването и подготвиха ускорителя за пускане в средата на февруари. Колайдерът отново беше охладен до работна температура 1,9 келвина, а на 19 февруари в него отново започнаха да циркулират лъчи протони. Тази нощ енергията на колайдера за първи път след ваканцията на ускорителя беше вдигната до 3,5 TeV на лъч.

Учените от ЦЕРН очакват да открият Хигс бозона до края на 2012 г., съобщи Би Би Си. Ако за този период колайдерът не успее да открие доказателства за съществуването на "божествената частица", учените ще трябва значително да променят вижданията си за физичните закони. Хигс бозонът обяснява защо други частици имат маса, но досега не е бил наблюдаван от физици.

Още по темата

Големият адронен колайдер на Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) се намира в 27-километров тунел под френско-швейцарската граница. В него се сблъскват протони, които се движат със скорост, близка до тази на светлината, като целта е да се разгадаят тайните на Вселената.

Големият адронен колайдер бе включен отново след зимната "пауза", за да търси потвърждение на сегашните виждания за образуването на Вселената. Най-разпространената теория на физиката на частиците се нуждае от съществуването на Хигс бозона. Откриването му е една от главните цели на Големия адронен колайдер.

В случай че до две години Хигс бозонът не бъде открит, учените ще знаят, че той не съществува – не и под формата, изисквана от Стандартния модел за Вселената, който обяснява поведението на фундаменталните частици.

"Моделът за Хигс бозона е един сред много други, заяви проф. Том Леконт от националната лаборатория Аргон в САЩ. Това е прост модел, който ни допада. Напълно възможно е обаче да има нещо друго отвъд Хигс бозона, което извършва работата му по съвсем различен начин и е далеч по-интересно от него".

Проф. Леконт е на мнение, че неоткриването на Хигс бозона може да е много по-вълнуващо от откриването му, защото учените ще трябва да променят сегашните си виждания за физиката на субатомните частици.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
3
 
! Отговори
Мариян преди 13 години
"Учените от ЦЕРН очакват да открият Хигс бозона до края на 2012 г"., съобщи Би Би Си.Да така ще стане,както са го казали Маите!21.12.2012тогава ще е края!Гответе се!
7
0
 
6
 
! Отговори
жоая преди 13 години
Тия накрая ще се срещнат с господ ми се струва
6
1
 
0
 
! Отговори
Do Redaktora преди 13 години
hiKs Bozon ... s K!!!
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
A pyk spored mnogo hora tozi kolaider e klimatichno oryjie (H.A.A.R.P.) zaradi nqkolkoto 10 tonni magnita koito ima, kazva li ti nqkoi. No kato vidqh KOGA moje bi shte q namerqt tazi chastica i mi stana smeshno :) Otkrivame Higs bozona i kraq na sveta e fakt. :D
4
0
 
7
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
До 1Хигс бозонът обяснява защо и частиците и античастиците имат маса.А метерията НЕ преминава в антиматерия.
3
6
 
1
 
! Отговори
misho_birata. преди 13 години
bravo.
2
7
 
13
 
! Отговори
Saka преди 13 години
tez ne sa spriaha i 6te napraviat niakoia tapotia na kraia...
1
7
 
8
 
! Отговори
Даниел преди 13 години
Хикс бозоната е всъщност частицата, която обеснява как антиматерията преминава в материа.