Въглищата убиват повече хора, отколкото ядрената радиация

Фини частици от въглищен прах убиват всяка година само в САЩ над 13 хил. души
Обновена: 28 мар 2011 15:08 | 28 мар 2011 15:08,
134
Въглищата убиват повече хора, отколкото ядрената радиация
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ядрената катастрофа във Фукушима отново изведе на преден план въпроса за сигурността на ядрената енергетика, припомня зеленият сайт Mother Nature Network. Но колкото и тревожни да са новините, идващи от Япония, все пак въглищата и до днес убиват повече хора, отколкото радиацията.

В подкрепа на тази теза порталът цитира данни на Международната енергийна агенция, според която глобалното
замърсяване от изкопаеми енергоносители води до омагьосан кръг от болести, трудови злополуки и смърт. Фини частици от въглищен прах убиват всяка година само в САЩ над 13 хил. души.

Към тях трябва да прибавим срутванията и нещастните случаи в каменовъглените мини, железопътните катастрофи.

Според изследвания на Международната агенция за атомна енергия, броят на жертвите, дадени след ядрената катастрофа в Чернобил, не надвишавал 9000 души.

Въглищата са нарочени като масов убиец и от Световната здравна организация. Замърсяването на въздуха, което те
причиняват, е виновно за смъртта в планетарен мащаб на близо 1 милион души всяка година.

Въглищата генерират приблизително 6200 тераватчаса електроенергия от общата консумация на нашата планета, която възлиза на 15 500 тераватчаса. Това е равно на 161 смъртни случая на тераватчас. В САЩ ТЕЦ-овете на каменни въглища произвеждат 2000 тераватчаса електричество и причиняват смъртта на 30 000 души годишно, вследствие на замърсяването.

Това прави по 15 смъртни случая на тераватчас. Тогава защо ядрената енергетика е такова плашило? Според
сайта Mother Nature Network катастрофалните събития предизвикват много по-голям страх у населението, отколкото бавната и незабелязана от медиите индивидуална смърт на жертвите на замърсяването.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
1
 
! Отговори
До 132 преди 13 години
Никой не казва че радиацията е по-малкото зло.Твърдението е че ядрената енергия е по-малкото зло.Радиацията като изтече е опасна, ама досега това се е случвало само 2 пъти.
131
0
 
1
 
! Отговори
бат Миро преди 13 години
Абе, че убиват въглищата по ред причини - убиват. Спор няма. Но защо си мислят, че радиацията е по-малко зло? От радиацията се получават изменения в генома, раждат се ***, увеличават се раковите заболявания.При мишките се проявява след няколко поколения. Просто при хората е необходимо повече време за тези поколения да дойдат. След 100-на години може би ще се видят реалните резултати от Хирошима, Чернобил и другите.
130
0
 
2
 
! Отговори
СС преди 13 години
Предишния ми 130-ти коментар беше към 115-ти, стенли, но и другите които истерично пишете срещу ядрената енергетика следва да се замислите над интересния факт, че тия 9000 души жертви на Чернобил са по-малко от хората починали само в САЩ само за 1 година заради въглищата... Ама така е, катастрофичното мислене не признава логика и аргументи и не се впечатлява от тихата и незабележима смърт на хората от "безопасните" въглища!
129
0
 
2
 
! Отговори
СС преди 13 години
Та колко казваш са?! То лесно е да обвиняваш Чернобил за всяко второ онкологично заболяване, но статистиката е неумолима - няма увеличение на тези заболявания и смъртните случаи от тях след Чернобил. Пряко пострадалите от Чернобил се знаят, разбира се за някакъв малък процент гранични случаи може да се спори имат ли отношение към Чернобил, но при всички случаи дори и при най-песимистичната оценка цифрата е далеч далеч по-скромна от истеричните приказки по нета...
128
2
 
0
 
! Отговори
fd преди 13 години
*** инцидентите не са два а най-малко двадесет само до 90-та година.Да си чувал за случая край урал маяк а?
127
0
 
4
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
До 118Тука се прави сравнение между два енергийни източника. Единия(въглищата) вреди непрекъснато, а другия(ядрената енергия) може да се експолатира абсолютно безопасно и може да стане опасен само в екстремни ситуации. До сега е имало само два ядрени инцидента при които е имало пострадали - Чернобил и Фукушима. И при двата причините са ясни - при Фукушима имаше земетресение 9 по Рихтер плюс цунами, а в Чернобил имаше скапан съветски реактор.
126
1
 
2
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
До 124Грешиш. Най-голям замърсител е Китай.
125
4
 
2
 
! Отговори
4-та власт преди 13 години
Медиите са интересна работа.Първо премълчават истината за Фукушима.Но ще дойде време когато нещата ще излезнат наяве.После правят "реклама" на АЕЦ въглищата били по-вредни.Но праха от въглища може и да се изчисти.Докато радиацията няма чистене.И трето досега е било едно, но сега с Фукушима вече е друго.Много хора са заплашени да си отидат ей така от радиацията.Ако водата не става за пиене и храната не става за ядене проблемът е нерешим.
124
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и дървата убиват!!!!ако някой те нацепи по главата с едно дърво,може да те убие!!!!
123
2
 
7
 
! Отговори
до 119 преди 13 години
Американците са експерти в тази област.Имат претенции цял свят да ограничи вредните емисии,а въщност те са най-големия замърсител в света.За тоя уран не знам дали е вреден,но НАТО са забранили на войниците да доближават поразените цели,явно има защо.
122
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПО-ГЛУПАВА СТАТИЯ НЕ БЯХ ЧЕЛ СКОРОГЛУПАВА СТАТИЯ,ПРЕДНАЗНАЧЕНА ЗА ГЛУПАВИ ХОРА
121
1
 
0
 
! Отговори
Absurde преди 13 години
Не милиони а милярди....
120
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ot milioni godini horata sa se toplili s darva i vagli6ta. za6to li sega sa vredni, (vagli6tata) a ne sa zatrili zemjata ot mnooooooogo otdavna?
119
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей, най-накрая една умна статия по въпросите на енергетиката. Нека всички противници на атомната енергия и Белене се замислят колко емисии на СО2, фини частици, вредни газове и прах елиминира пускането на един реактор. Но проблемът е, че американски компании са се настанили в Марица-изток и нямат интерес от пускането на нови ядрени мощности. Затова и подхранват лобисти против атомната енергия. Всичко е бизнес на тоя свят.
118
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
айде стига глупости,не съм чул някой да е умрял от въглищаа като стана въпрос за вреден прах,американците са най-виновнибомбардировките с обеднен уран генерират много вреден фин прах (ракообразуващ),до момента над 4000 жертви има регистрирани само на Балканите,след бомбардировките.
117
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Водят се тука едни безумни спорове и все едно си казват: "Виж какво ти понеже пушиш и цигарите са кофти за тебе, аз пък ще пия..." Това че алкохолът е вреден причина ли е да пушим?
116
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 111: Да,защо не. Да не си представяш че завода ще е в центъра на града ти и от него ще бълва радиация на талази? Хаха
115
0
 
7
 
! Отговори
Атом преди 13 години
Не съм казал че прощават,но миньорите са запознати с рисковете! А ако не са то да са проявили интерес,никой не може да предпази ***. Освен риска да работиш в уранова мина не е по-голям от този който поемат стотиците хиляди чуждестранни войници на мисии. Но гледам не липсват желаещи. Освен това спокойно,всеки умира ако ще да се посере да го забави :)
114
12
 
10
 
! Отговори
стенли преди 13 години
*** статия на *** и *** човек!9000 души!А КОЛКО СА ХОРАТА С НЕИЗЛЕЧИМИ УВРЕЖДАНИЯ!А КОЛКО БЕБЕТА СЕ РОДИХА И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ РАЖДАТ С УВРЕЖДАНИЯ!ЗА СТОТИЦИ ГОДИНИ ЗЕМЯТА Е ЗАРАЗЕНА!ВСИЧКИ "ЗЕЛЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ" СА ЛОБИСТКИ И МАНИПУЛАТИВНИ!ВСЯКА ГОЛЯМА КОРПОРАЦИЯ СИ ИМА "ЧАСТНА" ЗЕЛЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ.ТЕ И ЗАТОВА СА ТОЛКОВА МНОГО.САМО В БЪЛГАРИЯ СА ОКОЛО 47 ИЛИ 52 НЕ СЪМ МНОГО ТОЧЕН,НО СА ТАМ НЯКЪДЕ.ТРЯБВА МНОГО СТРОГ КОНТРОЛ ВЪРХУ САМАТА БЕЗОПАСТНОСТ БИЛО ТО ОТ ТЕЦ,АЕЦ ВЕЦ И Т.Н.ТОВА Е...
113
1
 
1
 
! Отговори
до 110 преди 13 години
а ти чул ли си за газовите камери и концетрационните лагери и подобни на тях неща???