Спътник заговаря с гласа на Гагарин

Светът чества 50-ата годишнина от първия полет на човек в Космоса
Обновена: 12 апр 2011 07:24 | 12 апр 2011 07:19,
140
Спътник заговаря с гласа на Гагарин
Снимка: Reuters

На 12 април, когато светът чества 50-ата годишнина от първия полет на човек в Космоса, радиолюбители от целия свят ще чуят думите на Гагарин: "Поехали!".

Съобщението ще бъде предадено от студентския космически апарат "РадиоСкаф-2" ("Кедър"), който ще бъде включен на Международната космическа станция (МКС), съобщи Федералната космическа агенция на Русия (Роскосмос), цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Спътникът ще предаде 25 приветствени съобщения на 15 езика, фотографии на Земята, телеметрична информация от научната апаратура и служебните системи, а също исторически аудиозаписи.

Радиолюбителите от цял свят например ще чуят прочутото гагаринско "Поехали!" от околоземна орбита", разказват от Роскосмос.

Студентският радиолюбителски спътник "Кедър", наречен така в чест на позивната на Юрий Гагарин, е бил изпратен на МКС в края на януари на борда на товарния кораб "Прогрес М- 09М" в рамките на експеримента "РадиоСкаф".

"Този експеримент е първа крачка в комплексната програма по създаване и експлоатация на миниспътици – клас малки космически апарати с маса до 100 килограма, която се изпълнява в рамките на студентската програма на ЮНЕСКО по космическо образование на младежта в Русия и в други страни", отбелязват в Роскосмос.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: МКСЮрий Гагарин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
3
 
! Отговори
с. до 52 преди 13 години
Ако си беше направил труда да прочетеш всичките ми коментари щеше да видиш,че нищо лошо не съм казал за Гагарин!Ама нищо де!Купон да става!
56
0
 
4
 
! Отговори
Nasty преди 13 години
До 54: Ти гледал ли си филми за Area 51? и знаеш ли какво представлява?
55
8
 
2
 
! Отговори
с. до 53 преди 13 години
*** е просто обръщение!Популярно е в София,която явно си гледал само по телевизията,***!Нервите съм си бил изпуснал!***!
54
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Доколкото знам в момента летят само совалките!Скоро и тях ги пенсионират и да видим руснаците как ще поддържат Мир сами и с какво!"Охааа, в момента летели само совалките, а когато ги пенсионирали, руснаците нямало с какво да поддържат Мир?!?Ти на колко години си бе?Виж ако наистина мислиш така, значи си по-*** от колкото мислех, всъщност слизаш стремглаво надолу по стълбичката!Кажи на *** да ти дава бонбона, и се махай!
53
5
 
2
 
! Отговори
с. до 50 преди 13 години
Тия приказки за пустинята Невада са простотии и нищо повече!По тая логика може да се говори и за конспирация на руснаците с полета на Гагарин!И понеже се споменава за невероятни руски технологии и не знам какво си ракетно гориво нека да ви светна,че в основата и на съветската и на американската космически програми,както и на първите реактивни свръхзвукови самолети стоят нацистки учени прибрани и от САЩ и от СССР след войната!Супер напред са били и победителите са се възползвали!Факт!
52
2
 
11
 
! Отговори
до с. преди 13 години
И между другото, самите американци освен че уважават повече от теб Гагарин, и не си позволяват да дрънкат такива простотии!Което автоматично те поставя много ниско в стълбичката, просто си един никой и нищо!Едно С с точка зад него!Единствено англичаните съм виждал да правят такива коментари, ама целия свят ги знае грозните бритове, каква стока са!
51
33
 
0
 
! Отговори
с. до 48 преди 13 години
***,първо се пише боНбони и второ измисли по-умен начин да ме засегнеш!Мда!
50
1
 
11
 
! Отговори
до 47 преди 13 години
Те стъпаха американците, но не на Луната, а в пустинята Невада да си заснемат пародията.
49
35
 
2
 
! Отговори
с. до 45 преди 13 години
Доколкото знам в момента летят само совалките!Скоро и тях ги пенсионират и да видим руснаците как ще поддържат Мир сами и с какво!Наистина сте жалки русофилистични ***!Смях....
48
2
 
2
 
! Отговори
до с. преди 13 години
Ето виждаш ли сам се издаваш, неудачник!Ама аз бомбони нямам за теб, какво съм виновен че ти го взеха, кажи на *** да ти даде, ха ха ха...
47
3
 
7
 
! Отговори
мм преди 13 години
По телевизията съм гледал ,че ако Руснаците не са им дали разработките за Ракетно гориво,Американците никога нямаше на тогавашният етап да стъпят на Луната
46
37
 
3
 
! Отговори
с. до 43 преди 13 години
Аз да се жалвам!??Глупости!Забавлявате ме невероятно!Умрели сте от глад!Най-бедната страна в Европа с най-ниската средна работна заплата не само в ЕС,но и на Балканите!Руската федерация натиска жестоко за проекта Белене и съвсем скоро в резултат на въпросния натиск и съответните комисиони разбира се българското правителство ще подпише!И освен,че ще се плащат милиарди за десетилетия напред от вас,ще бъдете зависими от Москва завинаги!И гладни!Ама им се кланяте на руснаците!Стокхолмски синдром!Мда
45
4
 
9
 
! Отговори
до с. преди 13 години
Ходи се гръмни с тая Луна, къде са сега американците, 50 години по-късно?Къде са?Молят се на пияните ***, да ги пуснат на станцията!
44
23
 
2
 
! Отговори
с. до 38 преди 13 години
Ами точно заради това сте русофилистични ***!Радвате се за Гагарин,но не признавате постижението на американците!Което е не по-малко велико!Коментара ти напълно потвърждава думите ми!Полета до Луната се е случил във времената на най-ожесточеното противопоставяне на САЩ и СССР!Ако действително полета беше инсцениран руснаците много отдавна щяха да са разкрили това и да направят САЩ за смях!Нима биха пропуснали да унижат така врага!В проекта са участвали хиляди хора и фарс е невъзможен!Факт!
43
2
 
6
 
! Отговори
до с. преди 13 години
Жалък си, като някакво малко човече което се жалва като ощипана мома!Кажи на мама, да ти обърше сълзичките, ха ха...
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Историческият музей в Омуртаг е единственото място, където може да се види истински космически скафандър. Той е на втория български космонавт Александър Александров, който през юни 1988 г. лети 12 денонощия в космоса на съветския кораб Союз-ТМ-5. Защитният костюм е дарен на родния град на Александров от съветската академия на науките.
41
4
 
14
 
! Отговори
до 39 преди 13 години
Те американците са много велики понеже> една мисия до Луната даже ги беше страх да направят, затова я проведоха в пустинята Невада.
40
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щото откакто американците кацнаха, минаха 50(!!!) години, и нищо, всъщност повечето инженери работили тогава, вече са мъртви, а хората родени тогава, сега са представи си - на по 50 години, стари и сбръчкани!А от както Гагарин е полетял, в космоса освен че непрекъснато има хора, отдавна има и станции, пак благодарение на руснаците, естествено!
39
22
 
3
 
! Отговори
с. до 33 преди 13 години
Никой не е казал нищо за Гагарин!Това за русофилистичните ***,(което е безспорен факт),го написах във връзка с коментар #4!Човека написал,че руснаците си траят какво се е случило с тези преди Гагарин и съответно моментално беше обявен за американски ***!Та и аз изказах мнение по въпроса и моментално отнасям около 3 милиона минуса и обиди!И правилно!Как така някой си с. ще пише кофти работи за великите братушки!Жалки сте!
38
6
 
9
 
! Отговори
до 35 преди 13 години
Ми баце, какъв патос да има за една инсценирана мисия до Луната??!!

Спонсорирани публикации