Спътник заговаря с гласа на Гагарин

Светът чества 50-ата годишнина от първия полет на човек в Космоса
Обновена: 12 апр 2011 07:24 | 12 апр 2011 07:19,
140
Спътник заговаря с гласа на Гагарин
Снимка: Reuters

На 12 април, когато светът чества 50-ата годишнина от първия полет на човек в Космоса, радиолюбители от целия свят ще чуят думите на Гагарин: "Поехали!".

Съобщението ще бъде предадено от студентския космически апарат "РадиоСкаф-2" ("Кедър"), който ще бъде включен на Международната космическа станция (МКС), съобщи Федералната космическа агенция на Русия (Роскосмос), цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Спътникът ще предаде 25 приветствени съобщения на 15 езика, фотографии на Земята, телеметрична информация от научната апаратура и служебните системи, а също исторически аудиозаписи.

Радиолюбителите от цял свят например ще чуят прочутото гагаринско "Поехали!" от околоземна орбита", разказват от Роскосмос.

Студентският радиолюбителски спътник "Кедър", наречен така в чест на позивната на Юрий Гагарин, е бил изпратен на МКС в края на януари на борда на товарния кораб "Прогрес М- 09М" в рамките на експеримента "РадиоСкаф".

"Този експеримент е първа крачка в комплексната програма по създаване и експлоатация на миниспътици – клас малки космически апарати с маса до 100 килограма, която се изпълнява в рамките на студентската програма на ЮНЕСКО по космическо образование на младежта в Русия и в други страни", отбелязват в Роскосмос.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: МКСЮрий Гагарин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
10
 
15
 
! Отговори
sas преди 13 години
До номер 4Гагарин наистина е дванадесетият и затова е излетял на 12 април. Неговата мисия завършва успешно. Ти помниш ли колко пъти си падал, докато се научиш да ходиш, ***?Поклон и за този, летял преди Гагарин, но имал нещастието да се приземи в Китай, където са го екзекутирали като руски шпионин!Поклон пред всички смели мъже !!!
16
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Юрий Гагарин как си летял?Бързо ли хвъркаше корабът бял?Ти сред звездите,щом пръв си бил,Дунав видя ли, зърна ли Нил?Юрий Гагарин - славен пилот!Ти пръв преброди звездния свод!
15
1
 
41
 
! Отговори
БМ_21 преди 13 години
Гагарин ще остане в историята като човека направил първата крачка в космоса! Никой до тогава не е бил поставян в такива условия - пълна неизвестност за това което ще се случи след като кораба навлезе в космическото пространство, имало е какви ли не хипотези, дори такива че човек поставен в безтегловност ще полудее! Въпреки това Гагарин успя и доказа на света, че може да се лети в космоса, много космонавти имаше след него- руски, американски и др., но героят е той!
14
0
 
11
 
! Отговори
до 12 преди 13 години
Да прав си и тази песен, но и "Четырнадцать минут..."
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега ще си пусна в Ю тюб химна на космонавтите " Трава у дома" (земля в илюминаторе). А другата, която повече ми харесва и която е била любима на Гагарин е "Четырнадцать минут до старта".
12
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега е лесно-технологиите са далеч по-развити и всички станахме големи разбирачи от космонавтика, както и от всичко останало.Дори немога да си представя каква смелост е била нужна на хора като ГАГАРИН преди 50 години да направят нещо невиждано до момента.Затова МОЛЯ, комплексари и интританти - намерате си друго място за безмислени словоизлеяния !ГАТАРИН, ПОКЛОН !!!Между другото-любината песен на Гагарин е била "Я люблю тебя, Жизнь"- vbox7/play:9029fd82
11
0
 
34
 
! Отговори
123 преди 13 години
Добро утро на всички! Не се сдържах да напиша, че много се радвам като видя толкова много положителни и добронамерени коментари! Дано да имаме повече поводи за усмивки, а може и без повод:) Лек и приятен ден, българи:)
10
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво, Гагарин!до 4Стига си клюкарил. Не си интересен.
9
1
 
28
 
! Отговори
2011 преди 13 години
Здравейте хора ! Бъдете здрави ! В днешния светъл ден нека бъдем разумни и усмихнати !
8
1
 
19
 
! Отговори
до 7 преди 13 години
Благодаря, лек ден и на вас!
7
1
 
31
 
! Отговори
Николай Ж преди 13 години
Здравейте приятели,Честотата, на която можете да чуете съобщението е 145.95 MHz.Весел празник на всички!
6
4
 
42
 
! Отговори
СССР! преди 13 години
Вечна славана на полковник Юрий Гагарин! Вечна слава и на неговата родина - еднинният и могъщ Съюз на Съветските Социалистически Републики!Слава тебе, летчик-космонавт!
5
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Питай психиатъра си!!
4
36
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
50 г. от полета на 12 тия човек в космоса , но защо Русия крие какво е станало с предишните 11
3
1
 
46
 
! Отговори
аз преди 13 години
Поклон!
2
1
 
43
 
! Отговори
Оногондур преди 13 години
До "Гошо ***"- поздравления за твоят коментар.Съвсем правилно казано.Дерзайте и както е казал Гагарин-"Поехали"
1
1
 
71
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Тази усмивка на Гагарин,трябва да стане...емблема на нашето човечество.