Търсенето на дигитални книги изненада дори продавачите

Само за четири години в Amazon отчетоха рязка промяна
Обновена: 20 май 2011 21:15 | 20 май 2011 21:15,
29
Търсенето на дигитални книги изненада дори продавачите
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Поредното доказателство за това как дигиталните медии доминират в съвременната сфера на забавленията дойде от един от най-големите сайтове за продажби в интернет, пише CNN.

Клиентите на Amazon вече купуват повече електронни книги за устройството Kindle, отколкото традиционните печатни издания.

Всичко това се случва по-малко от четири години след появата на пазара на дигиталното устройство за четене. Дори от Amazon признават, че са учудени от темпото на развитие на продукта си.

„Клиентите вече предпочитат книгите за Kindle. Надявахме се силно това да се случи бързо, но никога не сме си представяли, че ще стане толкова бързо – все пак продаваме печатни книги от 15 години, а дигитални – десетилетие по-късно”, коментира изпълнителният директор на компанията Джеф Безос.

Разбира се, тази статистика се отнася само за сайта Amazon.com, който е единственото място за закупуване на книги за Kindle. Що се отнася до общия пазар традициите все още са това, което бяха и електронните изданията представляват малка част от пазарния дял. Според някои анализи обаче може да се стигне до 20-процентен дял в рамките на 1-2 години.

Продажбите на електонни книги за март тази година са с ръст от 145.7% в сравнение със същия месец през 2010 г. При печатните издания скокът е средно около 3.5 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гледали ли сте картина на монитора на компютъра - дали усещането е същото, като това да я видиш в галерията? Ами театрална постановка по телевизията - също няма нищо общо с театъра. А слушали ли сте симфонична музика в концертна зала - да не би да казвате, че със слушалките и плеъра е по-добре... С различни технологии получаваме съдържанието, но...
26
1
 
3
 
! Отговори
do 26 преди 12 години
naricha se evlucia. Kakto glinenite plochki i kojata ot jivotni sa otmreli kato nositeli na informacia, taka i hartiata shte gi posledva i v tova nqma nishto losho. shte se spre pone v nqkakvi razmeri izsichaneto na gorite. A kolkoto do useshtaneto, ne znam ti kak si no az predpochitam da mi teji v rykata 200 gramov Kindle, otkolkoto 500 stranici kniga.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И тази технология ще отмине, колкото и да не ни се вярва сега. Ще се появи поредната, а книгата ще си остане вечна. Технологиите просто помагат да се отразява съдържанието и помагат за разпространението. Но смисълът е важен, а не формата. Утре ще се появи някаква холограмна форма на книга и целият свят ще ахне от поредната мода. Но наистина хартиеният носител едва ли може да бъде заменен, дори и само заради усещането, което доставя.
24
0
 
3
 
! Отговори
   преди 12 години
Не, ако е изключено wi-fi-to и 3G-то нямат достъп.
23
1
 
2
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Стига бе? Наистина ли?Дори ако ти е изключено wi-fi-то или 3G-то?Пак ли имат достъп до съдържанието?
22
0
 
4
 
! Отговори
g преди 12 години
Само дето киндъла е постоянно свързан с амазон и могат да си правят каквото искат със съдържанието му. Ако им скимне даже ти трият книгите.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има 1-2, но са малки...
20
0
 
6
 
! Отговори
ники преди 12 години
Със или без нашите коментари тук електронните книги навлизат в живота ни.Проблемът е че българските издателства не отговарят на тази тенденция.Всъщност дори не зная наше издателство да предлага книги е ел.вариант.
19
0
 
9
 
! Отговори
ght преди 12 години
хаахха, ако зависеше от някой хора,който пишат тук, щехме да пишем още на глинени плочки.Спокойно народе, еволюцията и промяната са съвсем нормални неща.
18
0
 
1
 
! Отговори
19 преди 12 години
Ръководства и полезна информация за ел. книги: reader.bg
17
0
 
12
 
! Отговори
777 преди 12 години
До 13 - поне като претендираш, че четеш книги, да беше научил как се пише "свещена". Произлиза от свещен, а не от "свещенен", следователно се пише само с едно Н (*** такъв). Наскоро си купих kindle e-reader и съм изключително доволен - очите не болят, шрифтът е много по-остър и четим от този на стандартния хартиен носител и можеш да четеш книги, които никога няма да бъдат преведени на нашия език. Reader-ът не развъжда *** и е удобна портативна библиотека за пътувания. Need I say more...
16
0
 
1
 
! Отговори
до 13 преди 12 години
а ти много знаеш какво ще стане след 500 години.....
15
0
 
12
 
! Отговори
коко преди 12 години
до 15 СимоЗабравих да уточня, да четеш истинска книга е наистина е удоволствие.Вечер преди да заспиш на нощтна лампа в леглото да разлистиш книгатае върховно удоволствие, след вечерята със семейството. За мен това е живота, добре свършена работа през деня, вечеря със семейството удома и книга преди лягане , е и да уважим жената!
14
6
 
7
 
! Отговори
Симо преди 12 години
Флашката или твърдият диск НЕ живеят повече от една книга, *** !!! Факт е, че има книги на 1000 години. Книгата ще просъществува още много години, след като "флашките" умрат и бъдат заменени от следващата технология. Аз лично чета на таблет и на хартия, но удоволствието от печатното издание е по-голямо за мен лично.
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
13:Разликата каква е? За всеки случай една флашка или твърд диск "живее" по-дълго от хартиена книга. Примера ми с печатните и ръкописните книги е показателен. Това са факти от историята. Благодарение на печатарството, което е било анатемосвано някога книгата се е разпространила сред всички. Електронните книги по-никакъв начин не нарушават, това, което ти наричаш свещенност на книгите. А какво ще търсят един ден след нас за да слагат в музеи не ме интересува. Лека вечер!
12
2
 
3
 
! Отговори
коко преди 12 години
до 12 и до праза 11Ех 12-ти и главо пълна с праз @11Много трудно ще ми е да ви обясня.Книгата е свещенна, никой след нас, кой знае колко години,ще търси не твърди дискове и флашки, а писанието. така е било и така ще бъде
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
7:Ех, каква мъдрост на един хардкор ретро читател. Книгите не са хартията, на която са направени, а съдържанието между кориците. Да не забравяме, че когато Гутенберг е "направил" печатните букви, интелектуалците също са се противели, във време, когато книгите са били истинско произведение на изкуството и написани на ръка, съответно и много скъпи. Електронните книги са по удобни за сметка на това и ни създават вътрешната илюзия, че правим нещо за природата. А относно вестниците и списанията iPad-a на Епъл показа, че те също могат да бъдат електронни без проблем.
10
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
iPad по бива по бива пт киндъл, поне става и за много други нща освен книги
9
2
 
6
 
! Отговори
коко преди 12 години
до 8 и до минусите на коментара ми 7а ще има ли дървесина за хартиени еднократни опаковки и *** списания иброшури.Книгата е вечна, а опаковтите с тонове на сметището.Сметката ви е крива.Аз се опитвам да събирам разделно отпадъците.А вие???
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 7Няма да има вечно дървесина, от която да се правят книги.

Спонсорирани публикации