Smart Wars – войната на смартфоните

Сложната и скъпа борба за патентите в бизнеса на мобилните комуникации
Обновена: 8 юли 2011 14:55 | 8 юли 2011 14:55,
25
Smart Wars – войната на смартфоните
Снимка: Reuters

Apple срещу Nokia, Microsoft срещу Motorola, Motorola срещу Apple – многобройните патентни спорове, които се разглеждат в момента в щатските съдилища, ясно показват ключовата роля на патентите в бизнеса на мобилните комуникации.

Който иска да произвежда мобилни телефони, ще трябва да се бръкне дълбоко – само за основните функции на GSM/3G се плащат лицензи за няколкостотин патента, пише технологичният блог c't magazin. Според запознати могат да са до 3000.

По правило тези неща се уреждат чрез поверителни договори между производител и държател на патента, а до съд се стига в много редки случаи. И все пак в момента има доста отворени конфликти, които занимават Темида.

Заради убийствения ценови натиск производителите понякога "забравят" някой патент и държателят съответно завежда дело.

По-изгодно е положението за онези, които заради собствен силен портфейл от патенти са в състояние да предложат на други значими собственици на патенти да си разменят лицензионни договори.

По този начин плащанията за лицензи може да се намалят в значителна степен или дори да отпаднат. Обемът на патентната собственост на Microsoft отваря пред софтуерния гигант подобни възможности. За разлика от него джудже в областта на патентите като HTC се нуждае от милиони, за да купува такива лицензи. Дори и Google не е в кръга на големите патентодържатели.

Всичко за сложната война за патентите в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
26
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Радвам се че ми е през шнура с къв телефон съм :)
3
0
 
58
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
А братята китайци бълват реплики и не им дреееме за патенти:-)))
2
0
 
113
 
! Отговори
Za1Ds преди 12 години
Александър Бел изобретил телефона през 1875. Когато го включил за първи път, видял, че има две неплатени сметки към Мтел И Пропуснато обаждане от Чък Норис...
1
2
 
19
 
! Отговори
Салахадин преди 12 години
Аз като пряк потомък на Бел,изисквам въобще, че има някакви телефони да ми се плаща.Все пак това му е идеята.А кой е създателя "умниците" да кажат:)