HP се отказва от компютрите

Гигантът може да отдели PC бизнеса си. Придобива Autonomy за $10 млрд.
Обновена: 19 авг 2011 15:35 | 19 авг 2011 15:34,
25
HP се отказва от компютрите
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Hewlett-Packard (HP) е изправен пред най-голямото преструктуриране в историята си. Лидерът на световния компютърен пазар може да обособи PC бизнеса си в отделна компания. HP обмисля всички варианти за това, включително пълна или частична раздяла, стана ясно на специална пресконференция, пише Financial Times.

След IBM това би бил вторият „динозавър“ в американската компютърна индустрия, който се разделя от PC бизнеса си. През миналата финансова година HP е имала оборот от 40 млрд. долара от този отдел, почти една трета от всички приходи на компанията. За печалбата този бизнес е допринесъл с 2 млрд. долара. Решението е част от мащабен проект за трансформиране на компанията в светлината на мащабна промяна на потребителските навици и реалния ефект върху сектора от таблетите.

Същевременно Hewlett-Packard обяви, че малко повече от година след като закупи Palm за 1,2 млрд. долара, възнамерява да излезе от пазара на таблети и смартфони и като следствие от това спира работа по нови устройства с платформата webOS. По този начин ръководеният от бившия шеф на SAP Лео Апотекер концерн признава грешното си решение да придобие Palm.

Компанията не можела да се бори с успешни конкуренти, като устройствата на Apple -  iPhone I iPad, както и със смартфоните с операционна система Android. Компанията ще продължи да проучва възможностите да използва webOS в бъдеще, като сега предстои да се провери как стойността на софтуера WebOS може да „се оптимизира“. Не е изключено HP да реши да лицензира webOS, но това решение все още не е взето, пише Financial Times.

Спира се и поддръжката на таблета TouchPad, който не успя да изкара и два месеца на пазара. Времето на живот на устройствата са оставащите до края на годината месеци.

Представените резултати за третото финансово тримесечие подчертават проблемите на фирмата. Продажбите са скочили почти символично от 30,7 на 31,2 млрд. долара и с това оправдаха очакванията на Wall Street. Печалбата на акция скочи от 75 на 93 цента, което се дължи преди всичко на намаляване на разходите. За четвъртото тримесечие Апотекер очаква приходи межди 32,1 и 32,5 млрд. долара и печалба на акция от 0,44 долара. Така за цялата финансова година очакванията са за приходи от 129 до 130 млрд. долара. Така излиза, че Apple ще изпревари HP като най-голям IT концерн още през 2011 г.

Преди да представи финансовите резултати, председателят на надзорния съвет Лео Апотекер, който оглави HP през ноември, обяви, че ще преориентира целия бизнес модел на базирания в Пало Алто концерн към софтуера. Специализацията на друга компания от бранша с богата история – IBM, служи за пример на много IT концерни. Вместо да се концентрира върху производството на стандартни компютри с ниски маржове, синият чип предлага на фирмите сървъри, софтуер и услуги. Това не само гарантира по-високи приходи, но и прави концерна по-малко зависим от промените на конюнктурата. А в момента те са особено големи именно в този бранш – в Европа броят на продадените устройства през миналото тримесечие спадна с 19%. И в САЩ, предвид продължаващата криза, бизнесът върви доста бавно.

През 2005 г. IBM продаде компютърния си бизнес на китайската компания Lenovo за 1,75 млрд. долара и по този начин катапултира китайците във Висшата лига на PC производителите. „Разбрахме, че през 1981 г. бизнесът с компютри бе иновация, но 20 години по-късно вече не е. Крайно време е да си идем“, призна едва през миналата седмица изпълнителният директор на IBM Сам Палмисано на форум в Калифорния.

От години и HP бе призоваван от анализатори да се раздели с носещия загуби бизнес. Предишният изпълнителен директор - Карли Фиорина, не се реши на този ход. Оттеглилата се в през 2005 г. Фиорина, която през 2001 г. с покупката на Compaq за 25 млрд. долара разшири чувствително бизнеса с компютри на концерна, вместо да се раздели с него, реши в началото на 2005 г. да го слее с печелившия бизнес с принтери. Сливането щяло да направи HP по-ефективен и концернът щял да представя по-лесно и бързо новите си продукти на пазарите. Наследникът на Фиорина, Марк Хърд, отново раздели двата бизнеса само пет месеца по-късно.

Сега, по всичко изглежда, че Апотекер реагира и на натиска на многобройните големи инвеститори в концерна, сред които Blackstone и KKR, които от доста време пледират за раздяла с компютрите.

Основна част в новата стратегия на HP ще бъдат услугите, които са достъпни по мрежата – така наречените „облачни“ услуги. През миналото тримесечие този отдел е дал съвсем малко от общите приходи на концерна - едва 3,6 млрд. долара.

Но със сега анонсираната покупка на британската софтуерна компания Autonomy за 10 млрд. долара това ще се промени. Autonomy, с годишни приходи от 870 млн. долара, е специализирана в технология за търсене и теоретично пасва доста добре в новия бизнес модел на HP, който ще се концентрира само в предоставянето на услуги. Британската компания претърсва по поръчка на корпоративните си клиенти огромни бази данни, като електронна поща, телефонни разговори, видеа или сайтове.

Инвеститорите приеха плановете на концерна със смесени чувства. „Курсът на акциите ще реагира положително на новината за раздялата с компютрите, защото това е дълго очаквано решение“, писа Аарън Рекърс от Stifel Nicolaus.

Цената от 10 млрд. долара за Autonomy обаче е твърде висока. Борсовата стойност на компанията е едва 5,7 млрд. долара. За HP това би била най-голямата сделка след покупката на EDS преди 3 години. След като Bloomberg първа обяви новините, акциите на HP скочиха с 3%, за да завършат деня със спад от 4,2% до 30,07 долара.

Още новини от сектора Комуникации в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
MAD преди 12 години
За моя голяма радост това доказва отново че HP не могат да направат читава стратегия на корпорацията си и просто копират това което направи Динозавъра IBM - закрива или продава ниско печелившите звена и се ориентира към високо печелившия сегмент на SW и Услугите... А що се отнася за сърварите им - те са като ТИТАНИК... Не си спомням някоя добра разработка която HP да са обявили и да работи....Довиждане HP...
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ami pove4eto hora koito kypyvat produkti na apple sa komputarno negramotni i s ydovostvie ostavqt na kompaniata da re6ava vmesto tqh. I qwno sa dovolni. Dryg e vaprosa ako si developer. Tam ve4e sym syglasen s teb.
21
1
 
11
 
! Отговори
d преди 12 години
Да съм казал, че някой ме кара? Въпросът е принципен. Компютри, на които потребителят не може да инсталира софтуер освен ако не е одобрен от производителя, би трябвало да бъдат незаконни!
20
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Nikoi ne te kara nasila.
19
0
 
10
 
! Отговори
d преди 12 години
Ако цената за създаване на 'стабилен продукт' е контрол и невъзможност да използвам 'стабилния продукт' както аз реша - не, мерси!
18
6
 
0
 
! Отговори
Do 17.. преди 12 години
Krainata cel e da se proizvede stabilen produkt s minimum bugove. Kontrola nad potrebitelite e posledstvieto ot tova. Misli malko parvo.
17
2
 
8
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Именно, по този начин апълите се опитват да прокарат масово разбирането, че е нормално да не ти е позволено да бърникаш в софтуера (и хардуера) на компютъра си. Крайната цел е пълен контрол на д потребителите.
16
0
 
4
 
! Отговори
Cutmaster преди 12 години
не работи при теб задклавиатурното ............
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
HP е много яка марка. Такива като коментар 13 не ги разбирам.Но наистина не е Mac.
14
1
 
8
 
! Отговори
heh 13 преди 12 години
Що пишеш глупости ?При теб ако не работи при други работи !
13
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Hewlett-Packard (HP) = НеРаботи(HP)= Hardware Problem
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Mac fenovete na vsqka mandja merodiq. Statiata e za HP ne za Apple. Pi6ete kolko e qk maca vav forumite na apple, na drygite ne im puka.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
apple са компютри като всички други. та какво имат по-различно ? Процесор ли памет ли жидео карта ли хард диск може би?Вярно някои от тях имат хубава изработка но с кой лаптоп за 5 бона не е така ?
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
от софтуер се печели в пъти повече.
9
21
 
2
 
! Отговори
Mnenie преди 12 години
Май като гледам тук има доста комплексирани от това че не могат да си позволят МАС и затова го плюят.
8
15
 
2
 
! Отговори
Истината преди 12 години
Погледнете малко по-обектвно на нещата:Може би проблемът не е толкова в дизайна и конфигурацията на самия хардуер на отделните компании, колкото в софтуера, управляващ хардуера и този, с който работим, т.е. OS и приложения.За мен (без разубеждения моля) МАС има предимство при работата с много приложения заедно. При мен 1 работна сесия вкл. следнoтo: Ps, Ai, Dw, TextEdit, 4 браузъра, Suitcase, iTunes, Skype, Preview, FTP + SVN клиент, MAMP, a понякога и Word. Това под Win? - определене не!
7
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Маковете наистина са най - яки! Тва pc-то е *** - евтини части. От мак не боли глава, в екрана му няма отрови като живак. Не се заблуждавайте, аз имам обикновен компютър - болкук, също като повечето от вас :)Не случайно хората с по - престижни професии имат макове - архитекти, дизайнери...
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оказва се, че мога да си взема iPad, но не мога да си напиша софтуер за него и да си го кача сам.. е какво съм си купил тогава?? Дъска за рязане на луканка??
5
3
 
3
 
! Отговори
axaxax преди 12 години
I mac sa shit i hp sa shit gledam akciite sa im padnali s 10$qvno sa pytnici na pazara
4
3
 
24
 
! Отговори
cutmasterCFS преди 12 години
и в Бг има промити мозъци от Червивата Ябълка............