Безплатен лаптоп за всеки туркменски първолак

Президентът раздава подаръци след сделка с Китай
2 сеп 2011 14:39,
23
Безплатен лаптоп за всеки туркменски първолак
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Близо 100 хиляди ученици в Туркменистан започнаха първата си учебна година с високотехнологичен подарък, съобщи Франс прес. Лаптопи Lenovo за близо 8 млн. долара са били предоставени безвъзмездно на туркменското правителство по силата на споразумение с Китай.

Машините са разработени за първокласници и са оборудвани със специален образователен софтуер за научаване на азбуката и основни граматически правила, съобщиха от образователното министерство на Туркменистан.

Проблемът с достъпа до интернет в бившата съветска република обаче остава сериозен.

Месечната сметка за неограничен високоскоростен интернет за едно домакинство може да достигне до 7000 долара. В същото време много учебни заведения разполагат с добре развити компютърни системи.

Туркменистан е на 4-то място в света по залежи на природен газ, а с ръст на БВП от 11% за 2010 година се нарежда сред водещите страни по този показател.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: лаптопLenovoТуркменистан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравей те! Аз съм самотна майка с две деца.И двете ми деца са ученици 1клас и 7клас нямаме компютър за учене. Моля ви се наистина ни трябва за учене много ни е трудно да учим от телефона.
23
0
 
0
 
! Отговори
do 3 i 6 преди 12 години
Mejdudrugoto Bulgaria ima w momenta izkliu4itelno barz internet i ijternet trasetata ni sa nowi. W Germaniq pla6tam naprimer 24 EUR za net, i swalqm s oklo 200-300kb. W towa otno6enie sme mnogo po-napred ot mnogo moderni strani w sweta. Ne znam na kakwo se dalji, 4estno kazano.
22
1
 
3
 
! Отговори
Intel Outside преди 12 години
До 20 : Интелигентността нито се заучава с тебеширя , нито се придобива драги ми смехурко , нея или я има или я нямаш . Придобиват се и се заучават знания и опит . А сегашните ученици придобиват в десетки пъти по-големи количества знания от баба ти . Пък и знанията на баба ти са напълно непригодни за използване в днешния дигитализиран и бързо променящ се свят .
21
0
 
4
 
! Отговори
Мен преди 12 години
Intel InsideУченик Outside:)
20
2
 
17
 
! Отговори
до напредък преди 12 години
Ние дълги години сме били учен народ, но вече е по-модерно да не се учи, да не се чете (изключвам статуси във гейбук). А относно "чагъртането" по дъските - баба ти само с лаптопи е учела сигурно, но това не и пречи да е по-интелигентна от 90 % от младежите, притежаващи лаптопи.
19
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
80$ парчето :)))) нека да им е лошо ...
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво! А в европейска България, на прага на 2012г., даскалиците в школата още чагъртат с тебешири по дъските... Идилия!
17
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 12 години
безплатен обяд няматова сделка Газ за лаптопи
16
4
 
5
 
! Отговори
AcOrP преди 12 години
къф шистов газ те гони пък тебе бе.... Я се замисли за договора за проучване които сключиха наще... Ония ще проучат и ако намерят 40 години концесия и ще ни плащат некви жълти стотинки за тази концесия а печалбите при тях.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
8 милиона долара делено на 100 000 ученика колко прави на брой лаптоп :).Американските корпорации още от деца ги зарибяват да работят с компа за да са час по бързо потребители на ФБ, гугъл и прочие
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
еййй... и ти вече кат го написа правилно и ме хвана за .....
13
4
 
4
 
! Отговори
Това е политика! преди 12 години
Така се прави политика а не като нашите клоуни от 20 години насам включително и сегашните Мухобойковци... Това се наричат реални резултати от политиката! При нас е до 20 години ще имаме... до 50 години смятаме че ще можем... до 1200 години съвсем спокойно ще направим... 3 учебника с очевадни безсмислици не могат да сменят 5 години! ***!
12
7
 
5
 
! Отговори
Минувач преди 12 години
Шистовият газ е един шанс за страната ни, ако успеем умно да се възползваме от него.Защитниците на Газпром имат колосални средства и възможности да попречат на това.
11
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интернетът ни не само е евтин, но е и сред най-бързите в света.
10
3
 
5
 
! Отговори
Напредък преди 12 години
Игнатов да качва Дянков на самолета и мигом да заминават за Китай през Туркменистан. Опит ли ще събират, теманета ли ще правят, с китайците ортаклък ли, като се върнат и нашите деца да могат да се похвалят със същото. Качествени промени трябват в образованието, а не смени на датата 15.09 или търгашесва с избора на учебници. Само учените народи ще имат бъдеще, това го разбраха и в средна Азия, а нашия още рови пясъците и търси решения там.
9
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това на снимката не е ли HP-pavilion?
8
2
 
8
 
! Отговори
10 преди 12 години
Аз не ти казвам в какво се мери , а с колко свалям...И нета ми е 12 mbp/s което се дели на 8 и се получава 1.5 mb/s... , а защо аз peervam с 2 mb/s ? :DЗащото некой види 50mbp/s и вика малиииииииииии то много бе... , а то като го разделиш на 8 и стане 6.25 :)
7
3
 
17
 
! Отговори
Зайо преди 12 години
10 лв е моя :P Свалям с 2мб/с от Zamunda---------------------------------------------------Пич това е peering ;) и скоростта не се мери в mb/s а в mbp/s.Ама тука всеки да се изкаже .... знае, не знае
6
3
 
20
 
! Отговори
Фен от Село преди 12 години
Значи може всичко да ни е скъпо но интернета ни е евтин!
5
1
 
24
 
! Отговори
РАВНОСМЕТКА преди 12 години
Е, щом шъ учат азбуката на компа значи голема работа са ...

Спонсорирани публикации