В Северна Корея чакат своя едномилионен мобилен абонат

Повечето от потребителите на мобилната услуга са жители на столицата Пхенян
21 ное 2011 18:16, Красимир Ангелов
24
В Северна Корея чакат своя едномилионен мобилен абонат
Снимка: Reuters

Потайната Северна Корея се очаква да регистрира своя едномилионен потребител в новата си 3G мрежа до края на годината, предаде Ройтерс. Това се случва едва четири години след края на епохата, в която севернокорейците биваха изпращани в трудови лагери и дори екзекутирани, ако бъдеха хванати с мобилен телефон.

Повечето от потребителите на мобилната услуга са жители на столицата Пхенян, където е съсредоточен политическият елит на изолираната азиатска държава.

Тъкмо властимащите са сред малкото севернокорейци, които могат да си позволят скъпите устройства. Телефоните струват около 350 долара в страна, където средният месечен доход е 15 долара.

"Налице е астрономически ръст спрямо ситуацията отпреди две години", казва Майкъл Hay, адвокат и бизнес консултант, базиран в столицата. Преди две години в страната е имало по-малко от 70 000 потребители.

"Всички сервитьорки в кафенета имат телефони, например, и ги използват редовно. Да не говорим за бизнесмените, които никога не се разделят с тях и преговорите често се прекъсват от мобилни разговори". 

Правителството на авторитарната държава отмени забраната за притежаване на мобилни телефони през 2008 г., подписвайки четиригодишна сделка с египетската компания Orascom за изграждане на 3G мрежа за пренос на данни съвместно с държавните власти.

Според проучване на института Наутилус от този месец, мобилен телефон притежават около 60% от хората между 20 и 50 годишна възраст в Пхенян - град с 3 млн. души население, който е поставен под строг режим на разрешителни за жителство.

„Особено за по-младото поколение между 20 и 30 години, както и за търговците, мобилният телефон се разглежда като необходимост и много младежи вече не може да си представят живота без него", пише Александър Мансуров в проучването.

През тази година цените на разговорите са паднали, което е свидетелство за нарастването на търсенето, пише в доклада. А въвеждането на тарифата "Евро пакет“ носи на изолираното правителство някои от много необходимите приходи в твърда валута.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
ПорЦелан преди 12 години
Таваришч Хорбачофф, Корея уже нацепена! Болше не може!
22
0
 
4
 
! Отговори
Михаил Горбачъов преди 12 години
На Северна Корея и трябва ПЕРЕСТРОЙКА!
21
2
 
4
 
! Отговори
mm преди 12 години
Супер смешни са тия червенотиквеници от северна корея. Тръгнали да се хвалят че имало един милион мобилни телефона в северна корея. Хахахаах, смях. След още 20 години, може и интернет да пуснат на хората :) ужас.
20
0
 
0
 
! Отговори
Мюра преди 12 години
Искаш да кажеш , че Южна Корея не са свободна държава, а васал на САЩ. Наличието на чужди военни бази в дадена стране не говори добре за нейната независимост. Османците прекарват корабите по суша, но пробивът е бил направен първо от ,,кашиците,,. Тия от корабите толкова са се били притеснили, че няма да остане нищо за грабене, че бързайки да влизат в града са допуснали част от защитниците да избягат по море.
19
0
 
2
 
! Отговори
freax преди 12 години
Тва ше е подслушване в огромни мащаби
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прочети малко история Константинопол е превзет с гениален щурм през Златния рог , като турците са пренесли корабите си по суша и така са преминали загражденията на залива , сами си изграждате тези и си вярвате в тях
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така турците са обсадили Константинопол с години докато обсадените умрат от глад и болести...САЩ прилагат това и към Къба и към Северна Корея. Затова там е така, защото военните кораби на САЩ охраняват яко и недопускат никви стоки и никаква търговия..
16
0
 
3
 
! Отговори
RR преди 12 години
Доста противоречива информация се сблъсква в новината. Май са се оплели от толкова много манипулации и промивки, вече не знаят какво да лъжат :)
15
4
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
И какво прочете между редовете умнико имаш ли си изобщо представа какво е в Северна Корея и правиш ли ралика между нея и Южна Корея дето и до ден днешен има американски бази.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Умните хора четат между редовете и виждат колко сме манипулирани ние от "демократичния свят" !
13
3
 
2
 
! Отговори
Джеймс Бонд преди 12 години
Сега вече ще им дойде края и на тези петолъчки. Щом обществения живот се е изнесъл в ефира и подлежи на тотално подслушване и анализиране, тази страна вече няма да е на тъмно и лека-полека ще тръгне в правилната посока.
12
0
 
11
 
! Отговори
до 11 преди 12 години
Всички са отишли на село, като софиянците събота и неделя.
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 10Откъде разбра на снимката,че е правена в работен ден?Ако е така,пред централната сграда на снимката,която има вид на учреждение,къде са колите/велосипедите?Или ще ми кажеш,че всичките служители в нея(поне няколкостотин) ходят пеша на работа?
10
3
 
16
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
Всички са на работа. Виж кадри от българските градове до 89г. Същото е, всичко е по заводите, няма бизнесмени айляци и ученици по заведенията.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ток може и да имат,тук-таме и нещо подобно на коли се вижда,ама нещо хора не виждам?Да не са всички на манифестация в чест на любимия Вожд?
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Даже пройзвеждат и компютри, то на фона на балистичните ракети какво е един комп.
7
1
 
5
 
! Отговори
ПорЦелан преди 12 години
Евала на хората! При уплътняване на мрежата 20/1 ще им трябват 50000 човека които да слушат какво си говорят, но не само! Тези хора излизат отпуска, имат болнични, има администрация - едно 100 000 човека за поддържане на мрежата трябват!!!
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нещо нищо не разбирам. Преди месец пишехте че умирали от глад и се обърнали за помощ. За кви сервитьорки, кафенета и бизнесмени ми пишете сега ? И снимката не е вярна. Не може това мъничкото там по това дето прилича на асфалт да е кола....и като гледам май и ток имат ... чудна работа....
5
0
 
6
 
! Отговори
никола преди 12 години
телефоните на сервитьорките им трябва за да доладват за вражески елементи и слезнали в града помаци и ***,това се казва мобилен ДОНОСНИК, а не като Гоце да оставя следи на хатиен носител.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е как няма да е чисто като ще го хвърлят 40 години в трудов лагер,който замърси улицата.