Китай завзема онлайн пазара до няколко години

В момента в азиатската страна има 145 млн. онлайн клиенти
Обновена: 24 ное 2011 14:53 | 24 ное 2011 10:45, Красимир Ангелов
19
Китай завзема онлайн пазара до няколко години
Снимка: Reuters

През следващите четири години Китай ще стане най-ценният пазар за електронна търговия, тъй като все повече китайци ще имат достъп до мрежата, докато стационарната търговия няма да е в състояние да покрива добре територията на страната. Това е изводът от проучване на Boston Consulting Group.

И в момента в Китай има повече интернет потребители, отколкото в САЩ и Япония, пише консултантската компания. По отношение на електронната търговия азиатската страна, със своите 145 млн. клиенти, е на второ място след САЩ, където има 170 млн. интернет потребители, пазаруващи онлайн.

Според анализаторите през следващите няколко в Китай ще има огромен ръст, като през 2015 г. се очаква в азиатската страна да има 329 млн. онлайн купувачи – повече от всяка друга държава.

Според Boston Consulting Group през 2006 г. едва по-малко от 10% от живеещите в градовете китайци са пазарували онлайн. През 2010 г. техният дял вече е бил 23%. До 2015 г. тази стойност почти ще се удвои – до 44%.

Това означава, че всяка година по около 30 млн. китайци ще пазаруват в интернет за първи път.

Пред онлайн изданието ZDNet един от авторите на изследването, Валдемар Яп, обяснява китайския манталитет.

"Китайците обичат да пазаруват. Но за страната е характерно, че интернет нараства по-бързо, отколкото търговската мрежа. Затова тук имаме различно развитие от много други страни“. Много артикули не можело да се намерят във физическите магазини, а за първи път клиентите ги виждат в мрежата.

Като друга особеност анализаторите посочват, че китайците не ползват търсачки, за да намерят даден продукт.

Най-големият онлайн магазин Taobao.com блокира търсачките, дори и лидера в Китай – местната Baidu. Той може да си позволи това, защото има достатъчно верни клиенти – и те идват директно на началната страница на магазина, когато търсят даден продукт.

Местните технологични компании се опитват да се възползват от този тренд. Китайският производител на компютри Lenovo например има намерение да се концентрира върху продажби през интернет.

От пускането му през 2008 г. неговият онлайн магазин отчита годишен ръст между 200 и 300%. И IBM работи в тясно сътрудничество с най-голямата верига за електроника в Китай - Suning, върху създаването на платформа за електронна търговия.

Още новини за комуникации четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
славянин преди 12 години
Големият американски ясновидец и пророк Едгар Кейси е казал: ''Един ден Китай ще стане люлка на християнството.......Да, това е отдалечено според както хората измерват времето, но е само миг в сърцето на Бога - защото утре Китай ще се събуди!''
17
1
 
5
 
! Отговори
Den преди 12 години
Приятели,На времето имаше един лаф: Не бъркайте туризма с емиграцията.Та така и всички тък се джафката кой какъв бил и къде отива без дори да имате и реална представа какво е положението. Скоро слушах по радиото какаво има американския бедняк и чесно казано не ми се вярва китайската средна класа да има и половината от благата. Дали ше станат световен лидер... много ме съмнява... а ако греша и станат... горко ни
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да припомним стария виц: Песимистите учат руски, оптимистите учат английски а реалистите учат китайски
15
0
 
2
 
! Отговори
работещ преди 12 години
11, тая тирада, как китайската "икономическа мощ се превръща в политическа и военна", сам ли я измисли или ти я преподаваха по политикономия? Не е лошо да ме осветлиш също, в какво аджеба се състои тая китайска "икономическа мощ", също и как точно Китай, Бразилия и Индия ще станат икономически по-мощни от САЩ и Япония (ако правилно съм те разбрал), като станат най-големите икономики в света де?
14
1
 
1
 
! Отговори
работещ преди 12 години
13, шапката, дето я сваляш на китайското политбюро, да не би случайно да е с козирка? Щото само под фуражка може да се роди такава велика мисъл: "иначе много се пазят от тяхното политбюро шапка им свалям и за това ,което направиха с икономиката". Та, какво, викаш, велико са направили с икономиката на Китай китайското политбюро? И от кого така добре се пазят?
13
2
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Все някога и там ще падне желязната завеса иначе много се пазят от тяхното политбюро шапка им свалям и за това ,което направиха с икономиката , но неминуемо с увеличаването на средната им класа ще се стигне до разнобой , а и китаеца няма вечно да е доволен от едната цафара ориз дето му я дават , така че споко всико тепърва предстои
12
1
 
10
 
! Отговори
Turkey преди 12 години
Китай ли? Той е един спящ гигант - нека спи! Защото, като се събуди, ще преобърне света., Наполеон Бонапарт
11
2
 
5
 
! Отговори
@ 5 преди 12 години
В Китай може и да са работници , в България обаче са работодатели , правят коли тук , купуват земите ни и ползват български труд , имат фирми , детски центрове , складове , магазини и т.н. и т.н. , разходи се малко до Чайнатаун (Надежда) и ще ги видиш в големите им джипове. Браво между другото на тях , чрез евтините си стоки успяха да победят алчните западняци и техните скъпи прескъпи стоки , които пробутват на бедняшки народи и ще просперират още , след 10 год според икономистите ще са най-голямата икономика в СВЕТА , следвани от Бразилия и Индия и чак тогава САЩ и Япония и това вече си личи по действията им , повишават вече тон на американските президенти , когато ЕС ги критикува им напомнят колко европейската икономика е зависима от Китай , не пускат американски кораби да им се бъркат в неуредиците с Тайван , постепенно икономическата им мощ се превръща в политическа и военна. Последните ще станат първи май :)
10
0
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
НЕ Я ОТПИСВАЙТЕ ОЩЕ ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИЛИВИЗАЦИЯ , ИМАЛА Е И ДРУГИ ЛОШИ МОМЕНТИ ПО ВРЕМЕ НА ВЕЛИКОТО ПРЕСЕЛЕНИЕ НА НАРОДИТЕ ,ПЕРСИТЕ , АРАБСКОТО НАШЕСТВИЕ , ЧИНГИЗ ХАН , ТУРЦИТЕ И ВИНАГИ Е ОЦЕЛЯВАЛА И Е СТАВАЛА ПО СИЛНА
9
1
 
4
 
! Отговори
ash преди 12 години
Китай до няколко години(35 примерно) може да завземе каквото си поиска....аз така си го виждам.
8
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
какво означава превземане на онлайн пазара , първо е необходимо да се повиши покупателната способност за да има пазар после добре организирани складове и логостика , много ми е интересно това как ще се случва в някое затънтено градче в огромната страна , като дори за прочутото си летище в Пекин китайците опряха до Сименс да им разработи системата за движението на багажите на пасажерите , коя ли ще бъде тази спедиторска компания която ще се наеме да доставя до всяко кътче във Китай.
7
2
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Факт. И не само европейците са виновни за това жълтурите да произвеждат вече почти всичко. Ерата на качествените стоки отмина, уви!
6
1
 
8
 
! Отговори
4 радвай се преди 12 години
Добре, че не са им големи ... защото скоро каквото поискат, ще трябва да им се даде. Алчни и *** европейци, сами докараха дракона в кошарата.
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Китайците са работници, а не работодатели.
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Започвам да уча китайски , трябва да се разбираме с новите работодатели.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тао Бао ком. :)
2
6
 
28
 
! Отговори
Azz преди 12 години
закъсняваме вече...време е да почваме да учим китайски, че скоро това ще е основния бизнес език!
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чайна майна

Спонсорирани публикации