Може ли ACTA да ни превърне в престъпници?

Българските интернет доставчици са против споразумението
1 фев 2012 14:38, Бойчо Попов
275
Може ли ACTA да ни превърне в престъпници?
В редица държави се проведоха протести срещу споразумението. Снимка: Reuters

30-годишният Иван Петров, който преди няколко месеца си е купил нов автомобил от реномиран западен производител се оплаква в личния си блог, че колата му създава проблеми. На другия ден Петров получава документ от интернет доставчика си, че заради обида към производителя той ще бъде глобен, достъпът до блога му – ограничен и получава последно предупреждение за спиране на интернет услугата.

По същото време 26-годишната Петя Александрова тегли от торент сайт анимационен филм за малката си дъщеря. След два дни Петя също получава глоба и предупреждение, че при следващо нарушение на авторските права на филмовото студио може да бъде осъдена на ефективен затвор.

Още по темата
30 яну 2012 17:04
252

Всичко това не е фикция и може да се случи, ако Европейският Парламент и българското Народно събрание ратифицират международното търговско споразумение за борба с фалшификациите (ACTA).

Страната ни вече подписа в края на миналата седмица документа, но под условието за последваща ратификация от българския парламент, обясниха на пресконференция днес представителите на браншовото сдружение на независимите интернет доставчици в България.

Един от проблемите според браншовиците е подписването на споразумението, без то да е минало широко обществено обсъждане.

"Не желаем да подкрепим договор, който би създал фарс в интернет пространството. При това по този начин ни се вменяват задължения, които са нетипични за доставчиците на интернет", заяви изпълнителният директор на асоциацията Светослав Димитров.

По думите му носителите на авторски права прехвърлят отговорността за следене за нарушения на доставчиците. Според него инвестицията за следене на трафика в хардуер, софтуер и заплати на специалисти ще бъде няколко стотици милиона лева – непосилна сума за българската индустрия. А самият законопроект ще превърне доставчиците на услугата в полицаи и надзиратели.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прочетете тези книги:Кафка: ПроцесътОруел: 1984Бредбъри: 451 градуса по ФаренхайтИзгледайте тези филми:V for Vendetta 2005Brazil 1985Delicatessen 1991Animal Farm 1999Catch-22 1970Мисловният процес оставям на Вас, както и съжденията и изводите.
207
0
 
0
 
! Отговори
Пак Аз преди 12 години
Също така, трябва да се прецизира продължителността на "интелектуалната собственост" до смъртта на субекта, щото като няма интелект, съответно не може да има и негова собственост. Може да се предявят искове срещу всички медии, излъчващи продукти с интелектуална собственост, за зарибяване и подтикване към престъпление. Може да се поиска от правителствата да поставят мораториум към разпространителите на интелектуална собственост, като ги приравнят към разпространителите на дрога.
206
0
 
1
 
! Отговори
Az преди 12 години
Това споразумение, ако стане закон, прави престъпници не само вас, но и всички правителства и държавни учреждения в ЕС използуващи например Windows за операционна система и печатащи официални документи с нея. Във всеки случай трябва да се сезира съответната европейска комисия, щото при прогласуване на това, синхронно да се премахнат съществуващите сега такси върху продажбата на информационни носители, защото те са въведени именно за компенсиране на щети от нарушаване на интелектуална собственост
205
1
 
1
 
! Отговори
мен преди 12 години
Докторе ако ти ретуитна един дали сте се почустваш като ***
204
0
 
6
 
! Отговори
Ха,ха преди 12 години
Поредния 11 септември, този път в интернет пространството. То демокрация,демокрация,ама цял вол за мезе не бива - я да ви поскъсим с една глава,че много се разпищолихте напоследък. Ще си позволяват да мислят,че на всичкото отгоре и да обменат мисли. Къде се намират,я АСТА.
203
6
 
8
 
! Отговори
Европа е империя преди 12 години
в Русия е свободата
202
0
 
19
 
! Отговори
родопа преди 12 години
Сега ни отнемат интернет , утре и правото да дишаме!
201
1
 
0
 
! Отговори
oficialno sledene преди 12 години
E sega shtoto ne e sashtoto nali? Daje skype i facebook sledqt pomqrite, komentari, blog4eta - vsi4ko az ne vijdam drama w towa dali shte e oficialno ili kakto sega. Stiga policeishtina molqvi
200
0
 
16
 
! Отговори
Д-ра е тук преди 12 години
Като гледам колко *** се изказват неподготвени вие изобщо прочетохте ли първите два абзаца? Нека добавя още един ако решиш че ти харесва някой туит на настоящата първа дама известна под вика Юмито е го ретуитнеш(за *** да го копираш и пейстнеш в твоя туитър) ти си в нарушение, защото няма как да докажеш, че тя ти е разрешила да го правиш. Какво все ми въртите въпроса около филмите? Освен това единственият начин да се опълчиш на *** като Хенди, Ментел, Свиваком и Грабъл остана интернет
199
0
 
6
 
! Отговори
H8R преди 12 години
FAQ, и ти 230 - такива като вас - заедно с психопатите , създаващи такива закони - на стадиона и знаете процедурата
198
0
 
10
 
! Отговори
аха де преди 12 години
Опппаа политиците, алооо, шшш ей!Опичайте си акъла, че първо ше ви бием, после ше ви е*ем, след това пак ще ви бием, и накрая след като ви обесим може пак да ви е*ем !!!
197
0
 
0
 
! Отговори
лудия преди 12 години
iskat da izhvyrlqt internrt dostav4icite koito ne nalagat pravitelstvena cenzura.
196
0
 
0
 
! Отговори
do 235 преди 12 години
"продукциЙте "Неграмотните *** да не се обаждат!
195
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И не става въпрос само за пари. "Нови" версии излизат всяка година с по два три разместени бутона и някоя дребна поправка, и тряя да си плащаш по 3-5 хиляди долара.... е няма да стане. Щото за да работя пълноценно ми тряя софтуер който е сумарно за около 20к в евро. Това нещо няма как да го ъпдейтвам всяка година. А като си голяма фирма, боли много да ъпдейтнеш стотина работни места и още толкова машини за рендер.
194
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И да продължа темата, как според теб се появяват голяма част от продукцийте или софтуера пиратез? Аутодеск са *** и не могат да си защитят продуктите ли? ХАХАХА ПИЧ ТЕ САМИ ГИ ПУСКАТ! Щото като свикнат хората да копат на тях, в едно близко бъдеще отиват някъде да бачкат и ги изискват! Не живей с илюзията, че като свалиш един файл и си *** крадеца. Преди тва са те окрали стократно същите тези.
193
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
FAQ аз също си плащам, всъщност аз ПРАВЯ ТЕЗИ ФИЛМИ, просто тва ми е професията. Знаеш ли колко лицензирани продукта имо във фирмата ни..... щото аз знам. Точно нула. И за големите компании е същото. Ситуацията е крадеца вика дръжте крадеца. Работил съм за много компании през годините, извън бг е същото. Купуват 5 лиценза за замазване на очите и всичко друго е пиратез. Говоря за доста големи филмови компании в частност една новозеландска, да се сетиш по-лесно....
192
0
 
14
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Не си правете илюзии. Управляващите в целия свят непрекъснато ограничават правата на народите си. Икономически, политически, социални, трудови и т.н. Тези права се ограничават непрекъснато на практика като това се оправдава с "изграждане на демократични общества" - КАКВА ИРОНИЯ!! Интернет, като все още последна и не контролирана сфера е сега на прицел. Ако сега не стане то до 2-3 години пълния контрол ще е факт по един или друг начин. Спете спокойно.
191
0
 
2
 
! Отговори
! преди 12 години
Вижте как са гласували за АСТА нашите евродепутати, същите които сега се обявяват против споразумението на votewatch.eu на 10.03.2010
190
0
 
13
 
! Отговори
................ преди 12 години
Това е една много важна и голяма стъпка към Новия Световен Ред. Не трябва да им позволяваме да ни тероризират.
189
0
 
3
 
! Отговори
До FAQ преди 12 години
A искат ли баща ***?