Четиримата интернет шерифи, които цензурират света

Някога нетът беше свобода, а днес имаме Apple, Facebook, Amazon и Google
Обновена: 5 сеп 2012 12:45 | 5 сеп 2012 12:45, Бойчо Попов
48
Четиримата интернет шерифи, които цензурират света
Големите концерни ни помагат да видим интернет през техния поглед. Снимка: Getty Images

Тест. Статистика. Това са реакциите на служител на Facebook към критикуващи абонати на социалната мрежа. „Blockwart 2.0" и „а ла Щази", ядосват се те, защото Facebook ги е разпитвал за техните приятели. Компютърните системи на Facebook по-рано са забелязали някои потребители, които изглежда използват псевдоними вместо истинските си имена. Сега обаче на бизнес философията на компанията не пасва това, нейните абонати да имат тайни. Така Facebook нарежда преди няколко седмици на софтуера си да идентифицира приятелския кръг на заподозрените и да го пита: „Това ли е истинското име на вашия приятел"?

Тест ли? Що за тест? Дали хората ще предадат доброволно приятелите си, ако даден софтуер ги подкани да го сторят, пише в свой анализ германският вестник Die Zeit.

Разузнаването на Facebook е само един от многото случаи, в които водещи корпорации налагат на потребителите си със съмнителни правила за етика своите закони. Приблизително по същото време Apple отказа да пусне в магазина си сатирична игра, програмирана за iPhone от Фредерик Джейкъбс от Сан Франциско. Тя се нарича Angry Syrians и критикува с колоритен комикс бруталния режим на президента Башар ал-Асад. Защо не ѝ бе разрешено да се появи в сайта на Apple? Защото това можело да се обозначи като "опозоряващо, обидно“ съдържание, казва програмистът.

Apple потиска политическо мнение? Колко често го прави?

Или Amazon: в началото на юни компанията премахна черната книга за международната природозащитна организация WWF от своя магазин. В нея авторът Вилфрид Хюсман критикува близостта на организацията за опазване на околната среда до индустрията, очерта се и правен спор. Amazon забрани книгата още преди съдът да излезе с решение. Но това не означава ли, предвид пазарната мощ на Amazon, че всъщност един концерн по същество може да решава какво да четат хората и какво - не?

Или Google, която филтрира резултатите от своята световна търсачка дори и с политически цели, понякога пренебрегвайки личните интереси на потребителите.

Какво се случва?

Някога интернет беше място на свободата, където можеше да се открият непознати светове и дори човек можеше да се загуби. Място, малко анархично и диво, но все пак свободно.

Днес има Apple, Facebook, Google и Amazon. Четири американски концерна владеят интернет и заедно имат значителен дял от населението на света като клиенти. Те съчетават около 80 на сто от трансграничния трафик на данни. 40% от времето, което хората прекарват онлайн, е в страниците на голямата четворка. Facebook има десет пъти повече потребители от жителите на Германия. Google отговаря на 1 млрд. търсения на ден.

Четирите концерна определят мрежата, наводняват я с идеологии, морал, идеи за добро и зло. Те са създали дигитален свят, който повече напомня един авторитарен Дисниленд, отколкото дива джунгла. Отчасти от самосебе си, отчасти принудени от някои правителства да създават факти и установени правила, които следва да се прилагат за всички. Така те вече са мощни машини за цензура и гардове на мисли. И инструменти за управление.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: applegoogleAmazonFacebookинтернет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
4
 
! Отговори
benevolent преди 11 години
Телеом Австрия като си раздаваха подкупите миналата година (скандал на десетилетието в Австрия) се опитаха да ме въвлекът в картела им на българския пазар (чиста печалба от 1 млрд само за тях от 3-4 години) като ме заплашваха, че ще ми отрежат пръстите ако откажа и Брюксел каза, че застава на тяхна страна като собсвеници.
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Izvinete v bulgaria e svobodno zashto horata barkat v konteinerite da se prehranvat tova li e svodata
17
7
 
11
 
! Отговори
N.B. преди 11 години
ДО 15: Като го следят ФБР и ЦРУ, защо не можаха да премахнат WikiLeaks /а само направиха жалък опит/? Интернет сме ние хората.А и да ме следят дреме ми, пускам да си точа най-новият филм,който върви по кината и 5 пари не давам.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко е изчислено. Всичко. Сега ще ви оберат чрез последният нефт. След това ще ви пуснат електрически пътища и магистрали където автомобилите да карат на ток чрез плоски кабели по асфалта - който кабел ще дава ток чрез цифрово повикване и отчитане на ползването. Вече токът ще е достатъчно скъп.
15
7
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 11 години
"Мда.Какъв беше един от основните принципи на масоните?Унищожи и после съгради. Изводите всеки сам"------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Не цитирай основните принципи на масоните като въобще не си наясно с тях ;)
14
2
 
25
 
! Отговори
hota преди 11 години
Фейсбук е създаден да събира лични данни ,навици желания в един масив които един ден ще се използва за манипулиране на персонажите в личен и професионален план.Един път влезеш ли ,няма изтриване на досието............
13
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Някога нетът беше свобода, а днес имаме Apple, Facebook, Amazon и Google"Като не искаш да те "следят" в нета, просто няма да си правиш профили в тъпите социални мрежи... Много сложно!
12
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо ново под слънцето.Преди са се базикали ,че за един град от 10хил души е имало 20хил куки да ги подслушват.Колкото по пропаданала е една страна толкова повече се разчита на подслушване,доноси,манипулации кризи и тн.Разбира се тва работи само в разни "черни" страни дето си е мизерия.
11
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Четирите концерна определят мрежата, наводняват я с идеологии, морал, идеи за добро и зло".===Е, не. Дайте сега да не филтрираме нищо и да пуснем свободно детска порнография, самоучители за терористи-камикадзета и прочие работи, а? Айде стига простотии.
10
5
 
26
 
! Отговори
Ани преди 11 години
Свобода? Хахаха! Трябва да си много ***, за да мислиш, че някога някъде си бил или ще бъдеш свободен... Хубаво е да се стремиш към нея, това дава смисъл на живота :)
9
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ах , колко са лоши глобалистите , ах ... ами добре , бе джанъм. Кара ли ви някой да пазарувате от лидъл и кауфланд ? Кара ли ви някой да си купувате "Ябълката" ? НЕ , нали ?! Най - мразя лицемери , ама при първа възможност тичкат да си купят кифтета от промоцията...
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
9Напиши в гугъл - как да си изтрия профила във фейсбук...И ще разбереш ;)
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Помогнете!!!Как да се деактивирам (изключа) от Facebook???
6
5
 
12
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
никой не ви кара да ползвате гугъл или фейсбук, има и други търсачки, има и други социални мрежи. като ползвате тях, ще спазвате правилата им
5
3
 
21
 
! Отговори
а ми преди 11 години
и ДНЕС.БГ прави същото.
4
1
 
17
 
! Отговори
Ще ги съдя преди 11 години
Дискриминация,расизъм,нарушаване на човешките ми права,личен живот и свобода!
3
7
 
8
 
! Отговори
До тихата_стъпка преди 11 години
Завинаги самотен не-социален тип, каза колко му е хубаво да е такъв, защото няма какво друго да каже. Социалният ***, за който говориш не е само ФБ приятелю.
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
""Четирите концерна определят мрежата, наводняват я с идеологии, морал, идеи за добро и зло.""Мда.Какъв беше един от основните принципи на масоните?Унищожи и после съгради.Изводите всеки сам.
1
1
 
32
 
! Отговори
. преди 11 години
от четирите изброени ползвам само Гуугъл , не смятам че може особено да ми промени живота и мисленето като филтрира резултатите от търсенията ми , но все пак по този начин един вид ограничава достъпа ми до желаната информация , защото никой не гледа всички страници с резултатите , а само първите няколко - поне аз де ...