Apple глези служителите си със "Синьо небе"

Компанията търси нови начини, с които да задържа талантите си
Обновена: 14 ное 2012 11:01 | 14 ное 2012 11:00, Бойчо Попов
35
Apple глези служителите си със "Синьо небе"
Снимка: Getty Images News

Apple копира Google. Поне що се отнася до въпроса за удовлетвореността на служителите. Преди няколко месеца компанията е информирала някои служители за една инициатива, наречена Blue Sky. Тя трябва да позволи на малка група да прекара няколко седмици извън нормалната си дейност – тоест занимавайки се с други неща. За това пише Wall Street Journal, позовавайки се на трима служители, включени в програмата.

Това е ограничена версия на подобни програми, с които Силициевата долина търси от дълго време насам нови идеи. Може би най-известният модел вероятно е инициативата на Google "20% time". Служители на търсачката може да прекарат до 1/5 от времето си в използването на други проекти, които не са в редовните им задължения.

Досега тази идея бе трън в очите на Apple. Компанията от Купертино, Калифорния, е известна със своите тесни екипи, организирани само около няколко проекта. Тези проекти са дефинирани по правило „от горе“. Служителите в миналото често се оплакваха от липсата на отворени възможности. Hidden Field

Когато става дума за културата в технологичните компании, Apple все още е специален случай. Мениджърите в компанията отдавна са игнорирали обичайните облаги в Силициевата долина, включително безплатната храна. Те бяха убедени, че работата в Apple и върху най-популярните продукти, са достатъчен аргумент, за да се запази персонала.

По време на събитие на вътрешнофирмена програма за мениджъри, шефовете в Apple са стигнали до извода, че дружеството в някои отношения напомня военните, отколкото традиционния бизнес. Но под управлението на Тим Кук, който пое шефската позиция преди година от съоснователя на Apple Стив Джобс, Apple става по-приятелски настроен към служителите.

Кук създаде малки програми за насърчаване, към които Джобс никога не бе показвал голям интерес. Така например служителите получават отстъпки за продукти на Apple. Също така всяка сума, която се дари за благотворителност, се удвоява от компанията. Кук положи големи усилия, за да похвали служителите на Apple по време на медийни събития на компанията. Той се поставя повече в ролята на инструмент, отколкото своя предшественик, и казва, че служителите ще извършат "най-добрата работа на живота си."

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
7
 
! Отговори
/// преди 11 години
Е да крадците и адвокатите и те са хора и те трябва да разпускат от време на време
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
11 то в статията си пише кой от кого е откраднал идеята, а ти за идеи си седнал да ми пишеш глупости. Изобщо прочете ли нещо по темата или ...
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Радвам се, че има хора като тебе, Неее. Наистина ми става супер кофти от това масово хейтене на всичко от всички в БГ, и съм забелязъл, че колкото по-голям неудачник е човек в живота си, толкова повече злобее и си позволява дори да отрича признати от целия свят личности и техните постижения, което е и тъжно и смехотворно едновременно. Но човек е затова, да се бори с неправдата ;)
11
4
 
5
 
! Отговори
Нееее преди 11 години
До (9) Чикаго:Колега, *** от 7 да не мислиш, че знае кой е Пикасо? Целта му е просто да се изака, където види името на Ябълката и всичко свързано с тях )) Има един друг ***, от подобните на 7, който пък всеки път пише как аха-аха и видиш ли фалирала вече Ябълката ))))Галошите не седнат да измислят нещо, някоя идея или нещо свежо да направят, просто им е нужно да плюят по-някой, българска черта. Добре, че направиха айфона и аппстора )) че от тогава не се налага да работя вече ))
10
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
6 чудя се всички ли ябълкови тиквочи са кухи като градински *** като теб и тъподателЕЕ или само 99% сте такива.
9
4
 
10
 
! Отговори
chicago преди 11 години
До 7 Похвално е,че си чел автобиографията на гениалния Стив Джобс.Добрите художници копират,а гениалните крадат го казва Стив,но цитирайки Пикасо.Какво ли е искал да каже Пикасо?
8
14
 
13
 
! Отговори
Кеке преди 11 години
епъл са наи-иновативната и креативна компания на всички времена. голями са!
7
7
 
16
 
! Отговори
5 преди 11 години
Епъл са копирали почти всичко, което продават. Те дори не го и произвеждат. Девизът на Стив Джобс е бил: "Добрите художници копират, а гениалните крадат" и това го пише в ОФИЦИАЛНАТА му автобиография, която ЯВНО не си чел :)
6
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2ри - май с пяна на уста сте вие *** хейтъри (без значение дали е Епъл или нещо друго), а ти си първят от тях ;)
5
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То пък едно копиране, като че ли са копирали продукт от някой, както правят доста други.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Apple копира Google."Ай стига бе, не може да бъде, нали беше обратното.Уж всички крадат от епъл пък реалността е друга.
3
0
 
17
 
! Отговори
... преди 11 години
Чак наскоро имат отстъпки от епъл продуктите... ужас. В Google доколкото знам често служителите получават безплатно по някоя от джаджите, които компанията прави. Безплатната храна, забавления и т.н. са от много време, а самите офиси - предполагам всеки от вас е виждал снимки в интернет - изглеждат невероятно. Похвално е за *** Кук че започва да обръща повече внимание на служителите си, защото без тях и техните умения, компанията би загинала.
2
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, сега да се появят Apple-***, които да започнат пяна на уста колко иновативна е тая компания и как "другите копират от тях".
1
4
 
3
 
! Отговори
Пацо преди 11 години
баси, и аз така искам...