Ще стане ли WhatsApp платена?

Искане за плащане по принцип не би било неоправдано
Обновена: 21 ное 2012 12:27 | 21 ное 2012 12:27, Бойчо Попов
17
Ще стане ли WhatsApp платена?
Илюстрация: Investor.bg

Сред най-популярните услуги за смартфони са тези за съобщения като WhatsApp. Сега обаче отново се появиха слухове, че алтернативата на SMS-ите ще стане платена. Като пожар в мрежата се разпространяват слуховете, че WhatsApp вече няма да е безплатен. Всички медийни публикации се позовават на един източник – блога mobiFlip. Под заглавието „ WhatsApp призовава потребителите на  Android към касата“, авторът цитира изказвания на приятели и читатели, които от началото на ноември били карани да подновяват абонамента си срещу сума.

Но и в миналото имаше постоянно спекулации, че WhatsApp ще започне да събира такси. Досега обаче тази информация винаги се оказваше невярна.

От самото си основаване услугата наистина бе безплатно продължавана година след година, но искане за плащане по принцип не би било неоправдано. Hidden Field

Така например за потребителите на Android смартфони в Google play съвсем ясно пише: "Първа година безплатно! (0,99 долара/на година след това). Това са почти 80 евро цента на година. В iTunes-Store на Apple приложението за iPhone струва 89 евро цента еднократно. На своя уебсайт доставчикът посочва в подробности: "С iPhone трябва да платите само веднъж, когато изтеглите приложението. Apple ще сваля след това WhatsApp толкова често, колкото е необходимо. Моля, имайте предвид всеки път да използвате един и същ идентификационен номер. За всички останали телефони (Android, BlackBerry, Windows Phone и Nokia) WhatsApp е безплатно за една година. След тази година имате възможност да подновите абонамента си за една година за 0,99 долара. Абонаментите са кумулативни, което означава, че когато платите за още една година, срокът ще бъде добавен към вашия абонамент или безплатна година. Няма разлики между безплатната и платената версия на WhatsApp, с изключение на срока на валидност".

Сигурността отново под критика

Според публикация от август всеки ден чрез приложението се изпращат повече от десет милиарда съобщения. Тъй като създателите на WhatsApp не пускат реклама в тяхната услуга и "никога не продаваме лична информация на никого", финансирането на компанията би имало смисъл чрез продажбата на самото приложение.  Потвърждение от създаделите на WhatsApp обаче засега липсва.

Въпреки многото уверения по темата за сигурността WhatsApp многократно попада в полезрението на защитниците на лична информация, потребителски съветници и хакери. Така например германската неправителствена организация Stiftung Warentest критикува услугата през май за това, че праща целия адрес на потребителя на услугата некриптиран на сървър в САЩ. И въпреки че 61 процента от всички собствениците на смартфони се притесняват за сигурността на своите данни, както показва проучване, поръчано от Федералното министерство за защита на потребителите, популярността на приложението не пада. Така например в Германия през октомври 2012 г. почти 53% от потребителите на смартфони използват WhatsApp Messenger, който по този начин е изпреварен по брой ползватели само от приложението на Facebook - с 68,5% от всички собственици на смартфони.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Re преди 9 години
kolko se plashta
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
че я кракнеме...
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кво се правите-сякаш приложенията за Андроид са безплатни?Има и безплатни има и платени.Като при всички такива джаджи.Хах безплатни били.Отворете аппстора и вижте колко са безплатни.Цените варират между левче и 20-30 лева за най-скъпите.Безплатни са само някакви ограничени версии на програмите.
12
1
 
0
 
! Отговори
Guagzhou преди 11 години
Svalete si kitayskiq WeChat i vsicki griji otpadat . Nay-dobriq social app po moe mnenie...
11
3
 
7
 
! Отговори
Viber преди 11 години
Polzvam Viber mnogo e dobra
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 11Така ли мислят "индианските ти зъби" ? И защо, ако не е тайна? За Скайп може би се плаща от Епъл? Та нали ако го направят платено, ВЕДНАГА ще се появи друга подобна услуга.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ползвам Whatsapp от повече от 3 години и това, че след 1вата се плаща НЕ Е ВЯРНО, въпреки че наистина го пише.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Бат МироТемата дали таи програма ще стане "платена" се говори от доста време. Това, че не си я чувал нищо не означава. Точно Viber е доста нескопосан вариант на WhatsApp. Ползвал съм и двете, whats app остава несменяема. По въпроса за батерията и Skype, и Viber, и Whats Aрр я смучат доста.
7
1
 
3
 
! Отговори
Бат Миро преди 11 години
до Shino(6), ползваш скайп, а батерията на телефона? Тоя бъгав скайп е скапва за норматив, дори батерии с много mAh. Ще бичиш точно половин ден , и като ти потрябва да си свършиш нещо наистина полезно с телефона или да се обадиш - ще търсиш контакти да заредиш.Колкото до тая програма горе, даже не я бях чувал. Който иска безплатно да си праща съобщения - Viber - хем може да пращаш и на Андроид и на айфони без проблем. Пък тия да си търсят абонаментите.
6
1
 
0
 
! Отговори
j преди 11 години
еее много е евтина няма да си я купя
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Smogза аЙфон винаги е била платена, с изключение на няколко дена.
4
3
 
2
 
! Отговори
Smog преди 11 години
За iPhone отдавна е платена...
3
0
 
3
 
! Отговори
Paco преди 11 години
Totalen chukundur si!
2
1
 
9
 
! Отговори
До Пацо преди 11 години
Да бе, не стига че те карат да го ползваш, ами сега чак и да плащаш. Чесно **** хората. Те тея няма и 2 лева на година, сигурно са всичките спестявания на човек.
1
7
 
11
 
! Отговори
Пацо преди 11 години
Да бе, само това оставаше сега... и да ме карат да плащам... Л(