US службите правят супер хакерски компютър

Информацията за разработката изтече от предоставен от Сноудън документ
Обновена: 3 яну 2014 13:25 | 3 яну 2014 13:23, Елена Кирилова
34
US службите правят супер хакерски компютър
Снимка: архив Ройтерс

Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) планира да създаде изключително бърз квантов компютър, а с помощта му да бъдат разчитани криптирани връзки, съобщава Washington Post.

Подобен тип връзки се използват за защита на банковия сектор, в медицината, бизнеса и правителствените данни в целия свят.

Информацията за разработката идва от бившия служител на американските служби Едуард Сноудън, който през 2013 г. даде публичен достъп до 250 000 секретни документа. Именно от тях стана ясно, че NSA извършва шпионаж, а това доведе до един от най-големите скандали за изминалата година.

Новите разкрития показват, че квантовият компютър ще е значително по-бърз от класическите, а бюджетът на програмата, по която се създава, е 79,7 млн. долара. Голяма част от работата по нея се извършва в лаборатория в Колидж Парк, Мериленд.

Разработката на квантов компютър е цел на редица представителите на научната общност. Машината може да има революционно значение за света на медицината, както и за дешифрирането на кодове, каквато е и мисията на АНС. С подобен тип технология всички сегашни форми на заключване на данни ще бъдат разбити, което означава отключването и на много държавни тайни.

Физици и компютърни експерти отдавна спекулират с това дали усилията на Агенцията за национална сигурност са по-напреднали от тези на най-добрите цивилни лаборатории. Въпреки че пълната информация за научното изследване на службите остава неизвестна, документите, предоставени от Сноудън, предполагат, че NSA е по-близо до успеха, отколкото останалите учени.

Документите разкриват, че агенцията извършва някои от своите изследвания в големи стаи, известни като клетките Фарадей. Те са предназначени да предотвратяват проникването и изпускането на електромагнитна енергия, така че да деликатните експерименти да бъдат предпазени.

Докато класическият компютър трябва да направи едно изчисление в даден момент, квантовият компютър може да избегне този тип изчисления, за да реши проблема. Това му позволява да открие верния отговор много по-бързо.

Квантовият компютър е труден за създаване поради деликатната му природа. Градивните елементи на такава машина включват отделни атоми, фотони и електрони. За да се поддържа квантовата природа на компютъра, тези частици трябва внимателно да бъдат изолирани от външните условия.

Създаването на работещ квантов компютър ще отвори вратите към по-лесното разбиране на силните инструменти за криптиране, които се използват днес, включително стандартния, познат като RSA.

Квантовите компютри имат много приложения в науката, включително могат да помогнат за създаването на изкуствен интелект. От документите, предоставени от Сноудън, става ясно, че американските служби се страхуват от възможните последици за националната сигурност от всичко това.

Експертите не са сигурни дали в скоро време ще може да бъде създаден квантов компютър. Преди 10 години някои експерти заявиха, че такава машина вероятно ще бъде факт чак след 10 до 100 години.

Подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 10 години
Вижте Apple Mac Pro.Интересен дизайн добри параметри.На бас,че ще има още с такава форма!
27
0
 
5
 
! Отговори
Цачо Квантовски преди 10 години
Изкуствен интелект трябува, защото ората ни ползват своя. А па той квантовът компютър е създаден отдавна, даже ходи, говори, храни се, работи и т. н., ама му обясняват, че е глупав и ненужен.
26
0
 
4
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Дъглас Адамс беше описал един подобен суперкомпютър "Велика Мисъл"........На въпроса : "За живота , вселената и всичко останало" -- отговорът бе : "=42 "...........
25
0
 
0
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
изпълнява се писаното в Библията - времето на тоя свят изтича. Водят света към световна диктатура
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 18 , ами не говоря на турски и ако ми каже някои *** ще се моли за срдечен удър или някаква друга бърза смърт.Еи това ми се струва достатъчно , но виж можеш да погледнеш братята американци бомбардирали софия с минирани детски играчки и не само ....
23
1
 
5
 
! Отговори
бивш радист преди 10 години
Иначе ще е полезно американците да създадат по нови и добри компютри.Това ще е добре за всички ни.Колкото до разкодирането на съобщенията и тогава и сега това което бе тайна си остана тайна и до днес.А иначе напъните на американците тогава доведоха до компютрите от 90-те години и усъвършенстването им днес.Та нека се упражняват хората-няма лошо.Само да не си мислят,че имат шансове срещу китайските или руските математици.Е,тук вече грешат.Гениите са си гении това е то!
22
0
 
3
 
! Отговори
бивш радист преди 10 години
През 80-те години те създадоха самолетите със системи Ауакс.С тях подлушваха кодирани съобщения и след това ги разкодирали.твърдят,че са ги разкодирали 100%.Да,ама не както знаем ние радистите от онова време.А защо -само ние си знаем!Интересен е компютъра-всичките му платки са били потопени в електроизолираща течност,а вторият контур са тръби по които тече вода с диаметър 2 метра.Такъв компютър тогава е струвал стотици милиони долари.И не е вършел работа!
21
0
 
3
 
! Отговори
armany789 преди 10 години
Браво им на американците. Самоче те и сега си хакерстват на воля. Явно е че ще се опитат да подчинят селия иноформационен трафик в света на своите интереси. (iconomicabg.blogspot/p/blog-page_2.html)
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 18За мен "глупчо", това че не съм мюсюлманин и не живея в ислямска страна е достатъчно добро. Имаше и други добрини навремето, като безплатен нефт например. Все пак е нещо, а от ЮЕСЕЙ- тутурутка.
19
0
 
2
 
! Отговори
Чудейко преди 10 години
до VoltaireКогато твърдиш нещо за което си само наполовина прав трябва да си готов за спор :DЖив и здрав!
18
1
 
0
 
! Отговори
Voltaire преди 10 години
До Чудейко 15Виж не е мястото да водим спорове кой е по-запознат. Писах че отпада необходимостта от SSL, тъй като IPSec става задължителен, което не изключва сертификатите за сигурност.
17
8
 
3
 
! Отговори
до 17 преди 10 години
А ти глупчо, какво добро си видял от руснаците?
16
3
 
9
 
! Отговори
джон уейн преди 10 години
До 16Ти си заблуден от ционистка пропаганда. Идея си нямаш какво е Русия. А относно американците: когато видиш нещо добро от тях се обади.
15
10
 
5
 
! Отговори
до 13 преди 10 години
Много велика сила са руснаците, затова Путин въведе отново пишещи машини на Лубянка страхувайки се от подслушване, което си е да слезеш от автомобила и да яхнеш отново магарето. Бин Ладен работеше с ръчно написани бележки за да не го подслушват, но и това не му донесе успех. По същия начин и Лубянка ще стане една силно затворена и не оперативна система. Преди 20 години Русия беше 20 години след САЩ в момента са 40 години след САЩ. Това е голямата заслуга на Путин.
14
0
 
1
 
! Отговори
Чудейко преди 10 години
до VoltaireХахахах - не, човече недей! Все пак се радвам че осъзнаваш - стъпка в правилната посока!Тази а и още 100 подобни съм чел - това не означава, че всичко написано в тях е вярно.Вместо да четеш статийки вземи прочети някоя спецификация или попитай някой който разбира!Няма да ми стигне мястото да ти обяснявам защо не си прав. Най-добре попитай сис *** който работи в някоя банка - ако познаваш такъв той ще те просветли!Като четеш статии е редно да прочетеш и коментарите под тях
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не разбрах само защо видеото е към тази статия ?!Да видеото за гърците и уебсайта им с положителни новини ... къде е връзката с квантовия компютър ?
12
9
 
19
 
! Отговори
джон уейн преди 10 години
САЩ са бита карта. Световното "господство" им се изплъзва, бааавно, бааавно, но сигурно. Новата световна сила номер едно ще бъде Русия, а в съюз с Китай ще установят тотална военна и икономическа хегемония в света. А ние трябва да сме доволни, че донякъде сме създатели на тази велика страна с корави хора.
11
3
 
0
 
! Отговори
Voltaire преди 10 години
До ЧудейкоДа осъзнавам. Ако сложа линк ще го изтрият, затова използвай в гугъл с IPv6 - The Death of SSL. Това е само една от многото статии по темата.
10
3
 
5
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До 6Zashto dyrjish tolkova da se izlagash pred vsichki? Kvantovata teoria e dokazana na praktika otdavna.
9
0
 
5
 
! Отговори
Чудейко преди 10 години
До Voltaire"... с навлизането на IPv6, който премахва необходимостта от SSL ..."ко?не!ти въобще осъзнаваш ли какви глупости пишеш?