Компютрите "Правец" се завръщат на пазара до месец?

Очаква се през април да бъдат пуснати 1000 лаптопа от родната марка
Обновена: 12 мар 2014 07:27 | 11 мар 2014 20:05, Екип на Bulgaria On Air
214
Компютрите "Правец" се завръщат на пазара до месец?
Снимка: Bulgaria On Air

Връщането на пазара на българската марка компютри "Правец" може да стане до месец. През април е планирано да бъдат пуснати в продажба първите хиляда бройки от лаптопите. Те ще се продават на сайта на производителя.

Зад pravetz.bg стои фирмата за почистване на преносими компютри "Лаптопклийн", чийто собственик е Бойко Вучев. Всички компоненти за компютрите ще се доставят от Тайван, а сглобяването ще става у нас.

Първоначалните планове бяха до края на миналата година лаптопите да се появят на пазара, но тестовата фаза на прототипите се проточи във времето, което измести пуска с няколко месеца.

Друга промяна има и при операционната система. Идеята беше тя да бъде собствена марка "Правец ОС", но първите лаптопи ще бъдат с инсталирана версия Windows 8.1 на Microsoft, като една от причините за забавянето е дългата разработка и тестване на местната платформа. Концепцията на преносимите компютри включва те да са съвместими с различни операционни системи, но поради липсата на ресурс този процес най-вероятно ще става поетапно.

На сайта е описано, че лаптопите ще могат да работят освен с Windows 8 и "Правец ОС" също и с Android, Chrome OS, Solaris и Windows 7. Новите машини ще са с най-мощния модел процесори i7 на Intel.

Ще разполагат с три вариации, като разликите в тях ще са оперативната памет, която ще бъде между 4, 8 и 12 GB RAM, и дисковото пространство. Тези характеристики ще определят и цената на устройството, която ще бъде под 1000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
1
 
! Отговори
georgi преди 10 години
Ако цената не е надута ще има купувачи, ако е надута няма да има, защото всеки може да си купи от сайта на производителя и той да изпише каквото си иска за име на лаптопа.А колкото до "Правец ОС" най-вероятно ще е доработка на някой Linux. Ако наистина цената не е надута, аз бих си взел като се има предвид цената на другите брандове за ultrabook и това което предлагат.Дано да не е поредния който си мисли че ще надува цената и ще печели, защото много от техниката в БГ е с изкуствена цена.
163
0
 
0
 
! Отговори
Az преди 10 години
До BOKOЧе то го има :)
162
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
много се дразня от разбирачите тука,дали ще Ейсър,Асус или Епъл все са произведени с китайски или тайвански части в Китай,ако има прилична гаранция не ме бърка
161
3
 
1
 
! Отговори
alexandargs преди 10 години
Тая история с ПРАВЕЦ май ще е същата като с GREAT WALL купуваш и после ревеш. Дано не съм прав ама надали
160
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я ми обяснете какви негативни представи носи марката Правец че нещо не се сещам. По ония времена това бяха ЕДИНСТВЕНИТЕ представи и асоциациите, които правя са КАРАТЕКА, МАРИО и още няколко игри, по които съм си губил ума като дете. За 4 години работа с ИМКО2, при това усилена, не съм видял един развален комп. Нещо доста рядко срещано досега.
159
1
 
0
 
! Отговори
BOKO преди 10 години
NAPRAVETE LOGOTO NA GARBA NA EKRANA NA KOMPIUTARA DA<<<<>>> !!!!! NQMA DA SBURKATE TOVA MN SHTE OTVORI CQLOSTNIQ DIZAIN NA MASHINATA
158
0
 
2
 
! Отговори
galabin boevski преди 10 години
EVALATA NEKA PREBADE BULGARSKOTO >>>>>MADE IN BULGARIA !!!!! E LOGOTO ME KEFI KATO NA TRANSFORMARS E ..S VAS SME MOM4ETA !!!POKAJETE NA SVETA KVO MOJEM !!!! NEKA BULGARSKATA INDUSTRIQ V RPOIZVODSTVOTO NA TEHNOLOGII PROCAVTQVA !!
157
0
 
6
 
! Отговори
trol преди 10 години
аз имам все още един ПРАВЦ-82 в нас. скоро го включвах и синковеца (13г) гледаше като изстребител, като започнах да му показвам разни програми на BASIC.... ех какви времена бяха :)
156
0
 
3
 
! Отговори
solaris преди 10 години
Точно при лаптопите какво значение има МАРКАТА,има значение какъв е хардуеъра,дали ще пише Правец или Тошиба все тая,важно е какви възможности има машината и кой е правил компонентите.
155
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обичам Правец! Господ с вас и бизнеса ви! Че като е Епъл не е с тайвански, сингапурски или китайски части ли??? Нека пребъден Българското!
154
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тея лаптопи са копие на:toplaptop.bg/laptopi-samsung/Laptop-SAMSUNG-3series-NP370R5EA02BG-156-4GB-500GB-Win8.htmlизключително ниско качество и евтини компоненти... поредняи китайски ***
153
0
 
4
 
! Отговори
българин преди 10 години
Навремето не купувахме ли телевизори"Велико Търново" сглобени с чужди части и някои от тях работят вече повече от 30 години!Идеята е добра Ако и изпълнението също е добро това производство ще го бъде.
152
0
 
4
 
! Отговори
Ако преди 10 години
Ако частите са тайвански и машината е с добри параметри както се обещава значи трябва да е добра и да си струва парите.През 80-те години английски експерт бе казал,че България е производител на компютри като всеки друг.Така,де да не би пък всичко китайско да е върха?Но ако се събере от добри части и машината като цяло е добра.Аз бих купил!
151
2
 
6
 
! Отговори
Спиридон преди 10 години
189, предполагам си на 18-20г и нищо не знаеш за марката ПРАВЕЦ?"НЕГАТИВНИ" ????? Братле, на коя планета живееш??? Това е култов бранд. През 80-те произвеждаха машини може би по-добри от Синклер, Комодоре и Епъл. Самите Епъл някъде преди много години признават, че по-добър ревърс енджиниъринг не е правен, чедаже тукашните инженерчета добавили това-онова и го направили по-добър от Apple-III
150
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
сантиментален спомен за марката и съответно не си играят игрички, а работят с не толкова изискващи програми. Мисля, че като искаш да си с мощен процесор и нова операционна система, не удачно да избираш име, което се свързва с нещо старо и демоде. Или запазват името и сменят целевата група или сменят името и запазват целевата група. А по-характеристиките сякаш искат да са насочени към играчите на игри.
149
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако е с цена под 1000 лв., дори да е с наистина най-мощния модел процесор не би се купувал, точно за негативните представи които носи марката. Нищо, че компонентите ще бъдат като на повечето компютри. Така, че по-добре с по-слаб процесор и по-евтина операционна система, но на по-добра цена за да се реализира на пазара. Причината е проста, който обича да цъка изискващи игрички, той предпочита и по-мощен и непременно марков компютър. Целевата група трябва да е по-възрастните, които имат някакъв
148
0
 
5
 
! Отговори
Kriko преди 10 години
Бих си взел някоя антика като правец-8д или 8с , 8е за мен те имат сантиментална стойност , но не ми трябват никакви съвремени изгъзици които мога да си купа от всеки ъгъл ....
147
1
 
2
 
! Отговори
читател преди 10 години
Аз си взех преди повече от 3г. един от първите лаптопи на Acer с i5 процесоr - 5740G.Много добър в повечето отношеия.Единственото нещо,което се повреди беше хард диска.Хардът не беше произведен в Правец,както се досещате,а беше Уестър диджитъл.Така че,ако лаптопът не е бг сглобка,няма гаранции пак!Но ако има резервни части на един куриер разстояние е Ок!
146
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
12GB рам и i7 за под 1000лв? Айде не ни правете на луди, дори и да е вярно си представям колко "качествена" ще е изработката...
145
3
 
7
 
! Отговори
8 МВ преди 10 години
Момчета и момичета, уважаеми съфорумници, братя Българи,през 2008 си купих лаптоп Тошиба Л300 сателит.От тогава до сега ползвам тоя комп ежедневно и не е мръднал- дори не е преинсталиран - не го казвам за да се похваля,а за да направя един опит за сравнение. Ако това нещо наречено Правец и направено от китайско-тайвански части 3-то качество изкара 1 година без проблем и без нужда от преинсталация и профилактика - тогава ще призная,че вече имаме отново производство на нЕкакви компютри...

Спонсорирани публикации