Компютрите "Правец" се завръщат на пазара до месец?

Очаква се през април да бъдат пуснати 1000 лаптопа от родната марка
Обновена: 12 мар 2014 07:27 | 11 мар 2014 20:05, Екип на Bulgaria On Air
214
Компютрите "Правец" се завръщат на пазара до месец?
Снимка: Bulgaria On Air

Връщането на пазара на българската марка компютри "Правец" може да стане до месец. През април е планирано да бъдат пуснати в продажба първите хиляда бройки от лаптопите. Те ще се продават на сайта на производителя.

Зад pravetz.bg стои фирмата за почистване на преносими компютри "Лаптопклийн", чийто собственик е Бойко Вучев. Всички компоненти за компютрите ще се доставят от Тайван, а сглобяването ще става у нас.

Първоначалните планове бяха до края на миналата година лаптопите да се появят на пазара, но тестовата фаза на прототипите се проточи във времето, което измести пуска с няколко месеца.

Друга промяна има и при операционната система. Идеята беше тя да бъде собствена марка "Правец ОС", но първите лаптопи ще бъдат с инсталирана версия Windows 8.1 на Microsoft, като една от причините за забавянето е дългата разработка и тестване на местната платформа. Концепцията на преносимите компютри включва те да са съвместими с различни операционни системи, но поради липсата на ресурс този процес най-вероятно ще става поетапно.

На сайта е описано, че лаптопите ще могат да работят освен с Windows 8 и "Правец ОС" също и с Android, Chrome OS, Solaris и Windows 7. Новите машини ще са с най-мощния модел процесори i7 на Intel.

Ще разполагат с три вариации, като разликите в тях ще са оперативната памет, която ще бъде между 4, 8 и 12 GB RAM, и дисковото пространство. Тези характеристики ще определят и цената на устройството, която ще бъде под 1000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Навремето имаше една реклама, в която Дядо Мраз поръчва на джуджетата да му изработят една Нокиа за подарък и те я бяха издялали от дърво :)))))))
103
3
 
17
 
! Отговори
PENTIYMA преди 10 години
Дано да е с цели проводници а не с полупроводници като старите Правец
102
1
 
12
 
! Отговори
Турчин преди 10 години
Китай е огромен пазар и много по лесно е да произвеждаш Нокиа в Китай и да го продадеш в Китай вместо да го произведеш в Сащ и да го продаваш в Китай. Няма разлика в качеството. Правец може да е китайски но да се продава в Македония като български.Навремето телевизор София беше с руски части но сглобяван в България.
101
0
 
10
 
! Отговори
Инж преди 10 години
Както някой по-долу каза фирми има в България, които проектират и/или произвеждат нещо българско в сферата на електрониката и софтуера. Аз самият работя в такава. Просто са малко, а и правят неща, които не са за обикновеният потребител. Правете разлика между проектиране, производство,сглобяване и търговия.Има мениджъри за възхищение, но не и този случай, това е най-обикновенна търговия, а търговци в България колкото искаш.
100
3
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До Запасен Така както си се засилил да не вземеш и ти да напишеш някоя операционна система? Или само ще си съавтор?
99
1
 
11
 
! Отговори
Сандо преди 10 години
искам го, но с 5,25 floppy
98
5
 
21
 
! Отговори
Тодор Живков преди 10 години
Ха така ,тая година полупроводници , догодина цели проводници....
97
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Намерих новия Правец:pcspecialist co.uk/notebooks/ultraNoteII-15/Поне като ще е 'български' лаптоп да му бяха сложили клавиатура с кирилица за БДС срещу 10 паунда отгоре.
96
8
 
13
 
! Отговори
Турчин преди 10 години
Големи злобари сте българите. Всичко се произвежда в Азия и главно в Китай. Важна е търговската марка. Тошиба, Nocia, всичко е Чайна. Турция е лидер в производството на сат.приемници а всъщност само ги сглобяват...защото китайското е евтино..това е. Китайците работят за купа с ориз но ни си имаме търговска марка..
95
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До :) то сигурно частите за HP и другите лаптопи и компютри се правят в Америка и Япония
94
2
 
7
 
! Отговори
ХА,ХАА АМИ ,ДА... преди 10 години
....ДЕНИСЛАВЕ ....ХА,ХА,ХАААААААААААААА...АМА ТАЗИ "МАРКА" ---НЯМА ДА ПРОДАВА ПРОДУКЦИЯТА ..ОСВЕН АКО Е ПО 100-лв/бройката!
93
0
 
1
 
! Отговори
ХА,ХАА АМИ ,ДА... преди 10 години
...126 е *** прав!!!!!!ПОЗДРАВЛЕНИЯ ----ЗА ИЗКАЗАНИТЕ ПРОЗРЕНИЯ!КОНГРАТЮЛЕЙШАНС ПИЧ....ХА,ХА,ХАААААААААААААААА....
92
0
 
9
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
Какво им е българското? Щом ще се сглобяват тук - значи нищо не се произвежда. Единствено софтуера, но и той ще се прави поетапно. Аз винаги си купувам компа на части - значи ли че произвеждам компютри? Отдавна в България се сглобяват и лаптопи, избираш хард, количество рам и ти се сглобява тук. Единственото българско ще е името "Правец".Пожелавам им успех, ако цената и обслужването е равно на чуждите марки - то ще избера българското. Ако бъдат по-скъпи няма да ги бъде много време.
91
2
 
22
 
! Отговори
:) преди 10 години
Небрандирани тайвански *** и сега се продават в България. Ако искаш и ПЕШО+МАРА=В.Л. могат да ти напишат на лаптопа. Единственото хитро в случая е, че се разчита на безплатна реклама покрай откраднатото име и на ***, които ще "подкрепят българското" ... но те пък 1000 лева за лаптоп не дават :)
90
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Български ***, затова и ще си останете нация от ратаи, сервитьори и берачи на малини. Само негативизъм и злоба.Плюя на вас и ме е срам, че съм българин.
89
0
 
6
 
! Отговори
Ако преди 10 години
До П.ПетровГовориш за въпросните алтопи - наистина са за лапнишарани
88
0
 
0
 
! Отговори
Явноо преди 10 години
До ДА ВИ СВЕТНА:доста продаваш... фасони
87
0
 
16
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Комичен е, защото както вървят нещата някой ще изобрети топлата вода и това ще бъде шумно отразено в медиите, а стадото ще се възхищава.Трагичен е, защото на такива като мене им се реве, като гледат до къде е стигнало всеобщото затъпяване на нацията.И за това положение са отговорни всички замесени във властта пряко и косвено, чрез корупция, през последните 24-ри годи
86
0
 
5
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА: преди 10 години
."...НЕ Е ВАЖНО КАК И КАКВО ПРОИЗВЕЖДАШ---ВАЖНОТО Е КАК ЩЕ ГО ПРОДАДЕШ !!"ЗАЩОТО СТОКАТА НЕ Е ПАРИ .....ДОКАТО НЕ Я ПРОДАДЕШ!ПРИМЕР:/...ще си купиш ли москвич ---при условие че пазара е пълен с евтини и качествени ,хонди ,мазди, опели и шевролети ....??!!!!!/ЕЛЕМЕНТАРНО Е: ....ОСВЕН АКО НЕ ИСКАШ ДА НАПЪЛНИШ С ДЪРЖАВНИ ПАРИ --ДЖОБОВЕТЕ НА НЕКОЙ ТВОЙ ДАЛАВЕРАДЖИЯ ---ЗА ДА КЛЪВНЕШ ТЛЪСТА КОМИСИОННА от НЕГО...!!!
85
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хора, това е по-голяма измама и от 'българските' джипове. Влезте в сайта на господин laptopclean. Единственото българско е лепенката (и това не е сигурно). Фирмата се съсоти от офис (гараж), чорбаджия и черноработник (техник). В Китай се сглобяват (да, сглобяват!) небрандирани лаптопи по поръчка. Ако искате отгоре може да му лепнете Зрънчо и да продавате лаптопи Зрънчо от утре. Жалко, че придобиване на правата на марката Правец е по джоба на гаражен търговец.