Повечето скиминг атаки през 2013 г. са били от България

Престъпниците вече използват безжични технологии
Обновена: 22 апр 2014 13:46 | 22 апр 2014 13:46, Бойчо Попов
21
Повечето скиминг атаки през 2013 г. са били от България
Снимка: архив Ройтерс

През 2013 г. повечето извършители на скиминг атаките (кражба на данните от банкови карти чрез подправяне клавиатурата на банкомати и четците по бензиностанции - бел. ред.) са били от България, следвана от Армения, Румъния, Бразилия и САЩ, става ясно от данни от доклада на мобилния оператор Verizon, проучил 130 инцидента от миналата година, цитиран от Bloomberg.

Престъпниците, занимаващи се с тази дейност, вече използват безжични технологии за по-лесно извършване на измамите, съобщава още Bloomberg, позовавайки се на доклада на оператора, проучил кражби на лични данни от 96 държави.

Докато преди време престъпниците е трябвало ръчно да свалят откраднатите данни от устройствата, сега те използват интернет връзка, за да получават информацията по имейл или с текстово съобщение до мобилния телефон, преминаващи хиляди километри или дори прекосяващи морета и океани.

Припомняме, че през март квебекската полиция разби мащабна схема за източване на банкови и дебитни карти и арестува четирима канадски граждани с български произход в две селища северно от Монреал и в района на Торонто. Четирима други заподозрени, също българи, все още се издирват.

Полицията съобщи, че заподозрените са поставили скимиращи устройства най-малко на 200 банкомата в Квебек и Онтарио и за периода, в който е действала схемата, са източили над 1 милион долара. Престъпната им дейност е започнала през 2008 г. Повечето от клиентите, чиито банкови сметки са били източени, са от Квебек, а тегленето на парите ставало главно в чужбина - в Мексико или Азия. 

Още интересни технологични новини четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: скиминг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
axxaxaax преди 10 години
Typoto e che mnogo hora se zaniamvat s tova neshto i dalavera niam rano ili kysno gi hvashtat. Prosto alchnosta i lesnite pari gi karat da minavat granicata.Primerno ako si iztochvash po 10 karti mesechno i ne si alchen ne e goliama rabota ama vseki kato pochne po 10 karti stava napacheno. Ima mnogo kameri.Vsichko se zapisva i analizira.Ne e kato edno vreme. A i kofti sedi v CVto edin den kato iskash da si namerish rabota. Niama nishto vechno
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Що не точел в Русия... Ми щото в Русия преди да го бутнат при загорелите в пандиза ще му строшат всичко дето може да се троши, ще му вземат всичко дето може да се вземе, пък може и да го продадат за роб някъде. Ако оживее след всичко това, чак тогава отива в завора. Липсва демокрация в Реаша, друзя ненагледни и недоучили. За това там такъв род престъпления са силно рисковани ;)
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ГУРБЕТЧИЯAaaaa shvanah ziganin v Germania si.To ot tam zapo4naha sus SAPUNA.siguRno tam 4aka6 na opa6ka za gasovata kamera.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ГУРБЕТЧИЯHODI DA SI GO ZAVRE6....GRE6KA E MAiKATi DETO E SPALa S PRASe i Si Se POQViL Ti...100% si NqKUv *** ...Aide BeZ GRE6ka da te napraia Na SAPUN
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До любопитноЩото са благородни по душа и са българския еквивалент на Робин Худ.
13
0
 
9
 
! Отговори
любопитно преди 10 години
Аз да попитам. Защо става така че тези юнаци източват банкомати на Запад, а не източват банкомати в Русия?
12
0
 
6
 
! Отговори
Gi преди 10 години
След като банките не могат да гарантират сигурност, да се върне заплащането на пенсиите и заплатите на ръка. Хем ни задължават да им ползваме керливите карти хем никаква сигурност.
11
3
 
14
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Абе, гурбетчия, спри да пишеш с големи букви, по-голям от това няма да станеш! Ще си останеш бачкатор и *** в чужда държава в която са те взели само защото им е твърде гнусно да вършат работата, която ти вършиш, защото за тях си 2-ра и 3-та категория човек. Жив и здрав и щастлив да си там където си, но не давай много ум на другите!
10
7
 
1
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
До Читак или гащник си?АБЕР НАТЮРЛИХ ! МАНН МУСС ДЕНКЕН , ВО БЕССЕР ЛЕБЕН КАНН !
9
6
 
5
 
! Отговори
Висшист с Пари преди 10 години
Оххх голяма новина чак ми хвана интереса-скука де.Аз вече 10 години работя източване на банкомати и имам на сметка 500 000 лева.Навсякъде по света ме приемат като бял човек и да видите само как ми се мазнят по хотели и барове като разпивам с к.***.Много ми е яко.Неразбирам как вас не ви уважават в чужбина?Хем им работите хем ви имат за нещастници.Аз пък ги крада пък те се скъсват да ме уважават и да ми се слагат.Не ви разбирам честно драги сънародници.Но щом пък така ви харесва...ОК!
8
2
 
13
 
! Отговори
Читак или гащник си? преди 10 години
Турците поживяха на Балканите, та се поочовечиха.На теб болката ти е другаде - вече няма толериране на турците (с успех среден 3 да влизат във ВУЗ-ове, за които на българите без привилегии се изисква отличен 5.50). Днес се толерира размножаването на ***. Но това е друг проблем.Ти си от турците, за които Ориентът е чуждо понятие. Затова, щом свърши гювеча в Бг, хукна за друга "гяурска" държава, та да се възползваш от възможностите за добър живот, които онези хора са постигнали с труд.
7
10
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
И АКО ИМА НЕЩО ХУБАВО В ТАКИВА НОВИНИ , ТОВА Е ,ЧЕ ВИНАГИ ГИ ЗАЛАВЯТ !!! българите УЖ ГОЛЕМИ СПЕЦИАЛИСТИ ,АМА ДОРИ И МАЙМУНИТЕ ОТ УГАНДА ЗАЛОВИХА българските ОБИРДЖИИ НА БАНКОМАТИ ! ВИНАГИ НЕЩО ви КУЦА !
6
15
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
ВАРИ ГИ , ПЕЧИ ГИ , българи !!! ОЧИТЕ ИМ ВСЕ КЪМ КРАЖБИ СА НАСОЧЕНИ !!! ЩОМ ТУРЦИТЕ ЗА 500 Г. НЕ УСПЯХА ДА ви ВКАРАТ В ПРАВИЯ ПЪТ , ЗНАЧИ И ГОСПОД НЯМА ДА УСПЕЕ !!! вие СТЕ ГРЕШКА НА ПРИРОДАТА !
5
4
 
8
 
! Отговори
Хак им е преди 10 години
Преди 70 години ни дадоха на Сталин, без да ни питат дали ние искаме това.45 години социализъм колко жива сила "източи" от българския народ? Чрез избиването на цвета на нацията, чрез бандитските похвати на постсоциализма, които прогониха два милиона българи от родината им?Колко назад в развитието ни дръпна този жест спрямо сатрапа Сталин?Затова сега да не пискат, че някои българи ги ощипват отвреме навреме.Ако не бяха ни дали на Сталин, сега много от западняците щяха да мечтаят да са в Бг.
4
1
 
11
 
! Отговори
МаНеКеНа преди 10 години
Тука в Испания имаше едно момче, (Българин), който да се издържаше 4 години така. Само че беше поставил чип, (Wireless Chip) в банкови автомати. Добре че падна чипа на една от картите, инак и до ден днешен щеше да си "цоца" парички от всички хора дето ползваха тоя банков автомат. След това беше вербуван от една компания, и сега вместо затвор, работи за компания.
3
1
 
5
 
! Отговори
Стефчо преди 10 години
Да Уточни , НО нима си мислиш ,че това драскащото е прелетяло някога океана и е идвало тук за да знае как са в РЕАЛНОСТ нещата? Толкова са далече от истината , но дай да си драскат за да си заработят хонорара. Нещастници.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хубаво би било редакторът да уточни, че става дума за бензиностанции без персонал, на които се плаща чрез картово устройство на самата колонка.
1
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво!Българи юнаци!

Спонсорирани публикации