Защо Гейтс се заля с кофа студена вода

Шефовете на технологичните гиганти участват в благотворителна инициатива
19 авг 2014 12:25, Бойчо Попов
18
 Защо Гейтс се заля с кофа студена вода
Снимка: Ройтерс

Социалните мрежи в САЩ Facebook, Twitter и Сие са завладени в момента от т. нар. предизвикателство "Ice Bucket Challenge". Това е благотворителна инициатива, привличаща вниманието на обществото към "болестта на Лу Гериг", или иначе казано - амиотрофична латерална склероза (ALS).

ALS е неизлечимо засега дегенеративно заболяване на нервната система. Сред известните лица, които вече са полели телата си с кофа леденостудена вода, са и високопоставени мениджъри на технологични гиганти, като главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг, маркетинг директорa на Apple Фил Шилер, главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела и шефa на Twitter Дик Костоло, пише Wall Street Journal.

По всичко изглежда, че кампанията не познава граници. От съседите от противоположната страна на улицата, през добре известни спортисти, до изтъкнати актьори - всички участват в предизвикателството. Акцията придобива вирусни размери, тъй като всеки участник има правото след това да определи други лица, които да се измокрят. Тези, които са били номинирани публично, например в Twitter или Facebook, трябва в рамките на един ден да се подложат на ледения душ или да дарят пари за изследвания в областта на заболяването.

Зукърбърг например е бил призован да участва от губернатора на Ню Джърси Крис Кристи. Впоследствие основателят на Facebook номинира основателя на Microsoft Бил Гейтс, главния оперативен директор на Facebook Шерил Сандберг и главния изпълнителен директор на Netflix Рийд Хейстингс. Фил Шилер пък предава щафетата на главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук, а Надела призова към действие главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос и главния изпълнителен директор на Google Лари Пейдж.

По правило номинираните отговарят и така темата за ALS получава допълнително внимание. Тъй като много от участниците не само изливат кофата с ледена вода над себе си, но също и даряват пари, критики, че кампанията може да се тълкува само като забавна, засега няма. Асоциацията ALS обяви, че от края на юли досега е получила 4 млн. долара от дарения. Преди година за същия период сумата е била едва 1,1 милиона долара.

А най-богатият човек в САЩ Бил Гейтс не само приема предизвикателството, отправено му от Зукърбърг, но и постави кампанията в ново измерение. Основателят на Microsoft взема толкова насериозно задачата, че медиите отвъд Океана веднага отбелязаха: "Бил Гейтс изведе #ALSIceBucketChallenge на ново ниво!"

Вместо просто да излее кофа с вода над главата си, както правеха досега всички включени в инициативата, той лично начертава дизайн, а след това и строи цяла поливна система, с помощта на която ефектно изпълнява задачата. След това Гейтс предаде щафетата на директора на Tesla Motors Илън Мъск, на куратора на фонд TED Крис Андерсън и на телевизионния водещ Райън Сикрест.

Oще технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: Бил ГейтсFacebook
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В световната история няма човек до сега, който да е направил повече дарения по света от Бил Гейтс. Има много милионери и милиардери, но малко от тях си харчат парите за каузи, за каквито Гейтс.
13
0
 
1
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
....... защото му е топло.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една голяма тъпотия! Ама какво друго могат да измислят американските кратуни прости?
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
14 govorish gluposti! *** e skypernika Gates se razdava kato za psoledno...
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледах ги и други, спортисти, певци, некви-секви как се заливат ... ама с по 3-4 литра вода в кофата, колко да не останат сухи. При Бил Гейтс нема майтап - напълнил е кофата както си трябва!
9
2
 
21
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Специално този човек е един от най големите световни дарители за най различни каузи.
8
3
 
9
 
! Отговори
до 8 преди 9 години
Ами примерно да привлекат внимание, да се знае че има някой някъде, който тихо умира. Аз ако се залея с кофа лед, никому неизвестен, дали някой ще ми обърне внимание? Ако не се открие лечение, то поне да се облекчи състоянието на тези хора ... Да се почувстват част от света ... Никой не е застрахован!
7
2
 
14
 
! Отговори
KKK преди 9 години
Професионално го е направил чичо Били не може да му се отрече.
6
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мога да разбереа точно какво е благотворителното в това да се заливаш кофа с вода? Може би от сметката ми за вода се финансира научна дейност в някоя свера на здравеопазването що ли?
5
0
 
13
 
! Отговори
АЛС преди 9 години
Естествено че ще се погрижат за тези болести. Кампанията не е само за АЛС, а е и за нервно-дегенеративните заболявания (множествена склероза - над 2,5 млн (болестта на белите) и паркинсон (там сигурно са и повече). Колко са болните от Ебола на тоя фон ...? Ако не се лекува и се ограничи просто - болестта ще затихне, а те зорлем се бутат там сред тях ...
4
8
 
16
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
А ти *** си изпий хапчетата, ненормалник.
3
7
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Аман от хейтъри като теб.
2
1
 
20
 
! Отговори
User преди 9 години
Очаквам да видя кой български политик ще бъде предизвикан!
1
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е сега по списък ли ще ги карате всички, залели се с вода? всеки ден нова статия за нов полял се благодетел! тази болест излезе най-важният медицински проблем на човечеството, а в същото време медиците в Африка, които се грижат за болните от Ебола нямат и ръкавици дори

Спонсорирани публикации