Смъртта на плазмените телевизори идва тази година

И LG спира да ги произвежда до месеци заради слабото търсене
Обновена: 25 авг 2014 21:36 | 25 авг 2014 21:27, Бойчо Попов
36
Смъртта на плазмените телевизори идва тази година
Снимка: Ройтерс

 Южнокорейският електронен гигант LG ще преустанови производството на плазмени телевизори. Източници от компанията твърдят обаче, че производството следва да бъде преустановено преди края на годината.

В момента се разглежда кога ще бъде подходящото време за този ход, твърди ръководителят на поделението за домашно забавление Ха Хъун Хуой. Подробности за плановете за преустановяване на производството ще има на по-късен етап, казва Ха.

Търсенето на плазмени телевизори е намаляло рязко. Южнокорейската новинарска агенция Yonhap цитира данни на пазарните анализатори от DisplaySearch, според които продажбите в размер на 10,3 млн. уреда през миналата година ще се свият до 5 млн. уреда през 2015 г.  

Още по темата
През второто тримесечие на тази година са продадени само 2 млн. плазмени телевизора в цял свят, което означава, че има 16% спад спрямо миналата година, сочат данни на компанията за проучвания IHS. За сравнение, в рамките на същия период са продадени 47 млн. LCD телевизора.

Един от последните останали производители на плазмени телевизори – Samsung SDI, филиал на южнокорейския технологичен гигант Samsung Electronics, заяви през юли, че през ноември ще прекрати производството на телевизори с плазмени екрани. Причината за това решение е слабото търсене.

Така LG Electronics остава единствената компания в света, която ще прави плазмени телевизори. Тогава компанията заяви, че ще продава такива телевизори „докато има търсене“. Същевременно приходите от продажбата на плазмените телевизори представляват само процент от оборота на компанията днес.

Между 2000 и 2005 г. плазмените екрани бяха описвани като следващо поколение технология в областта на производството на телевизори. Те се конкурираха с течнокристалните дисплеи (LCD), но компаниите имаха затруднения в производството на по-малки екрани с по-висока резолюция. В крайна сметка LCD екраните надвиха всички и навлязоха много по-широко.

Междувременно при производството на телевизори LG вече залага на технологията OLED (органични светлодиоди). OLED ще играят важна роля при преобразуването на бранша, казва още Ха Хъун Хуой пред Yonhap. Много експерти смятат, че OLED индустрията ще замени LCD технологията, въпреки че производителите имат затруднения в масовото производство на OLED екрани, особено за големи телевизори.

Още подобни технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: пазар на телевизори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз имам плазма и не мога да се оплача изобщо. Зимата отоплява жилището добре и го осветява също защото е 50ка и тн :)))
5
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
koito si e kupuval plazma da e mislil
4
4
 
36
 
! Отговори
разбирача преди 9 години
аз си гледам с кинескоп, детето много го бие но нищо му нема
3
2
 
170
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Телевизорите не умират! "телевизията" вече умря!!!Още миналата година беше- гледаме някакъв български филм у дома и..... РЕКЛАМИТЕ ПОЧНАХАЯдосах се, взех лаптопа, изтеглих СЪЩИЯ филм за 12 минути от свободен торент, и си догледах филма БЕЗ реклами и глупости ПАК на телевизора, защото има HDMI вход!!! Горе-долу съм приключил с ТЕЛЕВИЗИЯТА още от тогава!!! Абе, ще гледам каквото си искам- не каквото ще ми "давате"! За някоя бабичка турските сериали... стават, ама до там с ТВ-то!
2
7
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ми да ги пуснат по магазините за 1 лев .тогава да видят как ще скочи продажбата
1
6
 
102
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
До като се наканя да сменя моят телевизор с кинескоп,греещ като юлско...слънце,технологиите се...променили 4-5 пъти;за това го...държа.