Apple ще плати $532,9 млн. заради нарушени патенти

С iTunes концернът е нарушил три патента на малка фирма от Тексас
25 фев 2015 15:35, Елена Кирилова
7
Apple ще плати $532,9 млн. заради нарушени патенти
Снимка: Reuters

Apple трябва да плати 532,9 млн. долара, след като федералният съд в Далас реши, че софтуерът на компанията iTunes е използвал патентовани изобретения на компания от Тексас, без да поиска разрешение за това, предава Bloomberg.

Основаната през 2001 г. Smartflash твърди, че Apple е нарушила три от нейните патенти, поради което тексаската компания иска обезщетение в размер на 852 млн. долара, докато Apple твърди, че би платила само 4,5 млн. долара.

Федералното жури в Тайлър, Тексас, където е базирана Smartflash, отхвърли във вторник аргументите на Apple, че не е използвала изобретенията и че патентите са невалидни.

Hidden FieldСпорът е свързан с управлението на права и изобретения за съхранението на данни. Smartflash твърди, че iTunes е използвала нейни изобретения в приложения като Coin Dozer и 4 Pics 1 Movie. Apple обяви, че ще обжалва решението на съда.

„Smartflash не произвежда нищо, няма служители, не създава работни места, няма никакво присъствие в САЩ и експлоатира нашата патентна система, за да иска да печели от технологии, изобретени от Apple”, заяви говорителят на Apple Кристин Хюет. „Отказваме да платим на тази компания за идеите, в които наши служители са вложили години иновации и за съжаление не ни остана друг избор, освен да се борим по съдебен ред“.

Game Circus и друг разработчик на игри – KingIsle Entertainment, която прави заглавия като Wizard 101 и Grub Guardian, също са обвиняеми по делото, но късно миналата година са били изключени от него.

Smartflash искаше първоначално 852 млн. долара и твърди, че има право на процент от продажбите на устройствата на Apple, включително на iPhone, iPad и Mac, които са използвани за достъп до iTunes. Фирмата посочва, че Apple умишлено е нарушила патентите.

"Apple не зачита изобретенията на Smartflash”, заяви пред съда адвокатът на компанията от Тексас Джон Уорд.

Базираната в Купертино, Калифорния, компания атакува всеки аспект на случая. Apple заяви, че патентите са невалидни и не са били нарушени. По думите ѝ Smartflash не е имала пълен контрол над патентите и е чакала прекалено дълго, за да заведе делото. Също така Apple твърди, че исканите от Smartflash средства за обезщетение са „прекалено високи и недопустими“.

 

Oще технологични новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До от Сидни Ав$тралияПо-добре е да замълчиш, отколкото да се изказваш неподготвен. Това, което коментираш си е лично твоя измишльотина, родена в празната ти кратуна. Тя няма нищо общо с коментара под номер 3. Можеш да си смучеш реплики от пръстите колкото искаш, но това няма да ги направи думи на друг!
2
2
 
2
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 9 години
до 3,не, грешиш. Патентното бюро в БГ НЕ ИЗДАВА СОФТУЕРНИ ПАТЕНТИ.Такива патенти издават само "белите" страни, на БГ НЕ Е РАЗРЕШЕНО. Когато получиш софтуерен патент в БГ ела ми се обади :DИнъче можеш да патентоваш други изобретения, но функцията на този държавен орган е обезсмислен защото дори да патентоваш нещо просто няма никаква тежест. Затова ако сериозно някой иска патент го съветвам да го уреди в патентното бюро на "бяла" страна, като USA Ав$$$тралия Канада и т.н.
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е резултатът от т.нар "спфтуерни патенти". Дори в БГ предлагат еднократно заплащане за идеи, които могат да бъдат патентовани, а правоносителят е фирма именно в Тексас. Хак да са ви този тип регулации. Крайно време е да страдат от собствените си простотии.

Спонсорирани публикации