Боинг откри завод за космически кораби

Те ще бъдат за граждански и товарни полети
5 сеп 2015 09:23, Анисия Иванова
132
Боинг откри завод за космически кораби
Снимка БТА

Авиконструкторът Боинг откри във Флорида завод за космически кораби за граждански и търговски полети, предаде Ройтерс.

"Това е момент от историята, който отразява началото на нова епоха в човешкото усвояване на космоса", заяви изпълнителният директор на Боинг Денис Мюлънбърг на церемония в космическия център Кенеди в Кейп Канаверал в щата Флорида.

В хангарите, които едно време НАСА използваше за своите космически совалки, сега ще бъдат сглобявани космическите кораби Си Ес Ти-100 Старлайнър на Боинг. Дебютният тестови полет на капсулата е насрочен за 2017 г.

Тези кораби ще излитат от Кейн Канаверал с ракета Атлас 5, разработена благодарение на партньорството на Боинг с Локхийд Мартин.

НАСА плаща 4,2 милиарда долара за тестовия полет на Старлайнър и за шест негови полета до Международната космическа станция. Американската космическа агенция има сходен договор и с частната компания Спейс екс, на която плаща 2,6 милиарда долара за кораба Дракон.

Преди това НАСА предостави съответно 621 милиона долара и 545 милиона долара на Боинг и на Спейс екс за дизайна на техните космически капсули и за разработването им.

Старлайнър на Боинг и Дракон на Спейс екс могат да превозват до 7 души екипаж или пък екипаж и товар от и до МКС.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
10
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
Да, да, за граждански цели ще е, както са за граждански цели американските ядрени ракети, базирани в Литва, Латвия, Естония и Полша. Всичките им цели са граждански - като Москва и Петербург например.
6
8
 
8
 
! Отговори
някой преди 8 години
До: номер 5Пишеш си малко свободни съчинения, или по-скоро това което ти се иска.Двигателите не ги използват повече не заради санкциите, а защото напоследък даваха много дефекти. Затова си разработват свои. САЩ са голяма държава с много научен и производствен потенциал. Могат и сами да се оправят. Не ги мисли тях.Когато Русия започне да произвежда космически кораби за туристи, тогава САЩ ще са пратили хора на Марс а туристи ще се разхождат и до Луната.
5
3
 
7
 
! Отговори
GORO преди 8 години
НЕ МОЖАХ ДА РАЗБЕРА КАК ЩЕ СЕ КАЗВА ФИЛМА. ГЛЕДАХ ДО ЛУНАТА И НАЗАД.
4
4
 
7
 
! Отговори
Скакауец преди 8 години
Я не ща корабИскам Германия.Там правя дюнер и дават мене помощиБежанец-Скакауец
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
добре!но ако ги връщат както с совалката......
2
5
 
6
 
! Отговори
11 преди 8 години
Май богатите мишки се готвят да напуснат кораба Земя?
1
6
 
4
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
Скоро земята ще бъде негодна за обитаване.А тези работи с космическите кораби още древните максудовци са ги знаели-Вимана кючек.Гответе се за емиграция на други планети.Гласувайте за правителство което ще се бори за падане на визите за САЩ щото само от там ще може да се излети.