iPhone 7 – просто ъпдейт на предишен ъпдейт

За Apple представлението от сряда бе твърде постно
8 сеп 2016 12:37, Бойчо Попов
38
iPhone 7 – просто ъпдейт на предишен ъпдейт
снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple навлиза в трета поредна година с почти непроменен дизайн на своя iPhone. Това е, меко казано, много рисковано начинание. За първи път компанията разрушава своя т. нар. тик-так цикъл, който гарантираше пускането на напълно обновени iPhone-и на всеки две години.

Междувременно през последните години имаше само преработка на апаратите с едно "S" в името.  

iPhone 7, iPhone 7 Plus и Apple Watch Series 2 идват в нови цветове, вече са прахоустойчиви и водоустойчиви, което може да зарадва преди всичко спортистите. Камерата на iPhone е обновена. Новият чип A10 Fusion обработва изображенията по-бързо и пести живота на батерията. 12-мегапикселовата камера стабилизира снимките и предлага по-голяма дълбочина. Новите безжични слушалки AirPods заменят сегашните. Новият Apple Watch изглежда основно като своя предшественик, но вече има инсталиран GPS.

Всички тези функции обаче не са революционни, а по-скоро логично ново развитие на съществуващите възможности. Все пак не може да се изключи, че концернът от Купертино пази силните си козове за десетата годишнина на iPhone през следващата година. За Apple обаче, която не прилича на никоя друга компания заради това, че винаги "се самоизяжда" с нови джаджи, представлението от сряда е твърде постно.

Обикновено намиращият се в добро настроение на сцената Тим Кук е под сериозен натиск. Ръководената от него компания е силно зависима от този продукт и в действителност тя се намира в доста неудобно положение. От половин година продажбите на iPhone спадат с двуцифрени процентни стойности.

Тъй като на iPhone се падат две трети от приходите на компанията, тази тенденция е опасна. Дали новият iPhone може да спре тази низходяща спирала, това е спорно да се каже. Много потребители виждат в iPhone 7 нищо повече от просто една актуализация на предишна актуализация.

Досегашната стратегия на Apple я изстреля до неподозирани висини. Най-скъпата корпорация в света продаде за почти девет години над 1 млрд. смартфона и влезе в технологичната история. За съжаление на Кук обаче инвеститорите не се интересуват от историята, а от приходите и печалбата. В това направление сега Apple не се справя добре.

Продажбите на iPhone се свиват, а с тях и печалбата на Apple. Изминалото тримесечие доведе до спад на продажбите на апаратите с 23%, а през последните 12 месеца акцията загуби 4,9%, макар че временно скочи с 0,5 на сто след представянето в сряда. Повече от ясно е обаче, че пазарът в САЩ и Европа е наситен, а клиентите сега изчакват по-дълго, преди да си купят нов смартфон.

Какво голямо объркване настава в свикналата с успеха компания от Купертино става особено очевидно според Handelsblatt, когато на сцената Кук влезе в ролята на спасител на образованието. Концернът щял да раздаде 50 хил. устройства на училищата, защото цифровизацията трябва да пристигне и там най-накрая, казва той. Това обаче звучи позорно и двулично. Агресивността, с която от друга страна компанията защитава спорното си право да не плаща почти никакви данъци в някои страни, буди съмнения за желанието й да проявява социална отговорност.

Apple Watch няма да замени засега iPhone, независимо колко цвята, верижки и дизайни представи Apple. Просто пазарът е твърде малък. Според анализ на IDC продажбите се свиват  на годишна база с 32 на сто. В този сегмент Apple наистина е пазарен лидер, но според IDC е трябвало да преглътне най-сериозен срив в продажбите спрямо конкурентите си Samsung, Lenovo или LG – с 55 на сто.

Новите безжични слушалки AirPod са илюзорен опит да се генерират нови приходи от слушалки. По-скоро това представлява допълнителна платформа за Siri. AirPods са опитът на Apple да вкара базирания на изкуствен интелект асистент Siri директно в ухото ни. Това звучи доста обещаващо – поне докато слушалката не падне от ухото.

И така - Apple се нуждае от сериозен тласък, за да насърчи ръста си. По всичко изглежда, че Тим Кук залага всичките си надежди на iPhone 7. Твърде смело, наистина...

Повече подобни анализи четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто Стив Джобс беше велик..откакто го няма не виждам нищо уау в Айфон,въпреки че съм им фен и ползвам само техни устройства :(
34
1
 
6
 
! Отговори
Истина преди 7 години
и тази година няма да го сменям. Не виждам сериозни подобрения от 6цата така че ще чакам следващата година. Това все пак е телефон и се използва предимно за работа и да се чуеш с приятели за да си уговориш биричката....
33
2
 
11
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Аз съм сигурен, че Апъл ще са първата компания, която ще направи фалосообразен телефон с мощно разтърсваща вибрация, а изображението, обилно наторено с реклама на платено медийно съдържание ще се прожектира директно в мозъка . Феновете им ще подивеят от кеф да се снабдят с този телефон.Запомнете, че съм го казал аз, за да свидетелствате, като си потърся хонорара за идеята. Ще черпя !
32
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ви кажа някой неща които незнаете.Първо не съм някой'специалист',а таксиметров шофьор в Ню Йорк от доста години и през таксито ми минават много бизнесмени които са навътре в нещата.Те си говорят по телефона или по между си.Те всички са наясно,че самсунг е залязваща компания която нарича новият Сони.Самсунг от миналата година са загубили войната с Apple на Американският и З. Еврп. пазар,а в азия китайски марки все още непознати на нас вземат надмощия над Сами.Прогнозират до 5г краха да е факт.
31
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека са със стар дизайн, аз пак ще си карам на Айфон и Айпад.Като не можете да си ги купите защо не се примирите?Ползвайте си други телефони и не ги мислете Ябълките.Уж все са зле, а все са най-богати, това не е защото имат лоши продукти.Айфона е като Ферари, не изкарва нов модел на 2 месеца, но предлага качество и удобство.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Извинявайте но за мислите ви изляти тук си го преместих в другия крачол. Ше си купувам каквото си искам и ми дреме на оная работа какво мислите че ще фалира и кое колко революционно било...
29
1
 
0
 
! Отговори
666 преди 7 години
До АнонименТи си завършен д*бил!
28
23
 
8
 
! Отговори
surr3a1 преди 7 години
Аман от глупости от Андроид феновете. Нека да ви обясня мили момчета, как изглеждат нещата от наша страна:- за нас андроид телефони не съществуват- за нас функции в андроид телефони не съществуват и тези функции са важни, само когато дойдат при Епъл.- функциите на който и да било Андроид телефон са без никакво значение, защото той е задвижван от един ***, какъвто е Андроид! Самсунг не правят телефони!- 7-ца е най-сериозният ъпгрейд на айфон досега и ще си го купя веднага като излезе!
27
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ифона е революционен лъскав ***, създаден от американци за американци.Само американец изпитва удоволствие от това да си плаща за музика, приложения и други глезотийки щото е американец, живее в америка и има американски телефон.Ифона е точно отражение на американскато блеждукащо съществувание !!!
26
0
 
0
 
! Отговори
до 25 преди 7 години
А кой прави на качествените телефони?
25
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Самсунг сега с тея запалки малко ще дръпнат назад. Не мога да разбера какво не ви харесва на телефона. Какво очаквахте? Колкото и да ни се иска не може да очакваме всяка година революционни иновации. Същото се отнася и за Самсунг. Имам iPhone 6, който ще направи 2 години скоро. Работи както в деня, който го взех. Айде покажете ми Самсунг на 2 години. Ако ми докажете, че работи по-добре повече няма да си взема Apple продукт.
24
1
 
15
 
! Отговори
24 преди 7 години
Телефоните ми са на цена около тази на 6s. Това не ми пречи да виждам, че Apple не предлага нищо ново последните няколко години. Кога ще разберете, че:1. Да имаш телефон за 1000+ лева не е повод за гордост. 2. Apple не правят нито най-скъпите, нито най-качествените смартфони.
23
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
доста комплексарски коментари. Като не са убави ябълките и не можете да си ги позволите - защо висите тука и хейтвате само?
22
4
 
7
 
! Отговори
хехе преди 7 години
всяко начало има край ....а краят идва бързо особенно когато Samsung стой зад него !
21
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
керванът си върви, кучетата си лаят и смело прогнозират фалит на най-скъпата фирма във света. Ех добре че го има българина и неговата произволно насочена злоба ... не ги мислете Айпъл, вижте *** в която живеете как изглежда
20
10
 
16
 
! Отговори
666 преди 7 години
Абе всички ввие дето пишете как Епъл ще фалира и как затъва и как 4 години не знам си какво... Просто от любопитство ми е интересно какво сте завършили, икономисти ли сте, продавачи ли сте, таксиметрови шофьорили сте... От всичко разбирате ****ка му! Най-скъпата компания в света, с 1 милярд юзъри... доста време ще трябва да потъне! И телефоните им не избухват! :D
19
5
 
2
 
! Отговори
??? преди 7 години
До АнонименС горящите си телефони ли ?
18
0
 
11
 
! Отговори
Даката преди 7 години
До Айфон 6 ги имах всичките. 6S и 7 мисля да ги пропусна. Не виждам някаква осезаема промяна в телефона и смисъл да набутам 600 паунда за ъбдейтнат телефон! Може би 8-та ще е по-революционна, все пак ще е 10-та серия. Ако е същата ***, минавам упорито на Samsung Note 8.
17
0
 
12
 
! Отговори
1 преди 7 години
А сега на къде ?Няма го Стив Дйобс да им каже.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали щяха да правят супер тънък,прозрачен,модулен,такъв дето никога не пада на ръбче,може би такъв дето лети,такъв дето си прожектира клавиатурата и става на проектор? Рисувани клипчета в интернет и обещания за бъдещето което никога няма да дойде.