Boeing – по петите на Мъск към Марс

Денис Мюленбург очерта бъдеще като от научнофантастични филми
5 окт 2016 19:41, Бойчо Попов
28
Boeing – по петите на Мъск към Марс
снимка: Ройтерс

 Навремето Boeing помогна на САЩ да бие Съветския съюз в надпреварата кой ще кацне пръв на Луната. Сега компанията възнамерява да се конкурира с нови лица като милиардера Илон Мъск в следващата ера на космически изследвания и търговия, коментира Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на Boeing Денис Мюленбург очерта бъдеще като от научнофантастични филми на конференция във вторник, предвиждайки търговски пазар за пътувания в космоса с десетки дестинации в орбита около Земята и със свръхзвукови самолети, които пренасят пътници между континентите за два часа, или дори по-малко. А Boeing възнамерява да бъде ключов играч в началния тласък за изпращане на хора на Марс, може би дори побеждавайки Мъск в това отношение.

„Убеден съм, че първият човек, който ще стъпи на Марс, ще иде с ракета на Boeing”, каза Мюленбург на събитие за иновациите в Чикаго, спонсорирано от списание Atlantic. 

Подобно на програмата SpaceX Boeing се фокусира върху изграждането на търговски космически сектор близо до Земята, след като полетите в космоса станат по-редовни, а технологиите помогнат за достигането на по-далечни цели от Луната.

Базираният в Чикаго авиогигант работи с НАСА, за да разработи тежка ракета носител, наречена Space Launch System, за изследване на далечния космос. Boeing и SpaceX са и първите търговски компании, които НАСА избира да превозват австронавти до Международната космическа станция.

Миналата седмица Мъск приветства конкуренцията по време на представянето на космическия кораб SpaceX, който ще може да превозва по 100 пътници до Марс с удобства като на круизен кораб.

„Целта на SpaceX е да изгради транспортна система. Това е нещо като построяването на железопътната линия Union Pacific”, каза Мъск на пресконференция, представяйки план да направи пътуването до Марс част от масовия пазар с цени на билетите от 100 хил. долара.

Boeing създаде първия етап от Сатурн V – най-мощната американска ракета, построявана някога, с която бе достигната Луната. Днес Мюленбург вижда туризма в космоса по-близо до дома, „процъфтявайки през следващите няколко десетилетия в жизнеспособен търговски пазар“. Kъм Международната космическа станция в ниската орбита около Земята може да се присъединят десетина хотели и компании в преследване на производство и проучвания в безтегловност, каза той. „Мисля, че това за нас е пленителна сфера“, добави той.

Мюленбург каза, че Boeing ще прави космически кораби за новата ера туристи. Той вижда потенциал и за свръхзвукови въздушни превозни средства, които се движат със скорост три пъти по-висока от тази на звука.

Boeing и Lockheed Martin са сред големите компании, които разработват експериментални космически превозни средства, които могат да превозват пътници със скорости, виждани само в научно-фантастичните филми.

Целта на свръхзвуковата технология на Lockheed Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2 е да се движи в небето със скорост от 13 хил. мили в час (близо 21 хил. км в час), за да се измине разстоянието между Ню Йорк и Лос Анджелис за 12 минути. Самолетът X-51A WaveRider на Boeing пък разчита на собствените си ударни вълни, за да се издигне, достигайки скорост от 3300 мили в час (над 5300 км в час) през 2013 г.

Разходите ще трябва да се понижат значително, преди тези експериментални превозни средства да могат да се ползват за търговска цел, каза Мюленбург.

Този бизнес модел все още не е затворен. В даден момент и това ще стане“, каза той. „Бъдещото на иновациите трябва да включва не само технологията, но и икономическата жизнеспособност“.

Oще подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
injener преди 7 години
Ако числото 42 се интерпретира като времето в години , че двигателят на совалката не е рационално да се използува като двигател за многократна употреба, дали за тази цел не ,може да се използува RS 68 А.
21
2
 
3
 
! Отговори
славянин преди 7 години
Навремето Холивуд помогна на американците да бият СССР като пратиха човек в холивудските лунни студия!
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ така биха СССР в космическата надпревара, че когато руснаците изпратиха първи човек в космоса американците гледаха като бай Тошо на 10.10.1989г.
19
1
 
5
 
! Отговори
123 преди 7 години
Пък новият Хитлер мисли само как да направи още нови ядрени ракети че да подпали света.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 16Дори русия не оспорва кацането на луната просто няма как, има прекално много доказателства (не броим снимки и видео записи от експериментите там). Смешни сте просто.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А руските милиардери още не са изтрезнели.
16
2
 
11
 
! Отговори
до Гошо...Тъпото преди 7 години
Решението се нарича антиматерия, при сблъсъкът й противоположната материя се получава колосално количество енергия. Основната пречка в момента е съхранението й в момента едвам успяваме да съхраним количество колкото за един термос с кафе... Енергията получена от сблъсъкът може да послужи за изкривяване на време-пространството и образуване на червеева дупка, само че това не го виждам в близките 100 години. С допотопните ракети "бъдещето на НАСА" можем да стигнем до Марс само с кръстене и молитви.
15
0
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
За да се овладее далечния Космос,трябва нова теглителна сила,не реактивната на принципа на изгарянето на тонове гориво.Ако това не се случи в близко бъдеще,плановете на който и да е са...обречени.Предполагам,че идва времето извънземния...интелект да се намеси и да подскаже решението на този кардинален въпрос,за излизането на човечеството от земните си...пелени.
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко е една многомилиардна илюзия. Няма технология и в близко бъдеще няма да има за пилотирани полети до Люната а да не говориме до Марс. Естественно , че с напредналите технологии в киното може да отидат и до слънцето.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, даааааааа... И на мен ми предлагаха екскурзия до Марс за няколко милиона долара, обаче аз мисля да пропусна.
12
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"НавреметоBoeingпомогна на САЩ да бие Съветския съюз в надпреварата кой ще кацне пръв на Луната."Навремето Hollywood помогна на САЩ да бие Съветския съюз в надреварата кой ще излъчи пръв Луната.
11
2
 
7
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Е , по икономическата жизнеспособност руснаците са недостижими....
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боинг са направили лунният ровър, а не спускаемия апарат. Това техничеко недоразумение е на Лохкхийд Мартин. Ровърът също е някаква измислица. С два електродвигателя с мощност по 140 вата, препуска по пустинята Невада като джип. А дължината му е 11 фута, а мястото под лунният модул само 3 фута. Даже и да го сгънеш на 4 пак не може се събра. Не случайно няма кадри от стоварването му на лунната повърхност.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНе са го направили Боинг, а хората работещи там. В SpaceX работят много бивши служители от Боинг и Локхийд, както и много нови таланти. Трудно можеш да прогнозираш на този етап кой ще закара първия човек.
8
2
 
6
 
! Отговори
до 10 преди 7 години
Че лунният спускаем модул не е само фолио. Има един спирачен ракетен двигател, както и 16 коригиращи. Система за жизнеобезпечаване, уреди, гориво и др. И теглото му не е тон и половина, а пет тона. Обаче стените са с дебелина 0,3мм алуминий! И това чудо е кацало на Луната. Че капачките за буркани са по-дебели:-)
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"помогна на САЩ да бие Съветския съюз" - абсолютна неграмотност и п'ростотия на списващия статията. Не за смисъла на написаното а за начина на изразяване
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навремето Боинг направи лунният модул. Експонат от който има и в музея на Наса. Дебелината на стените е 0,3 мм. Колкото кухненско фолио. И това чудо издържа вътрешното налягане от една атмосфера в условията на абсолютен вакуум. Да не говорим за защита от радиацията на Луната, която е по силна и от Чернобил, от 1986 г., да не говорим за защита от микрометеорити, които всяка секунда се забиват в Луната със скорост 20000 км/час. Space X, какво ще напишеш в опровержение? Като тези факти ги знаеш и т
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да има конкуренция, иначе няма да има развитие.
4
1
 
4
 
! Отговори
Peter преди 7 години
До АнонименЛогиката май не ти силната страна.
3
1
 
6
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
Писа ли нещо или се оригна?