Facebook ни пробутва фалшиви новини с Trending функцията

Алгоритъмът сам си избирал кое е интересно, ама не гледал дали е вярно
13 окт 2016 20:07,
4
Facebook ни пробутва фалшиви новини с Trending функцията
Източник: Reuters

Случаите с фалшиви, сатирични или напълно лъжливи истории, които потребителите виждат като спонсорирани постове във Facebook или пък чрез функцията Trending стават все по-често явление и хората се оплакват все по-често, пише Washington Post. 

Социалната мрежа пусна този Trending алгоритъм като част от инициативата си да премине от модел, в който техни служители подбираха материалите, които да се виждат в горната част на фийда на потребителите към модел, в който алгоритъм сам ги намира и сам решава кои да бъдат най-отгоре.

Washington Post са си направили импровизиран експеримент, за да проверят какви истории се виждат най-много. От 31 август до 3 септември те са проверявали новините в Trending секцията през 4 различни акаунта. За този период 7 от новините са били маркирани от потребителите като фалшиви или напълно неточни.

Един от най-големите проблеми от получените резултати е насочен към целта на Trending - тя се предполага да е един бърз преглед на големите и важните новини за конкретен ден. Ако на даден потребител му се показват фалшиви новини, то тогава той не получава нито релевантна, нито важна информация, а от там да почне и да разпространява тази информация, а всички знаем, че една лъжа, казана много пъти, в един момент може да стане истина.

Шумът около неточността на Trending новините започна в началото на годионата, когато се появиха обвинения в политически пристрастия и призиви редакционният екип на Facebook да промени алгоритъма, за да може по-добре да оценява и пресява новините.

В началото на август това доведе до уволнението на целия редакционнен екип зад Trending функцията. На тяхно място застанаха софтуерни инженери, чиято работа беше да поправи алгоритъма, но не и да проверява валидността на новинарското съдържание, което той преглежда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Маи на фасе скоро време ще го отпишем гледам и без това малко пишат тъи че нема смисъл явно по добро от скаип си няма и вибер
3
3
 
3
 
! Отговори
eeeee преди 7 години
на кой му дреме, Facebook е отживелица
2
1
 
2
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
За тия дето ползват това нещо това им стига за останалите има Днес.бг и любимият на всички ни ***.....
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено че изданието на ЦРУ, ще пуска само политкоректни новини. Например изцепките на Тръмп, и благородната Хилари.Не е някакво недоглеждане, а полиране на мозъците на наивните пптребители.