Българска компания изстрелва наносателит в Космоса

Мисията ще се случи с услугите на SpaceX
4 юни 2020 15:03, Анисия Иванова
63
Българска компания изстрелва наносателит в Космоса
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.

Българската технологична компания EnduroSat планира да изстреля втори сателит до Космоса в края на тази или началото на следващата година. Първата мисия на компанията беше през 2018 г. , когато до Космоса беше изстрелян наносателит с информационни и образователни цели.

Новият сателит обаче ще бъде шест пъти по-голям от предходния. Това каза Райчо Райчев, създател на българската компания за наноносители EnduroSat и програмата "Космически предизвикателства", в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

"В последните 10 години рязко се промени начинът, по който се създават космически мисии – ако допреди това бяха държавни, сега се появиха предприемачи със сериозни амбиции. Секторът се основава на тежък инженеринг и регулации и обикновено това налага да се стартира с многомилионни и милиардни инвестиции", обясни той.

"Компанията се развива добре, за трета поредна година успяваме да отбележим значителен ръст в продажбите и броя на клиентите. Планираме да увеличим екипа си от 50 души с още 50% в следваща година", каза Райчев.

С новия сателит ще революционализираме космическия сектор. Сега мисията ни е много по-мащабна и комерсиална, заяви Виктор Данчев, директор на мисиите в EnduroSat.

България продължава да търси своя еднорог. Секторът, в който EnduroSat работи, е дългосрочен, но аз вярвам, че това ще е първата такава компания. Това мнение изрази Павел Езекиев, управляващ партньор в Neo Ventures.

Мисията, планирана за края на тази или началото на следващата година, ще се случи с услугите на SpaceX и нейната ракета Falcon 9. Името ѝ ще бъде SPARTAN, стана ясно още от разговора.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пичове, да направиш сателит в днешно време не е кой знае кво. Разни смeшници като тия що не ги питате къде им е работилницата в която си правят фотоволтаиците? Реално, купуваш си от Батко Китаец един работещ ФВ, даже си казал на Батко Китаец как да ти го направи, с каква форма, какви размери, какви параметри. После си купувате едно Raspberry за 70 лв или 2-3 Arduino платки за 20-30 лв парчето и там забивате няква смешна (като на тая фирма) логика кво да прави сателита. Една омни антена и тва е.
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А па я скоро, че си изстрелям оная работа на Сатурн и ще плода тамошните шарани и ще създавам армия срещу Властелина Винету. Ще правим между-галактически битки по карате. Закупуването на акции се приемат от Боса на Дубай, печалби не се изплащат, компесацията е една вечер с любовницата на Тулупа в райска Барцелона. Коментатор ще е Христо Стоичков - маййката, предаването ще се излъчва дирекно от сатИлИтя...
30
6
 
7
 
! Отговори
до ИКИТ преди 3 години
Останалото е лицемерие и пошлост. ИКИТ правят наука, Райчо прави пари за вила и яхта.Верно? Къде ви е науката бе? Целият ви научен съвет е съставен от старчета над 65 години и няколко бушона, дето ако не бе оня Игнатов НИКОГА нямаше да станат даже доктори.
29
7
 
6
 
! Отговори
до ИКИТ преди 3 години
Правите наука? Дето дори във Фонд научни излседвания ви е оценяват като добра, и то по милост. Толкова сте жалки, че още живеете през 1982. Затова и такива като Райчо ще ви слагат в малкия джоб. Остарели......
28
6
 
5
 
! Отговори
до ИКИТ преди 3 години
хА-ХА-ЙА-ХА-ХА-ХА. Толкова сте остарели, че дори историкът Райчо ви слага в малкия си джоб. Говорит Москва.
27
6
 
6
 
! Отговори
:) преди 3 години
Уникален! Райчо Райчев е пример, че ако работиш нон-стоп няма как да не постигнеш мечтите си! Голямо БРАВО и Успех!
26
3
 
2
 
! Отговори
Пенди преди 3 години
Трът в ладка вода!
25
5
 
12
 
! Отговори
Тежък инжинер преди 3 години
Аз пък в гаража си не се занимавам с някакви си микроскопични наносателити!В момента работя върху проект на мегасателит от стара цистерна за нафта,малко части от счупен телевизор,две летви и тел!
24
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 27То вас горките все някой ви лъже и все някой ви *** :))) и така ви минава жалкия животец :))
23
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИКИТКакво елементарно мислене :))) типично по български :)
22
3
 
7
 
! Отговори
Балкански селянин преди 3 години
Аз пък днес станах отидох до тоалета и пуснах едно големо.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 22Сърбай си ракийката в панелката и не го мисли много
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** обяснявай на балканския бачкатор как реално се финансират подобни проекти :)) *** все го крадат и все го мамят:) как може да сте толкова смешни
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2А ти си типичен пример как човек не постигнал нищо в жалкия си живот се надсмива на успелите :)
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги ми е било забавно да чета коментарите на работническата класа под новини като тази. :)))
17
3
 
4
 
! Отговори
до Кухнята преди 3 години
в ИКИТ силна е само Българската левица и военнното разузнаване, служило на Москва. Друго силно там няма. Затова и такива историци ще изстрелват спътници. Да,.....
16
2
 
5
 
! Отговори
може и да са пратили преди 3 години
До звъне ми мишоМоже и да са пратили. Там е свърталище на комунисти и военни, назначени от МОСКВА. Може и Новичек да има.
15
1
 
4
 
! Отговори
звъне ми мишо преди 3 години
До КУХНЯТАниква москва, тоя си е мошеник. ако му мине номера. в москва ако знаят кви работи стават тука "от техно име", да са ни пратили две цистерни новичок и поне три вагона мездренско пиво.
14
3
 
1
 
! Отговори
доц. Батут Батутич преди 3 години
До Анонименпредлагам да ми поскачаш на батута, преди да се правиш на даскалица с НУП.
13
3
 
5
 
! Отговори
КУХНЯТА преди 3 години
Никой не забелязва, че аерокосмическите изследвания НЕ СА космически изследвания. Т е са свързани със сигурността. И как военното разузнаване служило на Москва сега е торяниския кон на Москва в усвояването на евросредства. Ама да- държава. Не знаеш кой кой е.