$200 млрд. се изпариха, това ли е началото на края на Facebook?

Богатство на Марк Зукърбърг се сви с 31 милиарда долара
147
$200 млрд. се изпариха, това ли е началото на края на Facebook?
Снимка: БГНЕС

Над 200 милиарда долара се изпариха просто така: само за един ден компанията майка на Facebook загуби една четвърт от стойността си, а личното богатство на Марк Зукърбърг се сви с 31 милиарда долара. Началото на края?

Логото на Facebook

Загубите за Meta, компанията майка на Facebook, възлизат на повече от 200 милиарда долара - само за един ден на борсата. Това е над една четвърт от стойността на компанията - истински шок за нейните служители. Много от тях се опасяват, че това може да е началото на края на социалната мрежа, която през последното тримесечие загуби около 1 милион дневни потребители. Заради срива на акциите личното богатство на Марк Зукърбърг се сви с 31 милиарда долара.

Защо се стигна до този срив?

Според вътрешен източник, пожелал анонимност, Зукърбърг свързва това тревожно развитие с „небивала конкуренция“, като посочва най-вече китайската платформа за видеосъдържания TikTok, пише "Дойче Веле". Тя е пряк конкурент на платформата Instagram, която също е част от компанията Meta.

Работещите в компанията на Зукърбърг съвсем основателно се тревожат за бъдещето си. Както и в много други фирми от технологичния сектор, част от заплатата и годишната премия служителите получават в акции. И ако акциите на компанията продължат да се обезценяват, това може да доведе до масово напускане на служители.

Първите тревожни сигнали около Facebook се появиха още миналото лято. Принос за това има и компанията Apple: от април м.г. тя иска от притежателите на айфони да одобрят функцията трекинг - тоест, дали разрешават проследяването на техните потребителски навици. Което те очевидно масово отказват. Така обаче Фейсбук получава значително по-малко данни, от които компанията се нуждае, за да пласира целенасочени реклами сред потребителите, твърди финансовият директор на Meta Дейвид Уенър. Според него загубите само от това възлизат на 10 милиарда долара.

Тревога буди обаче и друго: със своите три големи приложения Facebook, Instagram и WhatsApp компанията изглежда вече е постигнала пренасищане на част от пазарите. За първи път в своята 18-годишна история Фейсбук не отбелязва ръст на потребителите, а според някои анализатори социалната мрежа губи популярност най-вече сред младите хора. Което определено е лоша новина за компанията.

Затова не е изненадващо, че от месеци Марк Зукърбърг се опитва да подготви компанията за т.нар. метавселена, която той смята за следващото поколение интернет. За целта Зукърбърг е похарчил 10 милиарда долара през миналата година, а през тази се очаква да инвестира още 20 милиарда. По този начин основателят на Фейсбук се впуска в една авантюра, която, ако въобще се окаже успешна, ще започне да се изплаща чак след години.

Във фокуса на политиката и правосъдието

Към това трябва да добавим и ударите, които компанията понася от политиката. Така например американският Конгрес подготвя по-строго антитръстово законодателство. Марк Зукърбърг не спира да повтаря, че фирмата му не е монополист и се позовава на конкуренти като TikTok и Google. Но за Meta ще стане почти невъзможно да придобива други компании от бранша. Дори сделки като тази с Giphy изведнъж се оказват в полезрението на американските защитници на конкуренцията.

Проблемите на Meta не се изчерпват само с това: компанията е разследвана и за дейности, нарушаващи принципите на конкуренцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: Марк ЗукърбъргFacebook
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Клюкарника пропада??? Сериозно????
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно от АНСА са измислили нещо по добро.В началото бе Снежко,после Захариев.Изглежда сега нямат нужда от Захариев.А Снежко нали се сещате избяга в Москва.
101
1
 
8
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Заради тия социални мрежи,изчезнаха от БГ пазара списания като Егоист,Плейбой,Хъслър и пр.Тъжно,но истина...
100
0
 
4
 
! Отговори
Дид преди 2 години
Преименуването и навлизането на ТикТок сриват малко по малко фейсбук империята!
99
0
 
7
 
! Отговори
Ясно е! преди 2 години
Да лъжеш, манипулираш истината, банваш различно мнение, разпространяваш марксизъм, събираш данни с нечисти цели, следиш, обичаш корупцията и да облажваш от нея......не е добър бизнес модел за никоя медия. А и Сорос не е слънце да огреее навсякъде
98
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя сигруно иска вечно да бъде милиардер?
97
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фейсбук е единствената социална мрежа, която те ЗАДЪЛЖАВА да даваш истински данни за истинската ти самоличност, и после те продава, и препродава на всеки готов да плати, без значение адвъртайзър, скaмер, или обикновен мошеник.
96
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' това ли е началото на края на Facebook? '' ....................... искрено се надяваме да е така!
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 114 в грешка си тези пари са от пенсионните фондове. Сещаи се какво ще става.
94
0
 
0
 
! Отговори
Мю мезон преди 2 години
До Wc Ти си много умен, затова същото след някаква трилионна част от секундата ще кажат същото и за теб.Надявай се да си вечен, а другите- прости.
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извинети но афторът на статията на снимката си в носът ли си бъркa?
92
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е те тия 200 милиона са парите на балъците, дето се мислят за големите борсови играчи и си набутват спестяванията там, където виждат моментен скок на цените. Алчността не прощава.
91
3
 
10
 
! Отговори
Голата истина преди 2 години
Балона се надува-надува и пук!Американските акции нямат нинъква корелация с действителноста. Няма как компания с оборот 40-50 милиарда да струва над трилион.Или пък смехотворната Тесла колкото Мерцедес,Тойота и ФВ взети заедно.Как се получава туй?Много просто. Реално на борсата се търгуват 5-10% от акциите.Останалите се държат от големите играчи а те си ги обменят по техни"реални" цени.Пука се балончето и хиляди льловци си губят паричките а няколко вълчета им ги хапват.Зукера нищо не губи !
90
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ФБ и край? Това само голям некадърникк може да го напише. Това е основна платформа за реклама. Милиарди всеки месец се набиват там за това. Акциите нямат значение . Печалбите им са колосални.
89
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сега четем 6алканските макаци да обесняват надълго и широко корпоративния свят и световните пазари, като че ли са баница на тезгяха у селската кръчма. Смяях. Не можете и частица от това което Бонд Кинг в тубата говори и чйто голям фен съм му от дълги години. Ама капчица не можете да вденете от най великия канал. Той го обесни, но статията е писана от агроном. По3дрви от Сиднейй.
88
4
 
0
 
! Отговори
Весо преди 2 години
Такива неща като фейсбук не изчезват току така, колкото и да ми се иска.Проста корекция на пазара.Лош годишен отчет, спад на акциите и това е, пак ще си върнат позициите
87
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ако дойде краят на фейсбук ,ще се обезсмисли живота на зомбираните." - Ами, те отдавна са в Инстаграм.
86
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тубата няма да умре заради Тикток. Тикток е само за кратки видеа, които така и така се качват в тубата за реакции. Ще умре заради цензурата и свързаните с нея масови демонетизации.
85
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
поредната еврейска измама от алчност.
84
2
 
39
 
! Отговори
циник преди 2 години
Почна се! Почнаха да изтриват виртуалните долари. Затягат се нещата, пуснаха кръв на биткойна, пуснаха кръв на ФБ, следва Microsoft, Amazon и още няколко силно надценени компании, докато отпишат няколко трилиона. Ще ядат дървото и разни телевизии, шоубизнеса и спорта! Между другото ще има яко кръвопускане и на имотния пазар! Абе идва време ФЕД да си събере вересиите.