Тв премиера на "Преходът, който не стана /така, както бе замислен/" по Bulgaria on Air

Документалният филм на Красимир Лаков ще бъде излъчен на 18 април от 21 часа
Обновена: 17 апр 2014 10:27 | 17 апр 2014 10:27, Екип на Dnes.bg
3
Тв премиера на "Преходът, който не стана /така, както бе замислен/" по Bulgaria on Air
Красимир Лаков (автор на книгата и филма), Роналд Ът, Ричард Ран Снимка: Bulgaria On Air

На 18 април, в 21.00 часа, телевизия Bulgaria on Air ще излъчи за първи път в българския ефир документалния филм на журналиста Красимир Лаков. Документалният разказ се основава на едноименната книга. Филмът е посветен на плана на американските икономисти Ричард Ран и Роналд Ът, предложен преди 23 години. 

Идеята на плана Ран-Ът беше да помогне на България да въведе пазарната икономика и принципите на ефективното производство. 

"Преходът, който не стана /така, както бе замислен/” е един увлекателен документален разказ за началото на преходния период от комунизъм към демокрация в България. Филмът представя част от хората, започнали промените: проф. Иван Ангелов, Венцислав Димитров, Боян Славенков, Ричард Ран, Роналд Ът и Марк Блумфийлд.

„Решихме да направим този филм, който да обрисува началото на преходния период в България от комунизъм към демокрация и да представим някои от хората, започнали промяната. Документалният филм е за всички, които искат да знаят как започна и как се случи всичко, а също така и за тези с къса памет или недостатъчна информация, за тези, които лесно правят погрешни умозаключения и днес обвиняват плана Ран-Ът за случилото се в страната през последните две десетилетия. Заключенията относно причинно-следствените връзки, каквито може би не съществуват в доклада, доведоха до негативното възприятие на плана сред някои от гражданите на България“, казва Красимир Лаков.

„Ние искаме да покажем, че намеренията на авторите на доклада бяха свързани с намирането на възможно най-безопасния път за развитие на страната по време на бурния и безпрецедентен преход.За съжаление идеите, представени в този доклад, не се реализираха своевременно. Напротив, много от реформите, въведени от политиците в страната, бяха напълно противоположни на направените в доклада предложения. Поради тази причина голяма част от него остана просто неоползотворена възможност.“, допълва авторът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Добре че са тези американци,иначе кой щеше да е виновен ,че преход нямаше.
2
0
 
1
 
! Отговори
Българоубийци ! преди 10 години
Прокуратурата защо не повдига обвинение срещу едноокия и ухиления за национален геноцид ?
1
1
 
2
 
! Отговори
шщд преди 10 години
Напротив, преходът стана точно така, както беше замислен!