Условна присъда за Христо Ковачки

Той бе признат за виновен за укриване на над 16 млн. лв. данъци
Обновена: 14 апр 2011 16:36 | 14 апр 2011 16:10,
383
Условна присъда за Христо Ковачки
Христо Ковачки. Снимка: Булфото

3-годишна условна присъда получи бизнесменът Христо Ковачки по обвинение за укриване на над 16 милиона лева данъци.

Софийският градски съд го призна за виновен и определи условната присъда, която е с 5 години изпитателен срок.

Освен това енергийният бос трябва да плати и глоба от 20 000 лева, а 1/10 от имуществото му ще бъде конфискувана. Той ще трябва да плати и 42 586 лева разноски по делото.

Той обаче надали ще се чуди от къде да намери парите, защото съдът промени мярката му за неотклонение на "подписка". През 2008 г. съдът освободи Ковачки от ареста срещу гаранция от 200 000 лева, сега той ще си получи обратно сумата.

Прокурорът по делото Маргарита Немска коментира след заседанието, че принципно е доволна от присъдата, защото съдът е признал Ковачки за виновен. При пледоариите тя поиска ефективна присъда в средния размер, т.е. около 5 години затвор.

Още по темата

"Имаме 15-дневен срок, ще преценим дали да изготвим протест“, каза Маргарита Немска и подчерта, че това е една от първите присъди по този текст от Наказателния кодекс.

Според обвинението16-те милиона са източени чрез фиктивни сделки с машини през четири фирми, собственост на бизнесмена, като с това неправомерно е получен данъчен кредит. Купувано е оборудване, което компаниите препродавали помежду си, а държавата им е възстановявала ДДС. Сделките са извършвани в периода от 2005 до 2008 г. 

След като чу присъдата си Христо Ковачки заяви, че тя е едно недоразумение и е очаквал да бъде оневинен.

Адвокатът му Ина Лулчева също коментира, че не разбира осъдителната присъда.

"Самото обвинение, че една сделка е фиктивна, т.е. стоката не е доставена, беше опровергано от доказателствата, които прокуратурата не оспори“, коментира адвокат Лулчева.

Според защитата, прокуратурата не е отговорила на въпроса от къде са машините, за които се твърди, че са обект на фиктивни сделки. А в свое описание Комисията "Кушлев" дори ги е оценила в свой опис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


383
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Искам МИТКо ПИЩОВА ОТ ТЪРНОВО за премиер на България понеже сме си достатъчно дебилни и много ще ни подхожда и нека целия свят да знаее,че сме най ПРОСТИТЯТ НАРОД.
299
0
 
9
 
! Отговори
Bo преди 13 години
Е как прокурора няма да е доволен от присъдата. Сега след делото сигурно целия съдебен състав ще си купи по 2-3 апартамента и ще пият по едно за добре свърешена работа. Може и заедно с Ицето да го сторят. Както се казва -всеки с милионите си.
298
0
 
6
 
! Отговори
с. до Г преди 13 години
Ами то като се замислиш само на Господ остана да се надяваме в тая държава!Ако опреш до правосъдие,здравеопазване,полиция или държавни институции жална ти майка!Абе какво да кажа...
297
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
искам и онази бойко борисовица - цветелина, която окраде 1 милиард евро и още краде пари за винетки, а всички, повтарям всички държавни такси влизат в нейната банка. тогава ще повярвам, че уорлик е сгрешил и не всики са маскари...хубаво, добре за ковачки, добре за оня от кремиковци...да видим мургина, банкерите..те държат парите ни..те ни окрадоха..искам да видя кой даде 360 милиона на 26 годишно студентче, за да купи комбината. кои го разследва?
296
0
 
21
 
! Отговори
Мунчо преди 13 години
Срам ме е,че съм българин след това съдебно решение!
295
0
 
16
 
! Отговори
I преди 13 години
Абе проКУРорчета, не ви ли е срам пред света ? В 21 век живеем, ама тука явно е 18ти...
294
1
 
10
 
! Отговори
Rocky преди 13 години
Колко ли ще платим всички ние,(данъкоплатците) когато този престъпник осъди България в Страсбург за това,че са нарушени "човешките"му права?!
293
0
 
24
 
! Отговори
Шизофреник преди 13 години
Български съд-каква перверзия в две думи!
292
0
 
16
 
! Отговори
до с от г преди 13 години
така и напълно си прав, съгласен съм с теб. просто уроликчо ме дразни изключително много, но той няма отношение в случая, освен че е посочил нещо вярно, разбира се с цел. нещастното ни правосъдие е факт, но се надявам на тези хорица - съдий, прокурори и следователи (бивши) да им се върне тъпкано, натех и техните семейства. надявам се някой от горе да гледа, защото иначе управия няма.
291
0
 
22
 
! Отговори
Мунчо преди 13 години
За кокошка-няма прощка! За милиони-няма закони!
290
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а хасан да си лежи 5г за кокошка
289
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Давайте, разчистете политическата конкуренция! Осъден не може да се явява на избори (друг е въпросът, че тоя Ковачки и 1000 гласа трудно ще си докара). Ама не го осъждайте ефективо, за да не си отвори устата и да не влязат и други в схемата. Махат ги един по един. Томов, Ковачки, Ал. Петров, Р. Петров, на Янето още не са му намерили цаката, но и него ще го оправят. С Догачно се разбраха - пази си парите, но си трае и не се появява. Царя го държат изкъсо - я шавнал, я са му взели горите..Браво:)
288
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хайде сега да излезе адвокат Марковски да разясни как става тази гимнастика.
287
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така е,няма справедливост на тая земя.
286
0
 
14
 
! Отговори
с. до Г преди 13 години
Тука изобщо не става въпрос за американците бе човек!Майната им на американците!На Уорлик също!Но в конкретния случай беше напълно прав тоя посланик!В България ако имаш пари и позиции можеш да се оправиш каквото и да направиш!Виж случая със Стависки например!А ти например ако утре настъпиш някой в трамвая ще те сцепят!Наистина имаме два вида правосъдие да ти кажа!Факт!
285
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изнасилват ни,убиват пенсионерите за кило желязо,изнасят момичетата ни за ***,снимат порно филми с децата ни,имотната мафия взима домовете ни ако не ги дадем доброволно ги палят,продават органите ни,обират ни всекидневно,унижават ни ,не плащат изработените заплати,подиграват ни се.А ние какво правим гъчем пуржоли и въртим гюбеци и си живеем като крепостни селяни кажете ми до кога така ще я караме?Само *** ли остана в България?Кога ще вземем живота си в ръце.Всико зависи от всички НАС.
284
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
маса *** народ тука....срамувам се, че имам нещо общо с това простолюдие!! някой че ли е решението на съда? журналист? някои виждал ли е, за да коментира? Самото заглавие е абсурдно и сгрешено - не се укриват данъци, а печалба! Данъкът е 10% от печалбата. Та, Ковачки е укрил 160 милиона или не е платил 16 милиона дължими данъци? Практически не може да се укриват данъци, разберете. Може да не се платят или да се укрие оборот. Едва ли и 20% от пишещите тук ще не разберат. Бъдете точни с термина!
283
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Gruev,Velchev,kajete nesto,be.Utre,8,00 pri Anna i Viktor poslanika da povtori kazanoto.
282
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Присъдата е абсолютен хит, дори в страната на Обратните огледала. Ковачки не просто е укривал данъци. Той не само си е спестявал тези пари, той е забогатявал от източване на ДДС чрез поредица от фиктивни фирми и сделки между тях. Това вече е директен грабеж от държавата и НАП посредством фалшификации и други утежняващи вината обстоятелства! Само този факт е достатъчен за минимална 5-годишна присъда с първоначален строг режим! Всеки бандит-ДДС-ар за много по-малки суми отива в затвора директно...
281
0
 
8
 
! Отговори
pimp преди 13 години
TOVA NE E DURJAVA ;EFTIN *** FILM, durjavata prili4a NA MRUSNA PROSTITUTKA.