Прокуратурата ни без реформи, пък съдът го отнася

Докладчикът на ООН обърна внимание и на натиска на политици над съда
16 май 2011 22:50,
57
Прокуратурата ни без реформи, пък съдът го отнася
Габриела Кнаул. Снимка: БТА

Докато съдът, следствието и прокуратурата са под една шапка, няма да има ясна отговорност и реформа в съдебната власт. Такъв извод направи специалният докладчик на ООН по въпросите на независимостта на магистратите и адвокатите Габриела Кнаул в края шестдневната й мисия в България.

По думите й общото управление не гарантира отчетност и ограничава възможностите на прокуратурата за ефективно предявяване на обвинения срещу извършителите на престъпления, свързани с организираната престъпност и корупцията.

Според докладчика се наблюдава погрешно схващане по отношение на съдебната власт. Основното неразбиране е за разликата в ролите на прокурорите и съдиите, а обществото не разграничава досъдебната и съдебната фаза на едно производство.

Габриела Кнаул подчерта, че всички реформи през последните години са насочени към съдилищата и Висшия съдебен съвет, но няма нито едно законодателно предложение за реформа в прокуратурата.

Тя отбеляза, че е наблюдавала огромни забавяния в досъдебната фаза – разследването на прокуратурата и полицията, а не в съдебната фаза, когато делото вече е влязло в съда. Тя уточни, че има предвид сложните престъпления, а не конвенционалната престъпност, при която 95% от влизащите в съда дела завършват с осъдителни присъди.

Необходимо е включването на прокуратурата в процеса на реформа и предприемането на мерки, гарантиращи, че тя работи по най-високите стандарти за ефективност, независимост и отчетност, се посочва в изводите на Кнаул.

Няколко часа след като Европейската асоциация на съдиите заяви, че обвиненията на вътрешния министър към съда и нереалистичните очаквания за тежки присъди излагат на риск независимостта на съдебната система, Габриела Кнаул направи подобни тревожни заключения.

Още по темата

Тя посочи, че е имала достъп до медийна информация, в която официални представители на властта публично изразяват мнение за вината на определени обвиняеми, преди те да се изправят пред съда. Така се оказва натиск върху съда да не зачете презумпцията, че всеки е невинен до доказване на противното, отбеляза Кнаул.

Докладчикът на ООН изрази и сериозни притеснения за необходимостта от специализирани съдилища за организираната престъпност и корупцията. По думите й според много от заинтересованите страни, с които се е срещнала, новата структура ще дублира и сега действащите наказателни съдилища.

Габриела Кнаул засегна и въпроса за необходимостта от подслушване за целите на разследванията, като подчерта, че при по-малко от 2% от случаите събраните така доказателства стават ефективни доказателства в съда.

Тя припомни, че данните от СРС-та могат да бъдат помощно, но не и основно доказателство пред съда.

Докладът на Габриела Кнаул ще бъде представен пред Съвета по правата на човека през идната 2012 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
Дона преди 13 години
Коментарите на 34;35;41; и 49 са чудесни.Всичко е ясно и точно.'Момичето Габриела е много хубаво и умно,това че казва истината е отлично,нодали ще има някаква промяна и кога ще стане?Защо все чакаме да дойде някой и да ни кажекъде ни стиска чепика?Кога ще започнат да се подбират тези кадри а не да се назначават чрез Красето ?Защо се оставят служители на правосъдиетос доказани нарушение на закона да работят,какъв пример дават???
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Така се оказва натиск върху съда ..." Глупави извъртания, манипулации за лековерни. Че един съд щом е НЕЗАВИСИМ, как така, само по някакви изказвания на високи властници, ще се повлияе? Напротив, съдът пуска и уши и очи към правителство и към олигарси, за да подразберат мнението им и да търсят начини да им угодят.
47
1
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 13 години
В статията Две международни оценки: Съдът в България е жертва на натиск , публикувана във в-к Дневник, 16 май 2011 г., е посочено,че едната от двете проверяващи организации ЕАС (според Дневник МАС) или специалният пратеник на ООН в БГ г-жа Г.Кнаул е констатирала : Членовете на Съдебния съвет (ВСС) са в предпенсионна възраст и са продукт на друга система и нямат правилна идея каква трябва да бъде тяхната роля". Което си е чиста истина. Това обаче не пречи ССБ,което е неофициален говорител на ВСС още от време оно, да поиска от ЕК и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа юридическа експертиза за независимостта на българския съд. Тактиката на ВСС е повече от ясна: Малък натиск от страна на изп.власт или негативна оценка на хората или пък силно критични изказвания на посланици на чужди държави и в отговор веднага следва вой до небето : Посегателство в/у БГ-съдиите! и оплаквания навсякъде, инспирирани от някои топмагистрати.
46
1
 
6
 
! Отговори
пинкод за 46 преди 13 години
Направи официално оплакване в Страстбург, в МВР, обжалавне пред Съда, тука, да видиш как ще реагират различните институции! Мутри ли? А, как се става мутра? Мутрата е удобен на някого и затова ги толерираха и станаха всяващи страх рекетьори и обирджии. Тия гигантски капитали от наркотици, проституция, рекети да не са от небето? Тая държава си е като в САЩ от началото на века - същото. Все едно гледаме дон Корлеоне, но в български филм и актьори. Ако искат от МВР ще смакат мутрите, ама що?
45
1
 
5
 
! Отговори
пинкод за 46 преди 13 години
И ти искаш да повярвам, че разузнаването не знае кои са мутрите дето те рекетират? Ако са искали, досега щяха да ги изловят всичките - имат хиляди компромати срещу тях. Че да си мутра, това е звездна величина - всички те знаят, всички те виждат? Щом те рекетира мутреса, явно е на силните на деня иначе няма да успее. Тук в България ни управлява мафия от 1950 година и насам. И като гледам, едва ли ще се промени. И спец. Съд да създадат пак ще отстранява неудобните за тях, а не справедливо.
44
0
 
8
 
! Отговори
Vesso преди 13 години
В Италия държаха прокурорите и съдийте заедно с техните семейства в казарми докато не усмириха престъпността.*** ти и издай присъда на *** с 20гарда и с камара пари с които"мотивира"политици,полицаи,прокурори,журналисти и т.н.и после се прибери спокойно в къщи и чакай половинката и децата ти да се върнат живи и здрави.В момента мутреса води дело срещу мен и на съдийте въобще не им прави впечатление,че ме съди за продажба на предпритие със свид.показания,без договор,камо ли нотариална заверка!
43
0
 
2
 
! Отговори
Четящ преди 13 години
Бих препоръчал на колегите да прочетат в Дневник.бг статията "Две международни оценки: Съдът в България е жертва на натиск" . Тя е интересна, като особено интересни са коментарите под нея. Надявам се и топмагистратите да си направят труда да ги прочетат, те биха били от полза за тях.
42
1
 
7
 
! Отговори
пинкод преди 13 години
Мадамата еп рава - специализираният съд ще обслужва интересите на който властва над него. такъв съд отстранява неудобните на властта - както при гестапо, Живков, при всяка диктатура. Досегашното устройство на Съда е правилно, но ако има съдия, който присъжда несправедливи оправдателни илии осъдителни присъди, тогава да се смени, но защо е чак пък и спец. съд? Нима закона не е един, за всички (поне на думи, ан е на дела?)? От такъв съд са осъдени не малко невинни, но неудобни на властта хора.
41
3
 
4
 
! Отговори
пинкод преди 13 години
Тая мадама на снимката е много шефка, щом командва България. Искам такова гадже, а че ще командва и мен не е страшно!
40
1
 
13
 
! Отговори
! преди 13 години
Целта на СРС-тата не е да бъдат ползвани като доказателства, целта им е да се събира информация за бизнес конкуренти, за изнудване, да се види ако някой върши нещо незаконно без да си плаща на босовете да му пратят бригада и др. подобни.
39
0
 
16
 
! Отговори
Бойко преди 13 години
Каква е реалността: България е малка, отдалечена от цивилизацията страна с все още племенно-родови и родниско-шуро-баджан отношения. От всякъде лъха на корупция, връзкарство, дюнери, схеми, престъпност и урина. Заляти сме от простотия, ментета, мръсотия, прах, кал, чалга, ***, ***, найлонови торбички, улични кучета, ***, фасове, мутри с джипове и дупки. Управлявани сме от корумпирани, арогантни, алчни, крадливи и лъжливи елементи, които защитават само личните си, роднински и корпоративни интереси и не им пука изобщо за хората. Заобиколени сме от лош манталитет, безхаберие, простащина, завист, поквара и злоба. Живеем в страната на абсурдите, синоним на корупцията, беззаконието, престъпността и на свободно разхождащите се престъпници. На последно място сме по всичко, но на първо място по бандитлък, схеми, далавери и рекет и то държавен.......каква гордост.... Българи е най-бедната държава в ЕС с най-лошото здравеоопазване и е най-лошото място за живеене, известна с това че, комунисти, ченгета и мутри приватизираха и контролират всичко, успяха да изперат парите си и с безумните си строежи унищожиха безценната ни пророда! В България няма перспектива за развитие за НИКОГО, има все по-потискащо социално и интелектуално неравенство и ниска или липса на култура! Така че ако сте по-млади бягайте! Но не хранете НИКАКВИ надежди, че България някога ще стане нормално място за живеене!
38
6
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 13 години
Лелеее, българските съдии са предприели масов контрол на коментарите по горенаписания материал и не дадат нищо лошо да се напише по техен адрес. Ами да се сърдят на тези от ЦИД,които направиха проучване за доверието на обществото към черните мантии и го публикуваха. Резултатите са много показателни : смешните 18,7% доверие в чернодрешковците и над 90% смятат, че съдиите вземат рушвет. Повече коментари са излишни! Успех,г-да магистрати! И умната, не с минусите! Тях ЦИД ги е запазил за вас!
37
2
 
10
 
! Отговори
Питащ преди 13 години
През годините на царя и сетне на Тройната коалиция беше осъществен масов десант на кабинетни учени към върховете на съдебната власт. Защо беше необходимо това? Та начело на магистратите не трябваше ли да бъдат юристи от кариерата, а не хора, нямащи и 1 ден трудов стаж като съдии и прокурори?Уважавам много професорите и доцентите, преподаващи на студентите Право във ВУЗ, но изискванията към преподавателите и тези към хората по върховете на съдебната власт, са коренно различни. Едните съзерцават, разсъждават и пишат научни трудове, другите много бързо трябва да реагират , да бъдат енергични и на "ти" с практическата дейност. Не вярвам този десант да е бил от голяма полза за българското правосъдие...
36
1
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
"За кон - законче...за конче - закон"... Р.Ралин
35
8
 
10
 
! Отговори
Ямболията преди 13 години
КОРУМПИРАН СЪД, ЗА МИЛИОНИ-НЯМА ЗАКОНИ! НА ТУЙ РУСОТО *** МУ ЖЕЛАЯ ДА МИНЕ И ТО ПРЕЗ 9-ТЕ КРЪГА НА АДА В БЪЛГАРСКОТО ПРАВОСЪДИЕ!
34
1
 
6
 
! Отговори
Панта рей преди 13 години
Корупция, далавери, корупция, далавери, Корупция, далавери, корупция, далавери, Корупция, далавери, корупция, далавери, Корупция, далавери, корупция, далавери, Корупция, далавери, корупция, далавери, Корупция, далавери, корупция, далавери, Корупция, далавери, корупция, далавери,
33
4
 
8
 
! Отговори
Наглите преди 13 години
Докато съдът, следствието и прокуратурата са под една шапка, няма да има ясна отговорност и реформа в съдебната власт. Такъв извод направи специалният докладчик на ООН по въпросите на независимостта на магистратите и адвокатите Габриела Кнаул в края шестдневната й мисия в България. Г-жо Кнаул, тези, които ореваха целия свят, че изп.власт се бърка в статуквото на съдиите, казаха ли ви,че бг-съдиите, които съдят и осъждат граждани за каране на МПС пияни, самите те пият и нафиркани до козирката предизвикват ПТП? Напр. пазарджишката съдийка Попова,съпруга на кмета на Пазарджик, дава пример за достойно поведение на магистратите в частния живот с 3 промила алкохол в кръвта; тримата съдии от ВАС- Урумов, Икономов, Генков дават пример на дъщерите си как се вземат по втория начин ОПС-имоти , ангажирайки ги за паравани; ВСС пък дава пример как вместо да уволни посочените трима тарикати, ги оставя на работа; съдия Паунова показа как се оневиняват Маргените, а съдия А.Йордановова осъди условно Ковачки за скрити данъци в размер на 16 млн.лв; сетне нахока и журналистите от в-к Труд,че няма никакво намерение да обяснява на медиите какво е напарвила. Въобще ,чернодрешковците, вкл. и тези с поли от тях, които са над 70% от съдиите, хич не си поплюват. А депутатите , които единствени могат да вкарат в пътя наглите и безсрамни служители на Темида, не се помръдват да ги направят изборни на всички нива и да им покажат, че БГ е парламентарна република и който магистрат смята да си гледа съвестно работата, да остава; който е свикнал на бързи печалби и на трите Н 3Н: независимост-несменяемост-некадърност, да си търси друго поприще.
32
5
 
7
 
! Отговори
ЮрисТ преди 13 години
Не се подвеждайте по идеята, че правораздаването у нас е лошо. България е една от малкото държави, където има 33,5% оправдателни присъди", заяви преди 3 дни главният прокурор Борис Велчев. И бодро продължи: Знаковите дела за това са сложни, защото са знакови. По сложни дела провали има навсякъде". Г-н Велчев, хайде да се разберем, за делата на съдебната система се съди по важните съдебни процеси, т.е. по тези наказателни дела, разглеждани от СГС и САС, както и от самото поведение на прокурори, съдии, топмагистрати и ВСС. Сега да говорим за битовите дела, тези от общ характер кой откраднал кокошката или изчукал жената на съседа, колко дела по делба са разгледани и др. от този род, е безпредметно. Гледаме изхода от делата на Маргените, Р.Мустафа, Октопода, вкл.Трактора, Баретата, групата по магистрални грабежи, Килърите, престъпната група Всичко коз, делата на Н.Цонев и сие ,съдебния процес на Масларова, делото Ковачки и др. Кажете по кои от тях има осъдителни присъди и как стана така, че храбрите съдии с поли отнасят вашите прокурори като бърз влак малка гара. Не вярвам, че всички прокурори по тези дела са толкова слаби и че за 22 години не се намери поне един прокурор,чиито доказателства да задоволят капризните съдийки от двата съда. Това го оставете за баламите, а ние претендираме, че не сме глупави. Прокурите ли са виновни,че съдиите от СГС и САС оправдаха или не допуснаха до съд горепосочените обвиняеми, за които противно на вашата информация има не едно и две доказателства? Как съдия Магдалинчева пусна под подписка Трактора при цели 7 обвинения? И как лада Галина от СГС оправда маргените абе банда има, ама не зная кои са й главатарите! Ами съдия Коев, който се въплъти в ролята на Димитров пред Лайпцигския процес и защити Попов, вместо да гледа дали той е виновен за рекет в крупен размер? Да не би прокурорите да са накарали съдия Вълков от бургаския АС да фалшифицира документи или пък пазарджиклийката-кметица пияна като казак ,с 3 промила алкофхол в кръмта да кара леката си кола! Или пак прокурорите да са накалрали тримата танкисти от ВАС да ошлевят чрез дъщерите си ОПС-имоти! Хайде, холан, нали знаете на крива ракета какво й пречи ами топмагистратите-кабинетни учени, но с малък управленски опит и високо самочувствие!
31
1
 
4
 
! Отговори
Читател преди 13 години
Имам чувството, че тези два съда- СГС и САС - са базата на т.нар. Първа съдебна система, която има за задача да оправдава ексвластимащите и хората с много пари, т.нар. недосегаеми. Толкова много съдебни дела, толкова процеси и накрая ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО, за което според съдия Л.Груев пак прокурорите са виновни. А Вие не смеете или не желаете да го запитате кога ще станат виновни съдиите. И как така се случва, че все в НК на СГС и САС знаковите дела се провалят?! Това не ви ли говори нещо? И защо магистратите толкова ритате срещу евентуалната ви изборност? Нали сте професионалисти и като такива сте елитът на нацията, поне вие така смятате! Ама доверието в съдиите клони към нулата. И защо Вие, а не съдия Груев като гл.кадровик на системата не отговаря? Май че твърденията му, че съдиите не са виновни се оказва поредният сапунен мехур. А този вид мехури много бързо се пукат! И друго, г-н гл.прокурор, щом вие сте методичен шеф на прокурорите на цяла БГ, бъдете така добър да въведете и поддържате ред при тях. Правораздавнето първо се прави въз основа на закона, сетне на морала и изискването за справедливост и чак тогава по вътрешно убеждение. Никога не в обратен ред. От вътрешното убеждение на съдийките от СГС и САС, къдете те са над 70% от състава и отговорните, да не кажа поръчковите, дела се дават именно на определени хора от тях, доста си изпатихме.
30
7
 
7
 
! Отговори
Читател преди 13 години
Смятам,че съдиите отдавна са независими: от тяхната съвест, от държавата; те стоят над закона и единствените, от които са зависими, са властимащите и недосегаемите, и затова тях безусловно ги оправдават! Да са осъдили Маргените, Н.Цонев, Баретата, Трактора, Е.Масларова, Доган за 1,8 млн лева хонорар, тримата съдии от ВАС за незаконно взетите ОПС-имоти, постявяйки за мюре собствените дъщери? За 16 млн лв укрити данъци осъдиха условно Ковачки, пренебрегвайки присъдата за престъпление в особено големи размери! На тях не им е виновен нито Цветанов, нито преди това Миков! Да си видят кои са им гл.прокурор и топсъдия на РБ, да си видят назначените от Тройната коалиция членове на ВСС и КС, да проверят защо след 22 години топмагистрати са такива с БКП минало и защо за този период не ги замениха с млади, необременени с БКП-минало магистрати и тогава да говорят. Защото хората знаят поговорката, че със стари *** нов бардак не се прави.