Магистратски бръмбаргейт

Обсъждат наказание на висш прокурор заради подслушване
17 ное 2011 15:20,
32
Магистратски бръмбаргейт
Иван Ванчев и главният прокурор Борис Велчев. Снимка: Булфото

Висшият съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство срещу окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев.

Главният прокурор Борис Велчев е поискал най-тежкото наказание за магистрата – дисциплинарно уволнение.

Официално мотивът е уронване престижа на съдебната власт, но по непотвърдена информация Иван Ванчев нерегламентирано е подслушвал магистрати.

По информация на "Правен свят" той има интимна връзка със съдийка, която наскоро кандидатства за шеф на Окръжния съд в Хасково. Ванчев обаче започнал да я ревнува и я сложил на "подслушване". Така е прихванал нейни разговори с високопоставени магистрати и политици.

Става въпрос за председателят на районния съд в Хасково Миглена Тянкова, а според запознати, пожелали анонимност, в "СРС"-тата е прихванат и шефа на Върховния касационен съд Лазар Груев

"От медиите разбирам, че срещу мен има образувано дисциплинарно производство", каза Иван Ванчев пред кореспондента на Dnes.bg в Хасково.

"С мен официално никой не е разговарял по този въпрос и нямам връчени документи, не разполагам и с мотивите за образуването на това производство и не знам за какво става въпрос", категоричен е магистратът.

"От новините разбрах, че става въпрос за някакво подслушване, което никога и по никакъв повод не съм правил, дори съм учуден от факта, че мога да подслушвам", категоричен е Ванчев.

ВСС избра Иван Ванчев за втори мандат начело на Окръжната прокуратура в Хасково през лятото на 2009 г. Тогава спечели надпреварата със Светлозар Костов, който наскоро бе избран за административен ръководител на Специализираната прокуратура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
7
 
! Отговори
Габи преди 12 години
Поддържам мнението, че заглавието на статията би трябвало да бъде "Корупцията на съдебната власт вече задуши България!" Примери: вече 6 години точещото се дело Стойков-Николов ами Стойков се изплъзна от правосъдието; 5 години проточилото се дело на Маргените - накрая те бяха оправдани; делото с обвиняем Трактора - досега нищо и половина; делото Наглите със съдия Магдалинчева ще го точат сума ти години и накрая пак нищо; делото водено от съдия Ал.Йорданова за неплатенно ДДС в размер на 16 млн лв - може да се каже, че оправдаха Ковачки ; възстановиха на работа Пенгеза; оневиниха Сокола; нищо не направиха на шефовете на окр.адм.съдилища А. Цветкова и Вълков, задръстиха делото с/у Лукойл, нищо не направиха на тримата съдии от ВАС покрай имотите в Приморско. И като връх на айсберга накрая днес гл.прокурор каза, че решения на съде не се коментират! Др.Велчев, коя година е сега 2011 г. или 1971г.?
30
1
 
11
 
! Отговори
Жоро преди 12 години
Мисля, че по-уместното заглавие на статията би било "Корупцията на съдебната власт задушава България". Съдебната система вече не зависи от никого и нищо от нея не зависи. Както изглежда, ако прокурорите и съдиите въобще се захванат да свършат нещо като хората, то потърпевшите скоро няма да получат възмездие, така че това, което им остава, е да преминат към самоуправство и да потърсят сметка на обвиняемите по друг начин, след като не могат да получат в приемлив срок възмездие от затъналата в грехове и корупция правна система. Магистратите отдавна са оперирани от срам и вече са се излекували от него, това е повече от очевидно! Следващата стъпка би следвало да бъде Народното събрание и изпълнителната власт е да им спре заплатите, защото магистратите и без това нищо не правят. За какво да получават възнаграждения, след като едно дело не желаят или не могат да започнат , а ако го започнат, го точат като Великите пости , така че възпитателният ефект от евентуална осъдителна присъда (дай Боже) става нулев, а присъдата безнадежно закъсняла. Прокурорите и съдиите знаят това, ама така са свикнали и второ, делата се забатачват, което пък е благотворна среда за оневиняване на престъпниците. Справка делото Маргените.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е то от 2 години и малкои повече си стана модерно подслушването, къде законно, къде не, няма да напомням кой даде светъл примертоя поне не се е изправил все още пред народното събрание да разкаже кво е чул
28
1
 
0
 
! Отговори
bg преди 12 години
da bee,,,newini mu6ici ste vsi4ki viii,,,,,,,,,,yvolnenie
27
3
 
5
 
! Отговори
ентъртейнър преди 12 години
Подслушване, което не влиза в определените от закона случаи и след разрешение на съд, представлява ПРЕСТЪПЛЕНИЕ по българския закон. Това не просто е повод и основание за дисциплинарно уволнение, а е законен повод за досъдебно производство.А долу дори има изключително прости хора, които даже се радват и не виждат нищо лошо, че някой е подслушван незаконно. В случая не просто някой, а магистрати - тези, които трябва да бъдат опазвани от натиск и влияния - напр. чрез получена информация от СРС.
26
0
 
3
 
! Отговори
ъъъъъъъъъ? преди 12 години
Ни мъ халайте-нишо ни знам !/ из пледоариите на един магистрат/
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Напълно подкрепям-25.Наел си е даже частна дедективска агенция напълно законно какаво искат,че не е от тяхната черга ли а?Ванчев изкарвай всичко на показ айде...
24
4
 
12
 
! Отговори
pruch преди 12 години
Нещо не мога да разбера къде е проблема.Човека си е наел частен детектив да му следи ***.До тук всичко си е законно.Това ,че докато я е записвал тя е отсвирвала и други от съдебният бранш по никакъв начин не го прави виновен.Излиза ,че го уволняват ,защото си има записи на магистрати в неудобни пози.Аз бих ги пуснал на пазара тия записи.
23
0
 
7
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
Трябва да си много болен мозък,за да мислиш за обединяване на някакви Македонии.Проблемът на така наречените македонци е че нямат история и се чудят как да си я измислят.Вчера бях при нотариус и имаше опашка от 12 човека (македонци) който чакаха за заверка на документи за българско гражданство.Странно че тази "древна" или по скоро дребна нация или племе,искат да станат българи.*** вие сте си такива.Даже и в БГ форум пишете
22
0
 
10
 
! Отговори
селянин преди 12 години
Импотентни ***.Като не могат де се челастрят и сглагат микрофони.
21
0
 
4
 
! Отговори
gft преди 12 години
@18както и последните няколко "много яки". ще попищет, ще оревът, после хората ще забравят, и след 1 семдица ,кучетата си лаят, кервана си върви.wee to Bulgaria
20
0
 
8
 
! Отговори
.....? преди 12 години
Нещо някъде ,някога да е направил ---Борис Велчев ,за тооооооолкова години ?И сега очакването МИ е -----едно НИЩО!Поживьом ,увидем!
19
0
 
9
 
! Отговори
@9 преди 12 години
според мене точно заради нечия ревност сега ще изкочи цялата корупция на системата, гледам и се смея
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ау, задава се много як скандал
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
всички политици , магистрати полицаи и други на хранилката БАЧКАТ ПРОТИВ НАРОДА стига сте се карали
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
14, кой я назначи, що не помисли преди да пишеш
15
5
 
10
 
! Отговори
Цвъкомир преди 12 години
Ами Цвъко зелника дето точно само с това се занимава ,кога ще му теглят шута? сигурно по нажик виде ли врата и залепя ухо за нея.
14
2
 
6
 
! Отговори
До 11 преди 12 години
Обаче пачата си е ваша, назначена на 17.09.2009, а проблема е точно в изтеклата от "връзките" и информация. Както се сещате всичко ще бъде покрито и ще отшуми.
13
0
 
13
 
! Отговори
аз преди 12 години
тъкмо си казах ето главния пропкурор най-после свърши нещо - то ставало въпрос за ревност.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Miglena Tyankova e nabor 1971.