А сляпа ли е Темида?

Как една скандална съдийка се оказа заместник-министър
Обновена: 27 дек 2011 15:01 | 27 дек 2011 13:10,
231
А сляпа ли е Темида?
Снимка: Булфото

Не без скандали минаха последните рокади в Министерството на правосъдието.

Преди няколко дни със заповед на министър-председателя Бойко Борисов за заместник-министър беше назначена съдийката от Окръжен съд Бургас Деница Вълкова-Петкова.

Освен че в кариерата си има знакови дела, сред които и това срещу наркобоса Митьо Очите, съдия Петкова е причината двама бургаски журналисти да осъдят България в Страсбург.

Още по темата

Казусът започва още през 2000 г., когато двама разследващи репортери разплитат корупционна схема - Бургаският инспекторат по образованието набутва в елитни училища без изпит ученици със слаби дипломи, уж запълващи квотата за болни деца.

Тогава замесените в случая експерти решават да търсят правата си в съдебната зала. На втора инстанция делата са водени именно от съдия Деница Вълкова-Петкова, която потвърждава решението на Районния съд и двамата журналисти трябва да платят солидни 4-цифрени глоби.

Те от своя страна завеждат дело срещу България в Страсбург, което след близо 10 години печелят.

Така забравената история отново излезе на дневен ред, а името на съдия Деница Вълкова-Петкова се завъртя в медиите. И на преден план днес изпъкват още интересни факти от биографията й.

Новоизбраният зам.-министър започва своя професионален път като сервитьорка в известна преди години бургаска дискотека. Там се запознава и с първия си съпруг адвокат Тодор Христов, син на тогавашния председател на Бургаския окръжен съд – Дора Христова.

През 1997 г. Деница Вълкова завършва право в Бургаския свободен университет, но още в края на 1996 г. кариерата й започва като съдия в Районен съд Карлово, а малко след това в Районен съд Поморие.

От 2001 г. до назначението й за заместник-министър Деница Вълкова е съдия в Окръжен съд Бургас.

След развода си с адвокат Христов името на Деница Вълкова се завъртя и около скандала за опита за убийството му. През 2003 г. юристът е прострелян пред дома си. До днес обаче няма заподозрени, нито пък арестувани.

Вторият брак на Деница Вълкова е с известния бургаски хирург д-р Костадин Петков, който пък се смята за един от основателите на ГЕРБ в града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още по темата: БургасСтрасбургГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
2
 
! Отговори
Мутрафония преди 12 години
Та как се казва тая, Деница Мутрафониява?
179
1
 
5
 
! Отговори
ОХУ БОХУ преди 12 години
Хора без нормални човешки чувства. Това са герберите.Че кой е тартора.
178
1
 
9
 
! Отговори
М.К.Р. преди 12 години
В България Темида е без превръзка на очите за да може да вижда $$$$$$......знаци!!!!!!!!!!
177
0
 
11
 
! Отговори
до 2345 преди 12 години
Много интересно. И съдът в Страсбург ли е манипулиран? Че журналистите не са стока, не са, но и измежду тях се намират такива, които работят професионално. И като я защитавате толкова, защо не цитирате и мотивите от решението й, а? Да, не споря, като човек въпросната дама може да има своите качества, но явно тези й качества, не й помагат да бъде безпристрастен съдия. Иначе, адмирирам усилията Ви да я защитавате. Но нека и другите имат мнение. Още повече, че Вашето е възможно да е погрешно.
176
0
 
6
 
! Отговори
toi преди 12 години
Abe tazi metresa "syde6e" mutrata Mitio O4ite. I taka go osydi, 4e tozi jivot si jivq prez tezi nqkolko godini. Ne da mi se pravi na obidena i da moli mediite da pi6at dobri ne6ta za neq, za6toto tq tova pravi sega, ami da si trae.
175
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спрете се бе, хора! Учило момичето... Както инж. Гонзо, както д-р Х. Стоичков, както министърЦветанов, както много други корифеи от университети с имена като: Североюжен, Югосеверен,Старонов, Първопоследен...
174
0
 
17
 
! Отговори
до 2345 преди 12 години
Не бе, няма лошо да се работи. Те и проститутките си изкарват честно парите, но никой не очаква от тях да решават съдбите на хората. Като е била добра сервитьорка, да беше си останала с таблата, че и бакшиши щеше да взима. Снобарията, за която говориш, я демонстрира точно тази нескопосна женица, която достатъчно се е компрометирала. А сега журналистите ви били виновни... от истината боли, нали. А когато искаш да налапаш държавна длъжност, пък не биваш, истината боли още повече
173
15
 
3
 
! Отговори
2345 преди 12 години
Е и какво от това? Само може да служи за пример нали. Да не би да не уважавате хората които работят? Снобизма който афиширате е неуместен. Някаква журналистка ви е промила мозъците със заглавие търсещо очевидна сензация и не може да се спрете да показвате колко сте манипулирани. Вълкова е един честен човек и доста нейни колеги които не са в този случай се опитват да я компроментират тук-заключението си е мое. Зная че ще издържи, ако някой може то това е тя. Браво на Премиера-отличен избор!
172
12
 
3
 
! Отговори
2345 преди 12 години
"Учи мама да не работиш".....какво скандално има в това да работиш през лятото когато си студент? Или това все още е срамно? Аз мисля че е по срамно да станеш доктор, защото мама е решила че е по престижно и да умориш доста хора. Нужни са ни професионалисти и компетентни хора и Деница Вълкова е такава, тя е приложила закона, който нашите "компетентни" народни представители са измислили. Морално може и да си на страната на обвиняемия, но съдиите са длъжни да си свършат работата.
171
15
 
4
 
! Отговори
2345 преди 12 години
Деница Вълкова няма кирливи ризи, а очевидния отговор е че такъв е начинат да се презентираш. Защо изобщо питаш на форума като за мен е очевидно че се смяташ за умен. И така като чета този форум изпитвам срам и е тъжно че сте толкова злобни почти всички, особено тези които са над 25 годишни. Най лесното нещо на света е да обидиш една жена, а вие даже го правите анонимно. Доста жалко, не мислите ли? Тази жена е великолепен професионалист, неподкупна и морална и компетентна и силна.
170
1
 
6
 
! Отговори
balerina преди 12 години
Otnovo pozor.....Pozor za typite ni upravnici..
169
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Питам се, с какво тази съдийка се различава от всички останали? Публична тайна е факта, че за да станеш съдия трябва мноого пари и мноого връзки из средите на политици, агенти на ДС, олигарси и добре облечени бизнесмени. Може би още има няколко некорумпирани и честни съдии, но те никога не се издигат и цял живот остават в районните съдилища. Всички останали освен заплатите и бонусите получават огромни суми за да решават дела в полза на мафиоти, политици или престъпници, а ВКС е изцяло на Гоце.
168
0
 
7
 
! Отговори
ЗАВЪРШИЛ СУ преди 12 години
позор за СУ спрямо всички завършили към 1998г. кандидатствали с 8000 деца държавна поръчка, защото родителите им не са имали пари за платено обучение във "узаконените" ВУЗ създадени за облагодетелстване на Петкановци, Герджиковци и т.н.
167
0
 
13
 
! Отговори
откровенно преди 12 години
Вече не се учудвам на нищо.Шефката ми е възпитаничка на Бургаския свободен университет-неграмотна,незнаеща,некомпетентна,но за сметка на това с мощна герберска подкрепа.Понякога си мисля,че сънувам кошмар и това,което се случва не може да бъде истина.Свидетел съм на ситуации,които всеки нормален мовек би определил като абсурдни.Надеждата ми за нормален живот тотално се срина.Единственото спасение от простотията гарнирана с огромна доза празно самочувствие остава само емиграцията.
166
0
 
3
 
! Отговори
BATI GOIKO преди 12 години
KAKVO SE 4UDITE RABOTATA V BARDAKA NA BOIKO NE VARVI SMENIAT SE *** TAKA PRAVIAT NAVSIAKADE OT VREME ONO
165
0
 
19
 
! Отговори
Хехе преди 12 години
А сляпа ли е Темида?Не ,не е сляпа! Вижда си всичко! Особенно по- дебела пачка...
164
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Коя Темида дали е сляпа ? Ако става въпрос за Българската е сляпа с едното око . За мафията не е защото е част от нея, а за останалите както и е удобно. Просто мафията се намести във всички възлови места и няма излизане от там .А ние сами ги вкарахме там. За това няма да се оплакваме .
163
0
 
17
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ХОРА, НЕДЕЙТЕ С ЛОШО...- ТАЗИ ПОНЕ НЕ Я ВЗЕХА ДИРЕКТНО ОТ ОКОЛОВРЪСТНОТО... ПОНЕ ЗНАЕ ДА СЕРВИРА...
162
2
 
21
 
! Отговори
uzunski преди 12 години
Елементарно Уотсън , правила е жената услуги на мутрите и сега и се отблагодаряват ! Колко мастило изписахте за нещо много просто !Страната е България , премиер е............?
161
0
 
13
 
! Отговори
Мурат преди 12 години
Темида не е сляпа вързали са и очите(погледнете снимката горе)група хаймани които се въртят около парламента от 20 години....Та за кокошка няма прошка за милиони няма закони това е истината,и тя е на лице за жалост.