Над 220 дела гледа годишно един съдия от ВАС

Колев иска нов съд да облекчи магистратите
16 апр 2013 16:16,
0
Над 220 дела гледа годишно един съдия от ВАС
Георги Колев. Снимка: Булфото

На един съдия във Върховния административен съд годишно се падат около 220-230 дела, обясни председателят на ВАС Георги Колев. По думите на Колев се наблюдава известно намаление на  постъпилите за 2012 година дела спрямо 2011-та. Според председателя на ВАС обаче един от основните проблеми на съда е насрочването на дати за дела поради голямата натовареност на съдиите.

По тази причина един от приоритетите на ВАС е създаването на Централен административен съд, който да облекчи работата, като поеме част от делата.

По данни на Колев с 30-40 процента би намаляла натовареността на ВАС, ако се създаде ново съдилище, което да е междинна инстанция между 28-те регионални съдилища и ВАС.

Според зам.-председателя на съда Боян Магдалинчев в новото съдилище би следвало да работят около 40 съдии.

По думите на Колев за формирането на този единен съд е създадена работна група, която да се занимава с дейността. Друг приоритет е електронното правосъдие и изграждането на единна система на съдилищата.

Натовареността на съдиите стана основна тема за обсъждане след уволнението на съдия Мирослава Тодорова заради забавяне на дела.

Днес е денят на Конституцията и Съдебната палата и ВСС отвориха врати за гражданите. Това се случва за първи път, призна Георги Колев. Идеята на днешното представяне е хората да се запознаят поне частично с нашата дейност, обясни председателят на ВАС и припомни, че тази година институцията отбелязва своя 100-годишен юбилей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари