Следователката Шарланджиева с обвинение

Тя е помогнала на Красимир Георгиев да се отърве от преследване
Обновена: 10 май 2013 12:29 | 10 май 2013 12:22, Камелия Цветанова
49
Следователката Шарланджиева с обвинение
Снимка: Булфото, архив

Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинение на Татяна Шарланджиева, следовател в Национална следствена служба.

Тя е обвинена за извършено престъпление по чл. 288 пр.1 вр. с чл. 26 ал.1 НК. за това, че в периода от 2 август 2006 г. до 11 октомври 2006 г., при условията на продължавано престъпление, като орган на властта, е пропуснала да изпълни своевременно длъжностите, които й налага службата, относно наказателно преследване, с цел да избави Красимир Георгиев от наказание, което му се следва по закон за извършено от него престъпление  - пране на пари, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Шарланджиева е с мярка за неотклонение е „подписка”.

Досъдебното производство, по което Татяна Шарланджиева е привлечена като обвиняема, е било образувано на 8 май 2007 г. срещу нея и Корнелия Нинова за престъпление по чл. 288 НК.

С постановление на СГП от 26 юни 2008 г. наказателното производство по делото е било прекратено.

С постановление на Апелативна прокуратура - София от 22 февруари 2013 г. постановлението за прекратяване е отменено.

В хода на проведеното разследване след това са събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинение на Шарланджиева.

Разследването по делото продължава.

СГП е отправила предложение до главния прокурор за внасяне на искане до ВСС за отстраняване на Шарланджиева от длъжност.

Името на следователката нашумя отново след като оглавяваната от Яне Янев Комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта в 41-вото Народно събрание публикува декласифицирани документи, от които става ясно, че за няколко дни бившият депутат от БСП Корнелия Нинова в качеството си на заместник на  ексенергийният министър Румен Овчаров, е провела 111 телефонни обаждания със следователката Татяна Шарланджиева, която разследваше енергийни далавери с цел да се „потъпче” информация за сделки с бизнесмена Красимир Георгиев, съсобственик на консултантската фирма "Фронтиер".

Янев поиска да разбере още лично защо преди пет години ВСС е засекретил дисциплинарното производство срещу Татяна Шарланджиева, кой го е засекретил, на случаен принцип ли е избран дисциплинарния състав или не.

Дисциплинарката срещу Татяна Шарланджиева бе образувана от по-предишния ВСС във връзка с работата й по дело за злоупотреби в "Топлофикация"-София през 2007 г. Тогава бившият директор на НСлС Ангел Александров я обвини, че с посредничеството на Корнелия Нинова, се опитала да осуети разследване срещу собственика на фирма "Фронтиер" Красимир Георгиев, който бил замесен в злоупотребите в "Топлофикация" заради връзките си с тогавашния икономичен министър Румен Овчаров. Името на Овчаров бе вкарано в този случай, след като задържаният по онова време шеф на столичното парно Валентин Димитров го спомена в свое писмо само с инициали Р.Овч.

След като я уличи в злоупотреби, Ангел Александров отстрани Шарланджиева от разследването и внесе предложение във ВСС за дисциплинарното й уволнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОРНЕЛИЯ нИНОВА,КЪДЕ СИ СЕ СКРИЛА ***
19
9
 
26
 
! Отговори
Пасам преди 11 години
Другарки и другари!Това не е вярно и е пасквилче на ГРОБАРИТЕ!Изобщо не е вярно, че далаверите с ТЕЦ1, 3 за Мариците бяха направени за Красимир Георгиев Фронтиера първо с напъна на антикомунист номер едно в България, другаря Костов, а първата работа на 'враговете' му от БСП в лицето на другаря Р. Овч. беше да продължат изгодната сделка!Така запазихме стотици работни места в енергетиката!Е, разбира се не ние, а вие с вашите сметки за тока!Освен това и младежката безработица намалихме!
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички държ.служители и чиновници в Бе-ГЕТОТО ,.....СА СЪУЧАСТНИЦИ В ПРЕСТЪПЛЕНИЯ --24г.И ЗАТОВА НЯМА НА КОЙ ДА СЕ ОПЛАЧЕШ ,....НЯМАМЕ ДОВЕРИЕ ,НА Бг-ИНСТИТУЦИИ!Само 99%,от българите ,....НЯМАТ ДОВЕРИЕ В СЪД. СИСТЕМА !ИМА ЛИ ПО-СТРАШНО ОТ ТОВА ....?
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
aide doidoha, nyama da komentirat, a ste slagat samo minusi, hahahaha. Bas hvastam, che rabotyat na 14 chasov raboten den, na minimalna zaplata, bez trudov dogovor i s dve reglamentiran pochivki ot po 15 mins, ednata v 12:30 do 12:45, a drugata ot 19:00 do 19:15
16
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жалко ,че народа НЕ РАЗБИРА,,,,ТОЧНО ТОВА Е ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ ...Р.ОВЧ и КР.ГЕОРГИЕВ..!!!!!! .Едвин Сугарев , Гамизов Яне ЯНЕВ най-подробно описаха ДАЛАВЕРИТЕ НА ДВАМАТА ЧЕРВЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ от Лукановотата Плевенска Мафия ,ама кой да ги чуе ....Монополите и ЕРП тата са следствие на дйествията на ексенергийния министър и протежето му фирма "Фронтиер ", ДА НЕ ГОВОРИМ ИЗОБЩО ЗА ПОДРЕДЕНИТЕ ТЪРГОВЕ В АТОМНАТА ЕНЕРГЕТИКА И РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТЕ ЗОНИ ЗА ТЪРСЕНЕ НА ГАЗ В МОРЕТО ,,,
15
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С нетърпение очаквам в понеделник Борисов да излезе и да каже:- Благодаря Ви Българи !!!
14
1
 
10
 
! Отговори
До 8-ми преди 11 години
Не бе, на двете си баби. Едната е ***, а другата...
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
hm, ne6to mnogo malko komentari, moje bi horata sa v obedna pochivka...??? kade ostanaha dejurnite abonati ili statiata ne im haresa.....???
12
2
 
41
 
! Отговори
ДО 6 преди 11 години
Публикуваха разпечатката на обажданията ,но всичко се замаза не си спомням в кои сайт беше но Янето ги пуска,като го обвиниха,че е луд,но се оказа,че лудите сме ние защото вярваме на доказани крадци и престъпници.
11
2
 
31
 
! Отговори
catenaccio преди 11 години
нали протестите бяха за цени, монополи, енергийна мафия - Станишката няма ли да ги(о) яхне пак, или, ако не се лъжа, през 2006 той беше премиер?
10
2
 
36
 
! Отговори
ined преди 11 години
Курнелията защо и тя не е с обвинение щом двечките са би заедно през 2006-та?
9
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А Станишев, Овчаров, Петков, Ниновар Мутафчиев, Батко и братко, Доган, Местан и кохортата от БСП и ДПС, Костов, Муравей Радев и още милионери от прехода кога????????-????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
8
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая Курнедия на дядо си ли я крьстена
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
hm, 2006 mai upravlyavaha gerb i tozi R. Ovch. beshe tehen ministar ili se barkam? koya partia upravlyavashe togava drugari, pomognete.....
6
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Корнелия Нинова е провела 111 разговора с Татяна Шарланджиева! Къде са записите на тия разговори? Нема ги! Те така се работи у БСП-то , тихо-тихо се краде по много-много! А народа изчезва малка по малко.
5
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Започва се, а това е само началото!Прокуратурата и съда имат работа за 100 години напред!А къде отиде съда Антимафия за тежки стопански престъпления?!Всеки който е крал ,независимо от коя партия е на съд!
4
3
 
37
 
! Отговори
есен преди 11 години
Ами сега, тези от БСП ли бяха
3
7
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А, *** Нинова, това име ми е познато..... ГЕРБ ли беше ? А, нееее, от БеСиПету беше. Но там всички са честни, как е възможно ! Борисов е виновен
2
1
 
36
 
! Отговори
to60 преди 11 години
Татяна ШАРЛАТАНДЖИЕВА...
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оправете името в заглавието.